Thor: rivalstvo među braćom i očeva lekcija

Thor2-poster

Iako predmet mnogobrojnih kritika, posebno drugi deo, Thor kao sudar naučne fantastike i fantazije, zaslužuje svoju analizu zbog zanimljivog psihološkog problema u samoj osnovi priče.

Prvi deo se fokusira više na odnos Thora i njegovog oca. Na početku ga vidimo kao arogantnog, buntovnog, zainteresovanog za borbu, manje za diplomatiju- što i nije poželjno za jednog naslednika trona i budućeg kralja. Izazvao je očev autoritet upustivši se u borbu sa Frost Giantsima. Odin, pravi arhetip kralja, mudar, oštar i zdravog ega i integriteta, pokušava Thora da nauči poniznosti i skromnosti. Odlučuje da ga protera na Zemlju, oduzimajući mu moć- ali ipak baca i njegov čekić i kaže: “Whosoever holds this hammer, if he be worthy, shall possess the power of Thor.”

Predvidljivo i jasno nam je da će otac uspeti u svom cilju, i do kraja filma mu kaže: “You will be a wise king.”  Thor ovaj put ne odgovara iz tinejdžerskog bunta: “I will never be a wiser king than you. Or a better father.  I have much to learn, I know that now.” Šteta je samo što cela priča nije toliko jaka da shvatimo šta je bilo presudno za takvu promenu (uskraćena moć? ljubav prema smrtnici-naučnici?). U svakom slučaju, promena je stalna i ogleda se čak i na kraju drugog filma kada odbija očevu ponudu sa objašnjenjem da brutalnost menja, a on će radije biti dobar čovek nego dobar kralj.

Pretrčali smo preko ove teme, jer je mnogo značajnija i zanimljivija ona u pozadini, a to je rivalstvo između Lokija i Thora. Pomalo tipično, starije dete, Thor, sad već odgovoran i ambiciozan, mlađe dete iliti Loki- šarmantan i slobodnog duha. Samopouzdanje i slika o sebi se stvara i poređenjem sa braćom i sestrama, pa je tu Loki ostao uskraćen, jer koliko god je pokušavao da imitira snagu i talenat Thora na početku, bilo je uzalud i uvek je ostajao u njegovoj senci. Pošto je otac vidno (ili je pogrešno procenio?), favorizovao Thora, zamrzio je oboje. Zato se okrenuo proučavanju magije a pažnju na sebe skretao nestašlucima. Čak i kada su zajedno išli u borbu, Loki je samo tražio način da iskoristi ili nadmudri brata. Loki je kao simbol Ida, mada se i ceo trougao može opisati u Frojdovim terminima: Odin kao Superego i Thor kao Ego.

Loki želi moć, jer smatra da je to jedini način da se dokaže i zasluži poštovanje. U tom cilju, moral je potpuno po strani, gleda samo svoju ličnu korist. Deluje infantilno, egocentrično i nesvesno posledica svojih dela. Na kraju saznaje da i nije pravi Asgardian, već da je usvojen. Čak i pravi otac, Laufey, vladar Frost Giantsa, stideo ga se jer je bio previše mali u odnosu na njihovu vrstu. Ovo saznanje boji svako drugo iskustvo, oseća se izdanim, besan je i želi osvetu. Porodična dinamika i percepcija iste je od njega stvorila zlikovca. Ali retkog zlikovca kojeg ceo svet voli i preferira čak i u odnosu na Thora! O tome svedoči i činjenica da u drugom filmu Thor: The Dark World nije ni trebalo da se pojavi, ali zbog ogromne popularnosti nakon Avengersa, odlučili su da izmene scenario i dodele mu važnu ulogu. U čemu je Lokijeva tajna?

Loki-Thor-Movie-Wallpaper-5-1-

Kada ga vidimo u prvom filmu, na granici je tragičnog antiheroja i zlikovca. Zbog te ranjive ljudske strane i tužne životne priče mnogo je kompleksniji lik sa kojim se lako poistovetimo. I mi, gledaoci, navijamo da, kada mu se pruži šansa u drugom filmu da postane saveznik, da je ne prokocka. Kada ga poseti u zatvoru, Thor deluje veoma hladno i nimalo blagonaklono kada mu kaže Nisam došao da delim tugu. Negde nam pomaže da se postavimo na Lokijevo mesto, mada pitanje je da li je njegova percepcija zaista realna ili je samo Thor odlučio da digne ruke od njega. Čak i kada je nasilan, nazire se osetljivost, što doprinosi šarmu i privlačnosti koji idu dalje od fizičkog izgleda. Zato pomalo raduje savezništvo Thora i Lokija, iako je nejasno da li je uopšte zaista tužan i slomljen zbog majčine smrti. Verujemo da jeste, jer je majka bila jedina koja ga je štitila. Iako delom krivi Thora za njenu smrt, želja za osvetom prema onima koji su je ubili je jača i motiviše ga na saradnju (ili bar tako deluje): „I wish I could trust you“, „Trust my rage!“. Još jedna uobičajena situacija kad je dečje rivalstvo u pitanju- stresne situacije su upravo te koje zbližavaju i dozvoljavaju im da se vide međusobno onakvi kakvim jesu. Tek ćemo videti da li je to slučaj, ili je ovo samo još jedan događaj koji je pojačao rivalstvo.

Ovaj film je zanimljiv i zato što je poslužio za izvođenje eksperimenta (prvi put van laboratorije!) koji je za cilj imao da uporedi iskustva gledanja 3D i 2D filmova. Oni koji su gledali 3D film Thor, smatrali su da je vizuelno mnogo više realističan, više su bili fokusirani ali uživanje u filmu i emocije koje je izazvao nisu se razlikovale od onih o kojima su izveštavali gledaoci 2D projekcije. Kako je marketinška kampanja 3D tehnologije  upravo to da je vizuelna realističnost povezana sa zadovoljstvom i proživljenim emocijama, sledeći put se dobro zapitajte vredi li platiti skupu 3D kartu, pošto kako rezultati kažu, neće uopšte doprineti vašem zadovoljstvu.

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

0 Comments on “Thor: rivalstvo među braćom i očeva lekcija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *