HAPPY TUESDAY: 10 poznatih ličnosti koje su se borile sa bulimijom

paula-abdul-mind-your-body-ftr1. Paula Abdul

Prvi put je o bulimiji progovorila u javnosti sredinom devedesetih, nakon što se već 15 godina borila sa ovim poremećajem. “Battling Bulimia Has Been Like War On My Body. Me And My Body Have Been On Two Separate Sides. We’ve Never, Until Recently, Been On The Same Side.”

Sa 15 godina je prvi put otišla u plesni kamp, gde je naučila kako druga deca održavaju liniju- nakon jela, povraćaju. Od 16. godine i Paula počinje da primenjuje ovu tehniku. “I Felt Nervous And Out Of Control, And All I Could Think About Was Food. Food Numbered The Fear And Anxiety. I’d Eat And Then Run To The Bathroom”. Njena popularnost je naglo skočila, i dok je svima delovalo da živi američki san, u dubini duše je jako patila. Zbog uticaja na fanove dugo je prikrivala bulimiju, ali 1994. godine bilo joj je dosta svega: “It Became A Living Hell For Me. I Wanted To Get Help. I Want To Be Free From Weighing Myself On The Scales”. Na terapiji je naučila da je to bio način potiskivanja osećanja:  “Whether I Was Sticking My Head In The Toilet Or Exercising For Hours A Day, I Was Spitting Out The Food – And The Feelings.” Danas otvoreno priča o sad već prevaziđenoj borbi, u nadi da će ohrabriti i druge mlade žene da potraže pomoć.

princess-diana-was-a-fashion-icon-seen-in-paris-in-19882. Diana, Princess of Wales

Prema doktorima i terapeutima, Dajanina borba sa bulimijom je skrenula pažnju javnosti na ovaj poremećaj i doprinela njegovom boljem razumevanju. Njena „tajna bolest“ je otkrivena prvi put 1992. godine u knjizi Andre Mortona, Diana: Her True Story. Šta je uopšte uzrokovalo poremećaj ishrane u njenom slučaju? Pre svega, kako sama priznaje, počela je sa dijetom nakon što je čula komentare u medijima o njenom fizičkom izgledu. Bila je obična, stidljiva devojka koja je naglo došla u žižu javnosti, a i uvek je osećala da nije dovoljno dobra za kraljevsku porodicu. Problem se pojačao kada je i brak sa Čarlsom krenuo nizbrdo, a hrana je bila način da popuni prazninu koju je osećala. “Bulimia started the week after we got engaged. My husband put his hand on my waistline and said: ‘Oh, a bit chubby here, aren’t we?’ That triggered off something in me. I remember the first time I made myself sick, I was so thrilled because I thought right, this was the release of tension.” Navodno je čak i Čarlsova majka optuživala Dajanu da je upravo bulimija kriva za raspad njihovog braka. Tek krajem osamdesetih godina, pod pritiskom prijatelja, zatražila je pomoć od doktora Maurice Lipsedge-a, u jednoj londonskoj bolnici. Shvatila je da je bulimija bila koping mehanizam povezan sa depresijom. Kasnije je podržavala kampanje za borbu protiv poremećaja ishrane, i mnogi veruju u Dajana efekat, tj slučaj da je u to vreme više nego ikada mladih tražilo pomoć i tretman u borbi sa ovim poremećajem.

jane_fonda_pictures_83. Jane Fonda

 “I was raised in the ‘50s. I was taught by my father [Henry Fonda] that how I looked was all that mattered, frankly. He was a good man, and I was mad for him, but he sent messages to me that fathers should not send: Unless you look perfect, you’re not going to be loved.” Ovakve poruke imale su trajan efekat na to kako je Jane videla svoje telo.  “I wasn’t very happy from, I would say, puberty to 50? It took me a long time.” Poremećaj je krila od svojih muževa, a znala je dnevno da povraća i po 20 puta. “I am a product of culter that says thin is better; blonde and buxom is best.“ Za oporavak je zahvalna mužu, Ted Turneru, koji joj je pomogao da vrati veru u sebe.

 

 

 

 

Geri-Halliwell-84. Geri Halliwell

Iako je uspela da se izbori sa bulimijom koja je trajala od osnivanja grupe Spice Girls, danas priznaje da će uvek ostati pod rizikom, i da je to poremećaj koji nikada ne prolazi. Veliku ulogu u oporavku je igrala njena ćerka Bluebell, čije rođenje je skrenulo pažnju na neke bitnije stvari. Takođe je zahvalna i svom prijatelju Robbie Williamsu, za koga tvrdi da joj je doslovno spasio život, jer je naterao da potraži pomoć.

 

 

 

Justin_Hawkins_1364309811_crop_550x3675. Justin Hawkins

Pevač grupe The Darkness, poznat po pesmi I believe in a thing called love, priznao je da se prejedao a zatim povraćao kako bi održao svoju vitku figuru. Iako su poremećaji ishrane češći kod žena, moramo imati na umu da oni pogađaju i muškarce, čak se smatra da čine 10% procenata obolelih. Kod Justina je glavni uzrok bio nagla slava njegovog benda, i težak raskid sa tadašnjom devojkom i menadžerkom Sue Whitehouse. Poznat su specifičnoj, uskoj garderobi, navodi da mu je najveći strah bio da se ne ugoji kao Elvis Presley. ‘I realise now that if you’re concerned about your body, then there are other parts of your life you need to think about’, rekao je u jednom intervjuu.

ej26. Elton John

 Poremećaj ishrane u kombinaciji sa alkoholom i kokainom, naveli su ovu zvezdu 1990. godine da potraži pomoć, nakon što su, kako kaže, preuzeli kontrolu nad njegovim životom. Larry King ga je 2002. godine pitao da li je svestan da je njegova prijateljica Princeza Dajana patila od istog poremećaja, na šta je odgovorio: ”Yes, I knew. We were both sufferers of bulimia”.

 

 

 

alanis-promo-shot-27. Alanis Morissette

I Alanis u jednom momentu svoje karijere priznaje da je koristila hranu kako bi ugušila osećaj usamljenosti.  ‘Fat can be a way to protect ourselves and survive, a way to control something in a world where everything feels out of control, and a way to stave off profound fear of feeling our feelings. I often find anxiety, fear, boredom, disappointment, loneliness, excitement and grief to be the top feelings food can attempt to prevent.’ Sa 18 godina je počela da se leči, u čemu su joj pomogli i njeni prijatelji. Krivi profesionalni uspeh, tj pritisak koji joj je stvarala izdavačka kuća prilikom izdavanja albuma Jagged Little Pill. “I recall being called to a meeting at the recording studio, and the person said, ‘I know I called you to redo vocals, but I actually wanted to talk to you about your weight. You can’t be successful if you’re fat,’“.

 

 

Sharon-Osbourne8. Sharon Osbourne

Zvezda reality televizije i žena Ozzy Osbourna, priznala je da redovno izbacuje hranu koju unese, nekada i pred decom: “I still have bulimia, Ozzy knows and the kids – my God, how could they not. It’s the thing that causes most arguments. “We’ll be at the dinner table and I’ll go off and they’ll say, ‘Oh, here we go again.’ They hate it.” Pokušala je sa lečenjem, na početku bez uspeha. Posledice su je dovele i do operacionog stola, ali ni to nije pomoglo. Krivi nisko samopouzdanje a problem sa težinom traje još od detinjstva. Danas je najzad prevazišla problem, ali se plaši da bi se u budućnosti mogao ponovo javiti. ‘Once you have it, you always have it. An eating disorder never goes away. You just learn to live with it.’

16134 - The Breakfast Club9. Ally Sheedy

Zvezda filma The Breakfast Club, počela je da pleše sa 6 godina u American Ballet Theatre, kada joj je rečeno da mora da smrša. Tada je počela sa bulimijom, a borba sa ovom bolešću se nastavila do 1994. godine kada je dobila dete.

 

 

 

 

 

 

 

diane_keaton_chico_a_p10. Diane Keaton

Tek skoro je i Diane Keaton progovorila o svojoj petogodišnjoj borbi sa bulimijom. Tek je počela da se bavi glumom kada joj je naređeno da izgubi određeni broj kilograma za ulogu u predstavi Hair, na Brodveju, 1968. godine. To je bio početak noćne more. Kako kaže, tada nije ni bila svesna da je u pitanju bulimija, mislila je prosto da je našla odličan način ili trik da reši problem sa kilažom. Toliko je bila van kontrole da kaže: ‘The demands of bulimia outshone the power of my desire for Woody. Pathetic, but true.’ Kada bi se pogledala u ogledalu, shvatala je da mere njenog tela ne mogu da se porede sa onim koje je posedovala Audrey Hepburn, što je bacalo u očaj. Dnevno je unosila po 20 000 kalorija, koje bi izbacivala izazivanjem mučnine. Tadašnji partner, Vudi Alen, nije ništa primećivao i divio se njenom sjajnom apetitu. Naterao je da ode kod psihoanalitičara, pre svega zbog niskog samopouzdanja, ni ne sluteći da će od tada početi i normalno da se hrani. Uz stručnu pomoć, shvatila je da hranu koristi kao beg od realnosti.

 

 

 

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *