HAPPY TUESDAY: 10 POZNATIH LIČNOSTI SA HIPERAKTIVNIM POREMEĆAJEM- ADHD

Will.i.am1. Will.I.Am

Jedan od članova žirija emisije The Voice, pevač grupe The Black Eyed Peas, otvoreno govori o svojoj borbi sa ovim poremećajem:  “I’ve got all this stuff in my head at the same time as I’m doing stuff and I don’t know how to stop or slow down. But it’s all good because I know how to control it.” Otkrio je da je muzika, a ne Ritalin, lek za njegov ADHD: “One thing I learned about ADHD is that it’s hard to keep your attention and you can’t sit still and you’re always moving and thinking about a whole bunch of things…But those traits work well for me in studios and in meetings about creative ideas…I’ve figured out a place for it. If you listen to the songs I write, they are the most ADHD songs ever. They have five hooks in one and it all happens in three minutes. I figured out a way of working with it.” Još je izjavio: “Music is my therapy and my straitjacket. Music keeps me sane and keeps my mind on something. It’s fragile up there…My mind would wander, and if it wanders then that’s not good because I could scare myself thinking of weirdo stuff…Music brings control to my thoughts. It’s not escape – it’s just order. I’m making order out of a disorder.” Dakle, muzika mu pomaže i da ne padne u depresiju.

I Am Legend movie image Will Smith2. Will Smith

Will je sebe jednom opisao kao „fun one who had trouble paying attention“. Priznao je da jako teško čita filmske scenarije, kao što je i u školi dobijao B ocene iako je u stvarnosti trebalo da dobije A. Iz današnje perspektive bi kao dete svakako dobio dijagnozu ADHD-a u kombinaciji sa disleksijom. Izjavio je da mu je teško da pročita celu knjigu, tako da je problem rešio kupovinom audio knjiga. Ipak, ovo ga nije sprečilo da napravi sjajnu karijeru kao glumac, reper i producent.

 

SOLANGE-KNOWLES3. Solange Knowles

Za razliku od većine poznatih ličnosti koje svoje dijagnoze dočekaju kao blagoslov, Solange je kada je čula doktorove reči, poricala i potražila i drugo mišljenje: “I was diagnosed with ADHD twice. I didn’t believe the first doctor who told me and I had a whole theory that ADHD was just something they invented to make you pay for medicine, but then the second doctor told me I had it.” Uvek je bila puna energije i brzo pričala, i mnogi su mislili da se drogira. Navodno, krivac je ADHD. Takođe je izjavila da po njenom mišljenju, većina u muzičkoj industriji ima iste simptome

 

tvovermindbig4. Adam Levine

Frontmen grupe Maroon 5, prvi put je dobio ovu dijagnozu kao tinejdžer. U školi mu je bilo teško da sedi mirno, da se fokusira i prati predavanje, što ga je veoma frustriralo. Dijagnoza je došla kao olakšanje. Danas kaže: „As a young adult and adult, I continued having difficulty in the studio as I was trying to write new songs and focus to complete my work. On the first album I remember very distinctly being stuck and not being able to focus. And I had 30 ideas floating through my mind and just couldn’t document them. I went back to the doctor to discuss my symptoms and learned that I still had ADHD and that it could affect me as a young adult or adult. Once I knew that I still had ADHD, I was able to work with my doctor to help manage my symptoms. What is surprising to many people is that ADHD is not just a childhood disorder – it also affects an estimated 10 million adults in the US.“ Zajedno sa Attention Deficit Disorder asocijacijom pokrenuo je kampanju „Own it“ kako bi pomogao drugima da prepoznaju simptome i potraže pomoć.

richard_branson5. Richard Branson

Osnivač kompanije Virgin i multimilioner, zahvaljuje svom ADHD-u na svemu što je postigao u životu- od osnivanja kompanije koja proučava svemir do posedovanja sopstvenog ostrva. Pun je kreativne energije, i u stanju da postigne sve što zamisli.

 

 

 

Jim-Carrey-Face-HD6. Jim Carrey

Jim je uvek otvoreno govorio o svom poremećaju kao i o depresiji, a leči se još od detinjstva. U školi je bio izuzetno nemirno dete: “My report card always said, ‘Jim finishes first and then disrupts the other students.” Izjavio je da se nekada oseća kao životinja u kavezu i da nekada u sred noći ustane i šeta po dnevnoj sobi.

 

 

JamieOliver-300x2887. Jamie Oliver

Britanska kulinarska zvezda, Jamie Oliver, dijagnozu ADHD-a je dobio još u detinjstvu. Nedavno je izjavio da simptome kontroliše zdravom ishranom. Upravo zbog toga, ostaloj deci sa sličnim simptomima pokušava da pomogne tako što se bori za bolju ishranu u školama.

 

 

 

 

 

Michelle-Rodriguez-Resident-Evil-58. Michelle Rodriguez

Američka glumica koja obično glumi jake i samostalne žene, izjavila je da se plaši da neće uspeti kao režiser zbog poremećaja pažnje od kojeg pati još od detinjstva. Teško se fokusira, posebno kada je sama.

 

 

 

13harrelson-blog4809. Woody Harrelson

Trenutno najpoznatiji po ulozi detektiva u hit seriji True Detective. Nosi dijagnozu hiperaktivnog poremećaja ali i disleksije.

 

 

 

 

paris_hilton_41405-1920x120010. Paris Hilton

2007. godine u emisiji je rekla Larry Kingu da pati od ADHD-a, još od dvanaeste godine. Pije Adderall lek, kako bi kontrolisala simptome. Sada se dobro nosi sa ovim problemom jer je naučila da živi sa njim.

 

 

 

 

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *