Novogodišnja bibliomanija 2017: 10 knjiga o psihologiji koje treba da pročitate tokom praznika

Ove godine smo možda pisale za mrvicu manje nego prošle, ali to ne znači da nismo čitale, pa smo vam i ove godine pripremile pregršt poslastica – preporuka za ispod jelke. Dakle, ovo su neke od knjiga kojima po našem mišljenju možete da ulepšate i obogatite svoja znanja o psihologiji, svetu i sebi:

1. Okean na kraju puteljka, Nil Gejmen

Godina izdanja: 2014.

Izdavač: Laguna

Ako ste imali gubitak od koga nikada u životu niste uspeli da se oporavite, poklonite ovu knjigu sebi; ako poznajete nekoga ko plače bez razloga, poklonite ovu knjigu njemu ili njoj. U svakom slučaju, pročitajte ovu knjigu kako biste se još jednom podsetili koliko je ljudsko sećanje rastegljivo, i koliko se slojeva nalazi ispod kože svakog čoveka. Okean na kraju puteljka je možda najbolja ilustracija toga koliko nas iskustva iz mladosti i detinjstva definišu i koliko smo osuđeni na prisilu ponavljanja ako nismo svesni uticaja traume na naše postupke. Naš primerak knjige je ispodvlačen i isprepisivan kao nekada davno udžbenici iz psihologije ličnosti (ili drugog omiljenog predmeta, slobodno upišite svoj).

2. Arhetipovi i kolektivno nesvesnoKarl Gustav Jung

Godina izdanja: 2015.

Izdavač: Miba Books

Jung se, po našem mišljenju, u svačijem životu pojavljuje onda kada je najpotrebniji, pa je tako u kancelariju jedne od nas ušetao prodavac knjiga sa Jungom pod miškom i predložio da ga odmah proda, a da po novac dođe ”kad bude plata”. Baš kao i kad čitate Gejmena, postane vam jasno da su sile koje oblikuju naše ponašanje ponekada skrivene toliko duboko da ih ne bismo prepoznali ni priznali bez velike nužde. Razumeti pojmove kolektivnog nesvesnog i arhetipova, postati ih svestan u svakodnevnom životu (barem povremeno, kao što Gejmenov junak povremeno postaje svestan svog ličnog nesvesnog u gornjoj preporuci), mora biti lekovito, da ne pominjemo što je deo opšte kulture svakog psihologa.

3. O sebi: priča psihoterapeuta, Irvin Jalom 

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Psihopolis

Uvek je zanimljivo čitati Jaloma, ali verujte nam na reč, Jalomu bolje idu memoarski zapisi nego romani (uključujući čak i Ležanje na kauču). Navodno je Jalom ovu knjigu najavio kao poslednju koju će ikada napisati, a sastoji se iz njegovih doteranih dnevničkih zapisa i refleksija o raznim životnim i terapijskim pitanjima. Nešto kao Jungova Sećanja, snovi i razmišljanja, i to na dobar način.

4. Oporavak od tuge, Džon V. Džejms i Rasel Fridman

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Psihopolis

Postoji puno knjiga o tugovanju, a takozvane ”faze tugovanja” umeo bi da vam nabroji verovatno svaki edukant prve godine bilo kojeg psihoterapijskog pravca. Ono što je osvežavajuće u ovoj knjizi je to što razotkriva pogrešna uverenja i pretpostavke o tugovanju, o načinima na koje bi ”trebalo da” tugujemo i kako bi ”trebalo da” se oporavljamo od tuge. Knjiga daje i praktične preporuke za samopomoć u procesu tugovanja.

5. Krokodil peva, Vesna Aleksić 

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Kreativni centar

Lepo je to, kažete, treba se suočiti sa svojim tugama, biti ih svestan, ne dozvoliti da nas nadvladaju, rvati se s njima po ceo dan mesecima pa i godinama a noću ih grliti kao da su mekane plišane životinje – ali kako, to niko ne kaže? E pa, ako želite da znate kako, pročitajte priču o tome kako se devojčica Danica nosi sa dvema vanrednim krizama i jednim velikim događajem u svom životu (SPOILER ALERTS: rođenje brata sa problemima, razvod roditelja, polazak u školu) a da celo vreme ne ispušta niti svog života i svojih osećanja iz ruku. “Sve sam razumela. Sa rečima više nisam bila u velikom ratu. Morala sam samo ponekad da izgovorim glasno svoje reči da bih mogla da ih razumem. Rat sa rečima se usporio i primirio.” Da li biste voleli da o sebi možete da kažete isto? Ili da prosto, u trenutku kada vam je najteže, možete da kažete “i tad, baš tad, i tu, baš tu, započela sam najveći rat koji još traje. Nevidljiv je i veoma težak jer ga vodim u sebi, uporno kao da tražim reč koja je razumljiva, ali ne postoji ni u jednom rečniku.” Bez mehanizama odbrane, – nekada morate da pristanete na život i na sebe, ali barem to učinite svesno.

6. Dnevnik jednog tela, Danijel Penak

Godina izdanja: 2013.

Izdavač: Čarobna knjiga

Nije stručna, ali je svakako psihološki roman. Knjiga je pronađena na Sajmu knjiga, na štandu Čarobne knjige, u jednoj velikoj kutiji sa natpisom „100 dinara“. Ispostavilo se da je „Dnevnik jednog tela“ skriveno blago.  Pripovedač ove knjige vodio je dnevnik o svom telu od svoje 13. do 87. godine – prepuno je biografskih detalja ali ipak usmereno upravo na „fizičko telo“ i pokušaj upoznavanja i pomirenja sa njim.

7. Pesimistička antropologija Zigmunda Frojda, Slobodan G. Marković

Godina izdanja: 2014.

Izdavač: Dosije

Izdavačka kuća „Dosije“ ima sjajna izdanja u okviru ediciju Humanističke i društvene nauke. Prošle godine se u našoj bibliomaniji našao „Tajni prsten“ – i ove godine ponovo o Frojdu, delo posvećeno psihoanalizi i to na srpskom jeziku.

8. The Voices Within, Charles Fernyhough

Godina izdanja: 2016.

Izdavač: Profile Books

Hvala ti, Guardian Bookshop, što nam omogućavaš da se aktuelnim, stranim stručnim knjigama ne divimo samo izdaleka! Objavili smo već detaljnu analizu knjige ovde. Apsolutno je ispunila očekivanja, a Fernihof je postao psiholog čiji rad neizostavno mora da se prati.

9. Tihi ljudi, Suzan Kejn

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Laguna

Bestseler najzad preveden i na sprski jezik u izdanju izdavačke kuće Laguna. Autorka Suzan Kejn, i sama introvertna osoba, pokazuje nam da mnogo gubimo kada drastično potcenjujemo introvertne ljude – što je odlika savremene civilizacije. Detaljnije o knjizi pisali smo ovde.

10. Značenje bajki, Bruno Betelhajm

Godina izdanja: 2016.

Izdavač: Nova knjiga

Ova izdavačka kuća objavila je novo izdanje čuvene knjige „Značenje bajki“. Neizostavan deo svake psihološke biblioteke! Kako i ime govori, Betelhejm se bavi pitanjem koji je pravi sadržaj i značenje bajki, i kako one mogu pomoći deci da se izbore sa zastrašujućim i zbunjujućim osećanjima.

Za kraj ćemo navesti nekoliko psiholoških knjiga koje su se ove godine pojavile u knjižarama – koje obećavaju, ali još uvek nismo stigli da ih pročitamo…

Laguna je pod kategorijom „Sažeti priručnici“ objavila knjigu „Psihologija“ Fride Makmanus i Džilijana Batlera. Za laike ali i za psihologe – da se podsetimo osnova, od kognitivne, socijalne preko psihologije abnormalnog i evolucione, do novih prodora u okviru ove nauke.

Još jedno Lagunino izdanje – „Sećanje je mađioničar“, autorke Džulije Šo, o tome kako sećanja mogu da nas zavaraju i zavedu, prizovu umišljenu stvarnost – poput mađioničara.

Definitivno izdavač broj jedan kada je psihologija u pitanju – Clio, edicija Imago, ove godine nas je obradovao knjigom „Psihologija patnje“, Salmana Ahtara. A u ediciji Agora, našla se knjiga „Industrija sreće“ Vilijama Dejvisa – na liniji naših tekstova kao kritičkog osvrta na pozitivnu psihologiju i njeno shvatanje u široj javnosti.

Ako pratite Psihobrlog, jasno vam je da nismo fanovi popularne psihologije i self-help knjiga, ali evo jedne naizgled interesantne prilike za oči i mozak – „Platon, a ne prozak“ Lu Marnofa, u izdanju Derete. Čime nas je privukla knjiga? Privukao nas je Marinof koji smatra da se rešenja životnih problema kriju u delima klasičnih filozofa, dok koketira sa antipsihijatrijom.

Dugo iščekivano izdanje na srpskom jeziku – „Tok“, Mihalj Čiksentmihalji, izdavačka kuća Fedon. Psiholog Čiksentmihalji u knjizi piše o njegovom poznatom istraživanju „optimalnog iskustva“ i otkriva da je ono što nas čini zaista zadovoljnim zapravo stanje svesti koje naziva tok. Upravo to je stanje u kojem čovek oseća duboku radost, kreativnost i svu punoću života.

Zbog svih ostalih psiholoških knjiga koje smo preskočili – pišite i podelite koje knjige su obeležile vašu 2017. godinu!

 

 

featured photo credit: parade.com

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *