Novogodišnja bibliomanija 2018: 10 knjiga o psihologiji koje treba da pročitate tokom praznika

Sad već tradicionalno, predstavljamo vam 10 knjiga o psihologiji koje su obeležile našu 2018. godinu.

  1. Amor i Psiha, Erih Nojman

Godina izdanja: 2015.

Izdavač: Fedon

Jungovac Erih Nojman kroz mit o Amoru i Psihi pripoveda o psihologiji žene. Ako volite spoj grčih mitova, bajki i psihoanalize – uživaćete u ovoj knjizi. Dobijete divnu ljubavnu priču plus sjajnu interpretaciju.

  1. Strindberg i Van Gog, Karl Jaspers

Godina izdanja: 2011.

Izdavač: Službeni glasnik

Obožavamo popuste u Službenom glasniku, jer uvek, ali uvek naiđemo na neko neotkriveno blago. Knjiga o odnosu mentalne bolesti i umetnosti, posebno kroz život i delo pisca Augusta Strindberga (svakako bi valjalo da se upoznate sa omiljenim Andrićevim piscem). Van Goga ne treba posebno predstavljati, ali Jaspers pruža nove, lične uvide u njegovu shiozofreniju a sasvim različito funkcionisanje od Strindberga.

  1. Senka i zlo u bajkama, Mari-Luiz Von Franc

Godina izdanja: 2012.

Izdavač: Fedon

Jungovsko i psihoanalitičko tumačenje (manje poznatih) bajki, sa akcentom na mračnu stranu ljudske prirode – senku i zlo. Knjiga nas potpuno prenese u arhetipski svet i kolektivno nesvesno.

  1. Psihologija dobrote, Salman Ahtar

Godina izdanja: 2016.

Izdavač: Clio

Salman Ahtar analizira pozitivne ljudske osobine i iskustva – hrabrost, rezilijentnost, zahvalnost, velikodušnost, praštanje i žrtvovanje. Baš ono što su psihoanalitičari decenijama zanemarivali.

  1. Na posebna te vodim mesta, Dženifer Niven

Godina izdanja: 2015.

Izdavač: Urban Reads

Iako spada u Young Adult žanr, i iako nije stručna knjiga, “Na posebna te vodim mesta” zaslužuje da se nađe na našoj top 10 listi, zbog jedinstvenog načina na koji tretira mentalnu bolest i patnju tinejdžera, posebno teme Posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i suicida. Dženifer Niven istražuje teške teme kroz naizgled tipičnu tinejdžersku romansu, i za to vreme pritiska sve vaše najosetljivije emotivne dugmiće.

  1. Osmislite život iznova, Džefri E. Jang I Dženet Klosko

Godina izdanja: 2018.

Izdavač: Centar za shema terapiju Beograd; Psihopolis 

Knjiga koja je od nemerljivog značaja za sve koji se bave bilo kojim vidom psihoterapije, takođe i prvi (i ne sumnjamo uspeli) pokušaj da se koncept psiholoških shema približi široj čitalačkoj publici na našem jeziku. Vrednijim klijentima ova knjiga se može davati i kao knjiga samopomoći. Centar za shema terapiju Beograd vredno radi na promociji dragocenih znanja, sada i kroz izdavačku delatnost, i hvala im na tome.

  1. Harry Potter Therapy, Janina Scarlet

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Amazon fulfillment

Albus Dambldor je rekao da su reči najiscrpniji izvor magije, koja  može i da zada i da izleči ranu. Od naše omiljene nerd psihoterapeutkinje nismo ni očekivale manje od knjige koja je čista magija.  Knjizi se može zameriti što se obraća užem krugu ljudi koji su tvrdokorni fanovi čudesnog sveta Harija Potera, te da je u tom smislu malo hermetična, ali ukazuje na mogućnost ”lečenja” uz pomoć omiljenih knjiga i sadržaja. Iako na njoj stoji ”upozorenje” da nije zamena za psihološko savetovanje, ponekad ima snagu razgovora sa najboljim prijateljem ili savetnikom. Verujte ovom fanu.

  1. Moje, tvoje i naše dete, Najdžel Lata

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Psihopolis

Nakon lekovitih knjiga o tinejdžerima, todlerima i odgajanju sinova, Najdžel Lata se hvata u koštac sa temom blended porodica na svoj uobičajen pragmatičan i duhovit način. Upućena kako terapeutima/socijalnim radnicima, tako i ljudima koji se svakodnevno sreću sa izazovima modernih porodica, knjiga je utešna, direktna i korisna kao i sve ostale Najdželove pisanije. Nećemo ići predaleko, ali moram da vas pitam: Gde zaista stupamo u kontakt sa ljudima? Gde se susrećemo sa njima? Malo li je?

  1. Ranjivost, Elen Ajron

Godina izdanja: 2017.

Izdavač: Psihopolis

Autorka ranjivost definiše kao emocionalnu preosetljivost, ubeđujući čitaoca da se radi ne samo o neurofiziološkoj datosti već i o opipljivom i sveprožimajućem psihološkom konstruktu koji snažno utiče na živote ljudi. Nas nije ubedila, ali je knjiga interesantna kao povod za polemiku. Svi koji eventualno misle da emocionalna preosetljivost zaista upravlja njihovim životima naći će kod Elejn Ajron, koja i sama smatra da je preosetljiva i ranjiva,  konkretne savete kako da žive sa ranjivošću.

  1. Midlseks, Džefri Judžinidis

Godina izdanja: 2018.

Izdavač: Dereta

Midlseks nije stručna knjiga već beststeler, koji u svetu odavno ima kultni status a kod nas je preveden tek ove godine. Deluje kao da su svi transgeneracijski koncepti porodične terapije oživeli u ovoj knjizi; Boven bi na ovom mestu zadovoljno trljao ruke. Na preko šesto strana, Judžinis opisuje kako se zapravo rađamo mnogo pre rođenja, i to sa hirurškom preciznošću. Roditelji navodno svojoj deci prenose fizičke osobine, ali ja verujem da se deci prenose i razne druge stvari: motivi, scenariji, čak i sudbine. Ako nas pitate, Midlseks bi mogao da bude literatura na kursu iz porodične psihoterapije, a prvi  zadatak bi bio da edukanti nacrtaju genogram porodice Stefanidis, sa Kaliopom kao identifikovanim paciijentom.

Ostale knjige o kojima smo tokom godine detaljnije pisale:
A koje knjige su obeležile vašu 2018. godinu?

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *