Novogodišnja bibliomanija 2020: 10 knjiga o psihologiji koje treba da pročitate tokom praznika

Uticaj pandemije koronavirusa osetio se i na rad izdavačkih kuća i knjižara. Ne možemo a da ne primetimo da je smanjen broj novih izdanja. Srećom, dobre knjige su večne i volimo da im se vraćamo, pa nije bilo teško sastaviti listu psiholoških knjiga koje preporučujemo za 2020. godinu.

Mnogi su ove godine primetili da im je bilo teško da se skoncentrišu se na čitanje bilo kakve literature, dok su drugi beg od stvarnosti potražili baš među stranicama knjiga. Samim tim, ovo je posebna lista naslova koji su uspeli da nas privuku, ostave trag i podstaknu na razmišljanje.

 

1.Bombs in the Consulting Room: Surviving Psychological Shrapnel, Brett Kahr

Izdavač: Routledge (2019)

Bret Kar vam je možda već poznat po knjizi „Seks i psiha“ (koju je kod nas preveo i objavio Clio). Bombs in the consulting room kroz nekoliko poglavlja predstavlja različite studije slučajeva najtežih klijenata koji zahtevaju dugoročnu terapiju. Od pedofila do sadomazohističkog bračnog para, autor do detalja priča o iskustvima iz sopstvene prakse. Bonus poglavlje govori o tome kako se sa „bombama“ u terapijskom okruženju nosio Donald Vinikot, dok na kraju Kar diskutuje o značaju interpretacije, i navodi top 10 najboljih psihoanalitičkih interpretacija u istoriji. Knjiga će posebno biti zanimljiva psihoterapeutima koji rade u različitim institucijama sa posebno osetljivom populacijom.

2.Sto godina psihoterapije – a svet sve gori i gori, Džejms Hilman

Izdavač: Fedon (2019)

Knjiga je osmišljena kao dijalog između američkog psihoterapeuta Džejmsa Hilmana I novinara Majkla Venture. Predstavlja svojevrstan prst u oko svim knjigama samopomoći koje ne prestaju da nam se nameću na policama knjižara. Hilman I Ventura diskutuju o različitim pitanjima, od psihoanalize preko politike I egzistencijalizma do romantične ljubavi, sa osnovnom porukom da psihoterapija, takva kakva danas jeste, ne može da se izbori sa problemima modernog doba. Sigurno se nećete složiti sa svim njihovim stavovima, ali će vas svakako podstaći na razmišljanje. A I ko bi odoleo naslovu…

3.Lečenje Šopenhauerom, Irvin Jalom

Izdavač: Nova knjiga (2011)

Oldie but goldie! Ako ste baš ovu Jalomovu knjigu preskočili, vreme je da ispravite grešku. Život Artura Šopenhauera, grupna terapija, realnost i fikcija, suočavanje sa sopstvenom smrtnošću, psihologija vs filozofija, samo su neke od tema koje možete pronaći u ovoj knjizi.

 

 

4.Waking the Tiger: Healing Trauma, Peter Levine

Izdavač: North Atlantic Books (1997)

Postoje knjige koje nikada nismo imali vremena (ili hrabrosti) da pročitamo, a onda nas je COVID pandemija ostavila bez mnogo ubedljivih izgovora. Na korici knjige, kao i u naslovu, nalazi se ni manje ni više nego tigar. Piter Levin je inovator u oblasti lečenja traume, tvorac somatic experiencing pristupa (adekvatan prevod na naš jezik još uvek ne postoji); on pravi analogije sa životinjama koje ne razvijaju traumatski odgovor nakon što im je život ugrožen već jednostavno ”oslobađaju” energiju iz tela. Ideja (kao i koncepti resursa, titracije, pendulacije…) revolucionarna i na prvi pogled apstraktna, ali svakako vredna pomena i promišljanja.

5.Building a Life Worth Living: A Memoir, Marsha M. Linehan

Izdavač: Random House (2020)

S obzirom na to da je godina bukvalno započela autobiografijom Marše Linehan, da je Amazon funkcionisao besprekorno sa brzom dostavom u sićušnom i nebitnom kraju planete kao što je Balkan, da su korice bile ljupko roze, nadali smo se da će dvehiljadedvadeseta biti milosrdnija prema našim nadama i mentalnom zdravlju. Šta je, tu je: barem smo mogli da čitamo, ponavljamo i podvlačimo o tome kako su nastali koncepti dijalektičko-bihejvioralne terapije, uključujući toliko potrebni koncept validacije.

6.Večera u restoranu Nostalgija, En Tajler

Izdavač: Dereta (2019)

Neko od naših indie heroja (Jarvis Cocker, možda?) davno je preporučivao ovu knjigu u jednom od onih retkih intervjua koje smo mogli da nađemo online pre nego što je sve postalo dostupno i virtuelno, ali ju je Dereta prevela tek 2019. Priča o zanemarivanju, nasilju, porodičnim odnosima, frustracijama, ulogama roditelja i dece, ispričana nonšalantnim tonom koji će vam slomiti srca. Noge su joj bile neuobičajeno teške i tištao ju je neki stari, zarđali bol, negde duboko u grudima. Zvuči otrcano, a opet nekako poznato i utešno, zar ne?

7.DBT Therapeutic Activity Ideas for Kids and Caregivers, Carol Lozier 

Izdavač: Carol Lozier Lcsw (2020)

Ah, ta Carol Lozier. Žena – inspiracija, socijalna radnica, hrišćanka, aktivistkinja, glas savesti koji nas neprekidno upozorava sa društvenih mreža: ako i vi radite nešto slično ovome, napišite i vi priručnik… dve su reči kojima bismo je opisale: posvećena i svestrana. Svima koji rade sa decom, njeni priručnici morali bi biti nešto kao bukvar.

8.Čari psihoterapije, Irvin Jalom

Izdavač: Psihopolis (2015)

Jalomova knjiga je zbirka jako kratkih terapijskih priča koje se tiču svega što je ovaj terapeut naučio u svojih trideset i pet godina terapijske prakse iz uloge klijenta, kao i terapeuta. Jalom piše iskrenim i jednostavnim rečnikom adresirajući razne terapijske teme. U skladu sa njegovim načelom da teži da “na svakoj seansi pokuša da (psihološki) dotakne svakog svog klijenta”, tako i gotovo svaka od priča teži da dotakne nas kao čitaoce – neke intrigiraju, neke nas dirnu jer su ljudske, a neke su nam možda baš bliske.

9.Healing the Fragmented Selves of Trauma Survivors: Overcoming Internal Self-Alienation, Janina Fisher

Izdavač: Routledge (2017)

Ukoliko vas zanima tema traume iz ugla klijenta ili terapeuta, smatram da je knjiga Džanine Fišer obavezna literatura. Fišerova uspeva da kompleksne pojmove traume, disocijacije i teorije emocionalne veznosti ispriča na razumljiv i celovit način, dajući i dosta praktičnih primera i tehnika. Njena knjiga usmerena je načine kako se možemo bolje povezati sa delovima nas koji su preživeli traumatsko iskustvo kroz postepen i sistematičan rad na svemu što ta iskustva drži “otcepljenim”.

10.Jungova mapa duše, Marej Stajn

Izdavač: Laguna (2007)

Na jednostavan način nas približava Jungu i njegovom radu. Opisani su i objasnjeni osnovni termini i predstavlja bazu za dalje uranjanje u ovaj magični svet.

 

 

 

Ostale knjige o kojima smo tokom godine detaljnije pisale:
  1. Option B, Šeril Sendberg i Adam Grant
  2. On becoming a better therapist, Barry L. Duncan
  3. Your life on purpose, Matthew McKay
  4. Žene koje trče s vukovima, Klarisa Pinkola Estes
A koje knjige su obeležile vašu 2020. godinu?
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *