PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 19/01/2015

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

OK Go bend je i inače poznat po veoma zanimljivim “naučnim” spotovima (setimo se njihovog spota za pesmu The Writings on the wall, sa vizuelnim iluzijama). Sada imaju novi plan- da svoj album izdaju u vidu DNK.

Poremećaj identiteta telesnog integriteta karakteriše osobe koje imaju osećaj da im njihovi udovi ili drugi delovi tela ne pripadaju. Smatraju da bi bili srećniji ukoliko bi ih amputirali. Evo priča o ljudima koji su izrazili takve želje, a neki su uspeli i da ih sprovedu u delo.

Pročitajte recenziju odlične knjige Usamljenost (izdavač: Clio). “Globalni kapitalistički sistem, prote­stantska ideologija i individualistički način života favorizuje pojedinca, a slabi društvene veze (porodične, rođačke, komšijske), što proizvodi i pojačava osećanje usamljenosti kod stotine miliona ljudi širom sveta.”

Prošle nedelje na društvenim mrežama bio je popularan video klip koji pokazuje kako su dečaci reagovali kada su tražili od njih da ošamare devojčicu. Nakon brojnih “awww”, evo jednog drugog pogleda na ovu temu. Rebecca Hains smatra da klip trivijalizuje nasilje u porodici.

Intervju sa Frojdovim unukom- Stivenom Frojdom.

Tekst o Martinu Pistoriusu koji je bio zarobljen u svom telu 12 godina. Tzv locked in sindrom, hronični poremećaj u kojem osoba nije u stanju da se pomeri ili da govori, ali ima potpuno očuvanu svest.

Poslušajte pesmu kojom Šveđani edukuju decu o genitalijama, u sklopu seksualnog obrazovanja.

Dirljiva, iskrena i romantična ispovest čoveka o tome kako je mentalna bolest njegove žene uticala na njihov brak.

Test! Znate li da prepoznate šta su zablude a šta činjenice o mozgu?

Kultur! Kokoška o antipsihijatriji: pokret raspevanog plavog konja. “Kao odgovor na jezivo stanje u psihijatrijskim ustanovama, na umetničkoj i zakonodavnoj sceni Italije javila se antipsihijatrija: pokret koji ih je uspešno ukinuo.”

Psihoanalitičar i fotograf Mark Gerard o svom projektu In the Shadow of Freud’s Couch”Fotografisao je preko 70 psihoterapijskih ordinacija širom Amerike.

Kako da prepoznate da li se previše emocionalno i psihički oslanjate na svog partnera?

Kako su Diznijevi filmovi pomogli jednoj tinejdžerki da prevaziđe Kotard sindrom. Oboleli od ovog retkog mentalnog poremećaja pate od deluzije da su umrli i osećaju se kao “hodajući leševi”.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *