PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Decembar, 2018

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Psychology Today – Psihološka analiza kultnog horor filma “Halloween”.

Research Digest – Slušanje priča može biti značajna intervencija za obolele od demencije.

PsihonegaStruka i nestruka u svetu psihoterapije: “Skoro se jedna koleginica koja živi i radi kao klinički psiholog u Nemačkoj, slušajući neznanje koje neki naš popularni “lajfkouč” pokazuje iz struke, zapitala kako je moguće da je u Srbiji struka psihologa toliko srozana i da sada naš posao rade ovi ljudi!?”

BBC – Na zapadu postoji posebna SOS linija za mentalno zdravlje za muzičare i ostale zaposlene u muzičkoj industriji.

Politika – Psiholog Ana Vlajković i efektu posmatrača, inspirisano incidentom iz tramvaja kada je napasnik maltretirao maloletnu devojčicu koju niko nije pokušao da zaštiti. “U situaciji kada mnogo osoba prisustvuje nekom činu nasilja dolazi do difuzije socijalne odgovornosti, jer svako misli da neko drugi treba da pruži pomoć. To, drugim rečima, znači da se u velikoj grupi niko ne oseća lično odgovornim za nasilje kome prisustvuje i ako niko ne pokuša da pruži pomoć, žrtva će najverovatnije ostati prepuštena nemilosti nasilnika.”

Society for PsychotherapyZablude o majndfulnesu, ili tri osnovne kognitivne distorzije povezane sa konceptom “živeti u sadašnjosti”.

Vreme – Za slučaj da ste propustili tekst Jovane Gligorijević “Zašto se nisam ubila”. “Nekako mi je uspelo da se izlečim od smrtonosne bolesti. Od bolesti koja će, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije za manje od dve godine biti najčešći uzrok smrti kod žena, a drugi po redu u ukupnoj populaciji. Govorim o depresiji.”

NPR – Moć želja! Kako ispunjavanje želja zahvaljujući posebnim dobrotvornim organizacijama pomaže deci koja boluju od hroničnih i terminalnih bolesti.

The Cut – Praznici se bliže, a to znači i porodična okupljanja. Evo kako da ove godine ne regredirate na nivo deteta i ostanete odrasla osoba iako vas porodica tako ne doživljava.

The Guardian – Da li je sve što znamo o depresiji pogrešno? Da li je depresija mnogo više od poremećenog nivoa serotonina? Vreme je da preispitamo njene uzroke i metode lečenja.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *