PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Februar, 2020

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

The Vox – Šta je dopaminski post – novi trend u Silikonskoj dolini. Da li je podržan naučnim podacima?

New Scientist – Neke žene osećaju pokrete fetusa u stomaku i godinama nakon porođaja.

Research digest – Nova studija je pokazala da ono što zovemo “detoksikacijom od društvenih mreža”, ne utiče na poboljšanje našeg mentalnog zdravlja.

Linkedin – Fenomenalna i sveža tema – kako da se rastanemo od vizuelnih predstava mentalnih bolesti koje podrazumevaju ljude koji se drže za glavu sa očajem na licu, i pronađemo nove i verodostojnije načine njihovog prikazivanja.

ReWork – Ljudski resursi imaju baš lošu reputaciju i mnogi misle da “nisu na strani zaposlenih” ili da “nisu na strani biznisa”. Vreme je da se to promeni.

Psychology Today – Super tekst o tome kako FOSH (fear of screen harm, iliti strah od toga da nam ekrani mogu doneti štetu), zapravo može sam po sebi imati loše posledice…kao što je bepotrebna roditeljska anksioznost i konflikti između dece i roditelja.

Our World In Data – Da li zaista postoji epidemija usamljenosti? Ovi autori su revidirali podatke i došli do zaključka da iako je tačno da ljudi više žive sami danas nego ranijih godina, nema nalaza koji podržavaju epidemiju usamljenosti.

CNN – Microsoft je isprobao četvorodnevnu radnu nedelju u Japanu i produktivnost je skočila za 40 odsto.

Insperity – Naučite kako da zadržite zaposlene pomoću stay intervjua.

Slate – Vreme je da prestanemo da pričamo o “generacijama”. Milenijalci nisu narcistični, bejbi-bum generacija nije sebična. Istraživanja na kojima se baziraju ove zablude nisu metodološki ispravna.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *