PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Mart, 2017

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Novi list – Kako se bore kolege u Hrvatskoj: Hrvatski psiholozi odbili da nastupe u rijalitiju i poslali žestoku poruku. Neću sudjelovati u reality programima jer…. »se vodim vrijednostima humanizma koje nas uče da tuđi problemi poteškoće i dileme nisu izvor zabave. Reality emisije, isključivo u svrhu zabave čine upravo suprotno«, kažu psiholozi.

Open culture – Kako je ćerku Džejmsa Džojsa – Luciju, lečio Jung od shizofrenije.

Wbur – Problem sa Oprom i ostalim dijetama poznatih ličnosti. O ovoj temi govori psihoterapeut Jean Fain.

Quartz media – Pozitivno razmišljanje je je sreću pretvorilo u obavezu i teret, kaže danski psiholog.

Dalmacija danas – Psiholog i dečji terapeut iz Hrvatske, Maja Bonačić, preći će 720 km biciklom kako bi pomogla deci sa poremećajem iz autističnog spektra. “Da bi skrenula pozornost na važnost terapije igrom kod djece s poremećajima iz autističnoga spektra, Maja će u osam gradova održati edukativna predavanja o pristupu djeci kroz igru i o terapeutskoj igri u radu i komunikaciji s djetetom.”

Discover magazineŠta se dešava u našem mozgu kada sretnemo bivšu ljubav i zašto je ok da priznate da vam telom prolaze trnci.

Psychology Today – Kako parasocijalni odnosi sa fiktivnim likovima mogu da nam pomognu sa različitim psihičkim problemima.

Ekspres  piše o lovcima na ljudske duše, tačnije navali lažnih psihologa u Srbiji. “Za samo 350 evra i uz šestomesečni napor da vikendima odslušamo po nekoliko sati predavanja, možemo dobiti sertifikat da smo psiholozi. Sada i ovde. A možemo samo da nagađamo o vrstama i dubini zdravstvene štete koju ti lažni psiholozi uzrokuju.”

CBS News – Američka televizijska serija Ulica Sezam, od sada je bogatija za još jednu simpatičnu lutku po imenu Julija. Julija ima autizam.

The Mental Elf – Može li  upotreba kanabisa pokrenuti psihotične simptome?

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *