Izdahni stres: Tehnikama pravilnog disanja do relaksacije

Vanredna situacija, izolacija, karantin, fizičko distanciranje i sve ostalo vezano za pandemiju koronavirusa, u većini nas budi anksioznost, strah, stres, nemir, paniku. Stoga smo odlučili da podelimo sa vama proverene tehnike koje vam mogu pomoći da se umirite i opustite, povratite kontrolu nad svojim mislima i telom.

Tehnika 5-4-3-2-1

Ovom tehnikom se namerno usmeravate na detalje u svom okruženju, koristeći sva svoja čula.  Posebno je dobra za situacije kada osetite da vam nadolazi panika.

Mentalne vežbe

Vežba se koristi da se momentalno skrenu opterećujuće i preplavljujuće misli i osećanja. Jednostavna vežba koja može bilo gde da se uradi.

Telesna svesnost

Ova tehnika vas vraća u sada i ovde tako što fokusira vašu pažnju na telesne senzacije.

Tehnike disanja

Bolju kontrolu stresa, anksioznosti i osećaja panike možete postići pravilnim, usporenim disanjem i opuštanjem mišića. Od presudne je važnosti da dišete sporo i da postanete svesni načina na koji dišete. Na taj način možete ukloniti i druge posledice napetosti kao što je glavobolja, težina u grudima, vrtoglavica, trnjenje ruku i nogu, itd.

Disanje stomakom je u stvari disanje putem dijafragme i mišića donjih rebara. Kako ćete naučiti da dišete stomakom? Prvo treba da uvežbate ovaj obrazac disanja, vrlo je jednostavno.

Fokusirajte vašu pažnju isključivo na disanje. Možete disati sa otvorenim ili zatvorenim očima, kako vam trenutno odgovara. Ova vrsta disanja služi relaksaciji i preporučuje se svim osobama koje pate od akutnog ili hroničnog stresa. Vežbajte ovaj način disanja svaki dan, neko vreme. Možete to raditi u bilo kom periodu dana. Posle nekog vremena vežbanja, ovaj proces će se automatizovati i moći ćete da ga primenjujete lako u svim situacijama u kojima želite.

Napad panike

Ako osetite da vam nadolazi panika, odmah uradite sledeće:

 

Izvor: 

  1. Therapist Aid 
  2. Starčević, V. Bez straha o strahu, panici i fobiji. Zavet. 2010.
  3. Vaš psiholog
Please follow and like us:

About Sanja Dutina Dragović

Master kliničke psihologije, REBT psihološki savetnik, filmofil, ljubitelj novog „pravca“ geek psihologije. Idejni tvorac i urednik Psihobrloga. Zainteresovana uglavnom za retke psihološke fenomene, kao što su Sindrom anarhične ruke, Kapgras deluzija ili Kotard deluzija, ali i za sajberpsihologiju.

View all posts by Sanja Dutina Dragović →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *