PsihoMisterije | Kada sreća pusti kandže

Piše: K. Z. Vuković

Patološko kockanje je problem koji je od strane psihijatrije zvanično priznat već nekoliko decenija – 1980. uvršten je u Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja Američkog psihijatrijskog društva pod imenom „Nekategorisani poremećaj kontrole impulsa“, da bi 2013. bio uključen u kategoriju „Zavisnost i  povezani poremećaji“. Ovaj poremećaj uključuje sledeće simptome – ponavljajuće ili kompulsivno ponašanje, uprkos negativnim posedicama, smanjenu kontrolu nad problematičnim ponašanjem, osećanje izražene potrebe ili žudnje pre samog ponašanja, kao i osećaj uživanja tokom kockanja. Kao i kod ostalih oblika zavisnosti, ponašanje je teško iskorenjivo, osoba upada u krize, pokušaji da se sa ponašanjem prestane su mahom neuspešni, a sve to utiče i na ostale aspekte života.

Prema nekim izvorima, onlajn kockanje ima najviše šansi da preraste u patološko. Slede kockanje u kazinima, bingo i karte. Verovatno ne pomišljate da bi i greb-greb kartice mogle da budu zamka, ali kolege iz Portugala predstavljaju baš takva dva slučaja.

Žena stara 38 godina, prijavila se u kliniku nakon dve godine kompulsivnog kockanja. Na početku je na svakodnevnu kupovinu greb-greb kartica trošila male sume novca, a  kako bi održala uzbuđenje koje je osećala prilikom kockanja, vremenom su troškovi postajali sve veći. Kada je zatražila pomoć, gubici su u proseku iznosili između 2000 i 3000 evra mesečno, dok joj je plata bila 485€. Sume je nadoknađivala tražeći novac od poznanika i uzimajući ga iz kompanije za koju je radila, što je dovelo do gubitka posla,  problema u braku i ponovnog ulaganja u kockanje. Ona nije imala istoriju mentalnih poremećaja, nije pokazivala druge oblike zavisnosti, pa ni zavisnost od ostalih oblika kockanja; ispitivanja nisu pokazala nikakve psihotične, niti simptome organskih bolesti. Objasnila je da joj kockanje pomaže da se oslobodi anksioznosti, te su joj prepisani odgovarajući lekovi. Nakon što je dvadeset meseci uzimala lekove, prestala je da ih pije i vratila se kockanju, trošeći između 100 i 150€ dnevno na lutriju. Ponovo je zatražila pomoć, vraćena joj je prvobitna terapija i autori prijavljuju da se do momenta pisanja članka nije vratila karticama.

5873348

Muškarac star 51 godinu, potražio je pomoć nakon što je njegovo kockanje izazvalo porodične probleme. Greb-kartice je povremeno kupovao od mladosti, trošeći na njih manje sume. Nekoliko godina pre prijema, to mu je prešlo u naviku. Dve godine pre prijavljivanja slučaja izgubio je kontrolu nad ponašanjem i količinama novca koje je trošio na kartice, pa mu je na njih odlazilo i više od pola mesečne plate. Kao i kod pacijentkinje, i kod njega je potreba za kockanjem rasla kako su rasli problemi koje je ono izazivalo. On je imao i ličnu i porodičnu istoriju alkoholizma, iako alkohol nije koristio poslednjih 20 godina. Sem od nikotina i kofeina, nije imao drugih zavisnosti. Nekoliko puta je sam pokušavao da prestane sa kockanjem, ali nije uspevao. Priznao je da mu je podjednako teško da se odrekne i kafe i cigareta. Već je lečen od depresije, pa je preporučeno da pored lekova koji su mu već u terapiji, uzima i one koji će mu olakšati kompulsivno kockanje.

Nemaju sve igre na sreću podjednaku privlačnu moć. Ono što je kod greb-greb kartica posebno privlačno jeste to što su lako dostupne i ne koštaju puno, ne zahtevaju veštine (kao što ih zahtevaju neke kartaške igre, na primer), obećavaju instant-dobitak i nude iluziju „zamalo dobitka“. Sve to doprinosi građenju zavisnosti. Iako ne deluje da ima smisla „gađati“ lekovima i hemijom zavisnost od klađenja, istraživanja pokazuju da pojedine supstance utiču na delimično olakšanje, mada još uvek ne postoje konačni zaključci. U prikazanim slučajevima, lekovi koji su dati pacijentima zapravo olakšavaju simptome koji su postojali i nezavisno od klađenja i za koje se može pretpostaviti da su bili i uzroci.

 

 

 

Referenca:

Raposo-Lima, C. et al. (2015). SCRATCH THAT!- Two case reports of scratch-card gambling disorderAddictive Behaviors, 45, 30-33

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *