“As good as it gets” – Najbolji prikaz opsesivno kompulsivnog poremećaja na filmu

Piše: Sanja Dutina

Melvin Udal je verovatno najsimpatičniji homofob, mizantrop, antisemita, rasista, pisac koji mrzi čak i sopstvene fanove. Ujedno, psiholozi su saglasni, Melvin predstavlja jedan od najvernijih prikaza osobe koja pati od opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Opsesivno kompulsivni poremećaj (OKP) spada u grupu anksioznih poremećaja, i karakterišu ga opsesije koje često prati nagon za izvršavanjem određenih kompulzija. Opsesije su perzistentne, uznemirujuće misli, koje povećavaju nivo anksioznosti; dok su kompulzije repetitivne radnje koje se obično izvode na tačno određen način, tačno određen broj puta, po određenim ličnim pravilima. DSM- IV navodi sledeće kriterijume OKP-a: prisustvo opsesija i/ili kompulzija; osoba ih doživljava kao preterane i nerazumne; izazivaju značajan distres i anksioznost; iziskuju mnogo vremena (preko sat vremena dnevno) i ometaju svakodnevno normalno funkcionisanje.

U Melvinovom slučaju nemamo direktan uvid u njegove opsesije, ali možemo da zaključumo da ga opseda, na primer, strah od kontaminacije, tj zaraze. Sa druge strane, kompulzije su više nego očigledne. Ne dodiruje ništa bez rukavica (kako se ne bi zarazio), ne voli nikoga da dodiruje niti da ga drugi dodiruju, dok hoda ulicom pazi da ne zgazi na ivicu pločnika. Svaki ulazak u stan podrazumeva iste radnje: zatvara vrata i okreće bravu nekoliko puta, pali i gasi svetlo tačno 5 puta, pere ruke tri puta uzastopno vrelom vodom i antibakterijskim sapunom (koji se nakon jedne upotrebe baca i zamenjuje novim). Svaki dan ruča u istom restoranu, za istim stolom, poručuje od iste konobarice u isto vreme isto jelo, uvek noseći sa sobom sopstveni pribor, kako bi, još jednom, izbegao mogućnost zaraze prljavim neproverenim priborom iz restorana.

Kako DSM-IV kriterijumi zapovedaju, Melvin je svestan da su njegove kompulsije preterane i nerazumne, ali ipak oseća potrebu da ih izvrši kako bi kontrolisao i umanjio anksioznost. Doduše, već 5 godina nije posetio psihijatra, i odbija da pije lekove.

Ne znamo šta je izvor Melvinove patnje, a i nemamo mnogo podataka o njegovom detinjstvu, porodičnom stablu i prošlosti uopšte. Samo u jednom trenutku kaže: „Moj otac nije napustio sobu 11 godina. Tukao me motkom ako bih pogrešio na klaviru.“ Ovo sećanje označava kao bolno, tužno i značajno, a u realnosti, iskustvo roditelja koji imaju visoke standarde i očekivanja od dece, može biti podsticaj za razvoj opsesivne ličnosti.

serveImage

OKP je toliko „progutao“ Melvinov život, da je postao potpuno socijalno izolovan, što je samim tim moglo uticati i na održavanje i pojačavanje simptoma. Striktno se drži svoje uvežbane rutine, i postaje besan ukoliko je neko uzurpira i promeni. Ali upravo nagli prekidi rutine, uticaće da se Melvinov život promeni na bolje. Bezizlazna situacija u kojoj mora da čuva komšijinog psa, a zatim izostanak njegove omiljene konobarice sa posla, uvod su u razvijanje mreže socijalne podrške i stvaranja prijateljstva sa ljudima koje je do tada mrzeo i prema kojima nije osećao ni trunku empatije. Ovi odnosi i neočekivana emocionalna povezanost, pomažu mu da umanji određena ritualna ponašanja. Recimo, prvi put zaboravlja da okrene bravu nekoliko puta onda kada komšija zatraži svog psa nazad. Zaljubljuje se u konobaricu i Kerol, i saopštava joj da je zahvaljujući njoj počeo da uzima pilule koje mrzi, jer „ti činiš da želim biti bolji čovek“ (što je dovoljna motivacija).

Emotivni potresi u odnosu sa Kerol, predstavljaju prozor u neke od njegovih anksioznosti („Čim neko shvati da mu trebaš, on zapreti da će otići“) i potrebu za (samo)kontrolom („Dopuštaš li ikada zbog romantičnog momenta da uradiš nešto glupo?“ – „Nikad.“). Promena fokusa misli i pažnje, utiče da Melvinovi simptomi smanje učestalost i intenzitet, kao i da izgube značenje koje su imali, i on je toga svestan: „Zaglavio sam se. Ne mogu se vratiti u svoj život. Proterala me iz svog života.“ Film „As good as it gets“ odoleva stereotima, i zato se Melvinova promena ne dešava preko noći – prilogođava se ali nije izlečen, što nam je nagovešteno onim promišljenim korakom na samu ivicu pločnika, dok se osvrće preplavljen neizvesnošću do čega će to dovesti.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *