Bezbroj uloga jedne heroine: kako žene balansiraju između roditeljstva, obaveza i zabave

U drugom delu crtanog filma Neviđeni, glavna uloga u misiji legalizacije superheroja pripada Elastičnoj, a ne njenom mužu. Elastična je majka troje dece, duboko u svojim tridesetim; ima odlučnost, hrabrost i snagu, neviđenu moć elastičnosti, pa opet se svi čude zašto je ona izabrana za misiju umesto muža, koji ostaje kod kuće da čuva tinejdžerku, desetogodišnjaka i bebu.

Elastičnost je metafora: sigurno ste čuli barem jednu pošalicu o mami – domaćici – hobotnici koja se i u kući i na poslu i u vrtiću i u školi i kod kozmetičarke i na treningu i u krevetu (kad moram da lajem) prilagođava, kao od šale, mnoštvu životnih uloga i sve ih obavlja savršeno. Možda i niste čuli nijednu šalu niti videli meme na ovu temu? U tom slučaju, imate sreće. Za ovih deset godina otkako sam prvi put ostala u drugom stanju, ja ih srećem gotovo svakodnevno. Međutim, nije mi se dogodilo da gledam film o superherojima (ako ne računam Čelične magnoliješalim se, naravno) u kome je glavna (sic!) junakinja mojih godina i životnih okolnosti. Pomislila sam koliko se to, zapravo, retko dešava: ni Superžena ni Lara Kroft nemaju porodicu da o njoj brinu ni kuhinju koju treba očistiti na kraju dana. Moli Vizli bila je simpatičan izuzetak, ali je nikada nisu prikazali kako jaše moćni motocikl; niti kako se ponaša kao da ima crni pojas u borilačkoj veštini, što je moj trenutni životni cilj. Nasuprot tome, Incredibles 2 vrvi od pametnih žena; čak je i glavni zlikovac zapravo superpametna i superzla žena.

Kreg Polman,  formulisao je koeficijent heroizma  koji je između ostalog zasnovan na čuvenom Zimbardovom eksperimentu. Elastična je na njegovoj skali koja meri Postupanje radi drugih koji su  u nevolji, Postupanje svojom voljom, Prepoznavanje rizika, Prihvatanje moguće žrtve i Odsustvo očekivanja spoljnih podsticaja, postigla zavidan skor 91/100, što je manje od Superžene, ali ne zaboravite, Superžena nema bebu koja vrišti kod kuće. Uprkos postojanju i drugih superheroja u ovom filmu, Kreg Polman je izabrao da analizira baš Elastičnu, baš kao što su i sponzori projekta ponovne legalizacije superheroja u fimu izabrali Elastičnu – i hvala im na tome.

Prošlo mi je kroz glavu da je možda namerno (konačno) napravljen film u kome sredovečne domaćice mogu da se identifikuju sa glavnim likom i dožive katarzu, a onda i kako mi je još davno, na fakultetu, drugarica rekla da praćenje tržišta u Americi pokazuje da su  upravo domaćice glavni potrošači i da se reklame prave tako da se obraćaju ovoj populaciji; te da, iznenađujuće, čak i tržište video igara poklanja posebnu pažnju domaćicama. Vašington post  je pre par godina preneo rezultate istraživanja  koje je pokazalo da žene starije od osamnaest godina čine trideset šest posto populacije koja igra igrice, dok dečaci mlađi od sedamnaest čine samo sedamnaest procenata. Broj igračica starijih od pedeset godina povećao se za trideset dva procenta između 2012. i 2013. godine. Istraživanje je sprovela grupa Entertainment Software Association. Zaključak istraživanja je bio da prosečni ”gejmer” nije onakav kakvim ga zamišljate – nije dečak, pa ni tinejdžer, a iako muškarci i dalje dominiraju u populaciji ”igrača” sa 52 procenta, žene – naročito starije žene – im se opasno približavaju.

Nakon ovakvih nalaza pojavilo se nekoliko dilema, kao što je na primer ta da li one koji igraju Farmu ili Candy crush uopšte treba ubrajati u populaciju igrača, ili, uopšteno gledano, one koji igrice igraju na telefonima umesto na ”jakim” kompjuterima ili konzolama.

Međutim, šta god o ovome mislili, ostaje činjenica da se žene u istraživanjima dosledno pojavljuju kao kupci i potrošači (ne umem da smislim rodno senzitivne oblike za prethodno upotrebljene reči, praštajte) na tržištu igrica i da to dovodi do uticaja u ovoj industriji koja se tradicionalno optužuje da  je seksistička i da promoviše nasilje. Iste godine kada je objavljeno istraživanje  Entertainment Software Association, kompanija UbiSoft je zamalo odlučila da izbaci sve ženske likove iz igrice Assassin’s creed s objašnjenjem da oni ”zahtjevaju previše posla”. Nakon dreke gejmerske javnosti, odustali su od ove odluke, ali je ostala činjenica da svega 14% igrica ima za glavnog junaka, pardon junakinju,  ženski lik. Lara Kroft spada u ovih 14%, ako ste na nju pomislili.

Drugu studiju izveli su Nesta, koristeći podatke o deset hiljada odraslih ljudi i našli da je prosečan ”gejmer” žena, a prosečna starost gejmera – oko četrdeset tri godine. Ovo istraživanje je takođe dalo odgovor na pitanje koja vrsta igrača odnosno igračica su žene – da one ređe igraju pucačke igrice ili sportske kao što su PES ili FIFA. Kada se uzme u obzir tema igrice kao faktor, dobija se jasnija slika o raspodeli pola u populaciji igrača i igračica video igrica. Analizom tema, ispada da su žene više zainteresovane za igrice sa tematikom  fantazije, građenja, dok su muškarci zainteresovani za teme uništavanja i kompeticije. Međutim, autori navode  igricu Dragon Age: Inquisition kao primer da postoji veliki prostor za motivisanje žena za igranje video igara koje izgledaju tipično muške. Naime , istraživač Nik Ji zaključuje da ređe učešće žena u određenim žanrovima video igara može biti posledica toga kako je kroz istoriju modelovana i reklamirana motivacija ali i kako su video igrice prezentovan ženama. Najbitnije je, kaže on, da ne pobrkamo ono što nam brojevi kažu sa onim kakvi bi brojevi mogli da budu.

Jasno je da je porodičnim ženama/domaćicama/you name it potrebno više sadržaja koji bi mogli da ih prodrmaju, rasplaču ali i učine vidljivijima. Kvalitet sadržaja je svakako važan, ali je važna i namera, a mi ćemo se prilagoditi. Elastične smo. 🙂

Please follow and like us:

About Marica Stijepović

Diplomirani psiholog i porodični terapeut, naš dopisnik iz Podgorice. Majka dvoje dece i vlasnica jednog psa, u slobodno vreme pokušava da objavi svoje romane i knjigu poezije. Najradije se bavi psihološkom analizom filmova i knjiga, a nekako joj uvek dopadnu i autizam i psihologija sporta.

View all posts by Marica Stijepović →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *