Das Experiment

Das Experiment je nemački film inspirisan Zimbardovim najpoznatijim eksperimentom, Stenfordovim zatvorskim experimentom. Film se fokusira na ispitanika broj 77, od trenutka kada vidi oglas o istraživanju u novinama, preko preliminarnog testiranja do ulaska u eksperiment i njegovog kraja.

S obzirom da film nije zasnovan čvrsto na činjenicama Zimbardovog eksperimenta, neki elementi su dodati i izmišljeni kao na primer ljubavna priča i kompjuterizovani nadzorni sistem. Pored priče o socijalnoj izolaciji, konformizmu, poslušnosti, neposlušnosti, igranju uloga, socijalnoj kogniciji i drugim suptilnim psihološkim procesima i principima, film se bavi i etičkim pitanjima.

Postoji zanimljiva dinamika među stražarima i zatvorenicima, pa zbog ovoga a i zbog same teme, pretpostavljamo da će ovaj film više ceniti psiholozi od laika.

Još da napomenemo da je ove godine izašao i rimejk filma na engleskom jeziku (u glavnoj ulozi Adrien Brody), međutim, Psihobrlog predlaže da se ipak držite originalne nemačke verzije!

Please follow and like us:

0 Comments on “Das Experiment”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *