Filmovi o (socijalnoj) izolaciji koje morate pogledate u izolaciji

Piše: Miroslav Gajić

Ovu listu smo sastavili po principu klin se klinom izbija, pa smo odlučili da se pozabavimo filmovima o izolaciji. Za svačiji ukus ima ponešto, zato se zavalite u sofu, sipajte omiljeni napitak i prepustite se.

 1. All is lost (2013)

Jedna od poslednjih a možda i najboljih uloga Roberta Redforda koji glumi čoveka koji je izglubljen na moru. Pravi dragulj u moru filmova o izolaciji.

 

 1. Panic Room (2002)

Neverovatan triler reditelja Dejvida Finčera sa sjajnom Džodi Foster čiji je lik primoran da se sakrije u skrivenu sobu kada trojica muškaraca upadnu u njenu kuću.

 1. The Shining (1980)

Možda najjeziviji horor svih vremena i opis potpunog potonuća u ludilo jednog čoveka i njegove porodice. Posle prvog gledanja noćima smo sanjali Džeka Nikolsona i bliznakinje 😊

 1. Cast Away (2000)

Ova lista ne bi imala smisla bez čoveka koji je trenutno u izolaciji zbog simptoma koronavirusa. Tom Henks je oduvek bio naš heroj a u ovoj modernoj verziji Robinzona Krusoa vešto dokazuje da neverovatno barata svojim talentom tako da uspeva da učini ragbi loptu (Vilson) vrsnim umetnikom.

 1. Life is Beautiful (1997)

Film koji pronalazi nadu u beznađu i koji nas iznova podseća da kada nam je do nekoga stalo mi smo spremni da uradimo sve kako bismo im zadržali ružičaste naočare na licu. Ljubav nas definitivno pokreće.

 1. Cube (1997)

Šest stranaca je zatvoreno u kutiju, zapravo lavirint pun smrtonosnih zamki. Jednostavan i vrlo psihološki uznemirujuć film.

 1. The Terminal (2004)

Opet Tom Henks, ovaj put izolovan na aerodromu kao stanovnik države koja je prestala da postoji, večito u bezgraničnom prostoru. Priča koja je verovatno bliska i iskustveno poznata onima koji su bili zreliji u vreme raspada Jugoslavije.

 1. The Martian (2015)

Da li ste verovali da su poslali čoveka na Mesec? E pa onda poverujte da su ga poslali i na Mars na ekspediciju koja je krenula naopako tako da je ostao sam i mora da pređe veliki put vrelog marsovskog crvenog peska kako bi ga jedinica pokupila i spasila mu život. Met Dejmon briljira, kao i reditelj film Ridli Skot.

 1. 127 Hours (2010)

127 sati života alpiniste Arona Rolstona koji tokom jednog osvajanja vrha upadne u nepriliku koja ga može koštati života. Priča o tome koliko je hrabrost, mentalna i fizička snaga značajna.

 1. Wild (2014)

Film o samospoznaji i putu borbe pešačenjem u samoći u cilju izlečenja i pobede nad prošlošću. Zasnovan na romanu Šeril Strejd, ovaj film je snimljen u pravom amerikana stilu i prikazuje iskupljenje glavne junakinje koju tumači Riz Viderspun.

 1. Home Alone 1 & 2

Kevina zaboravlja porodica i ostaje sam kod kuće, ostalo sigurno znate…

 1. Her (2013)

Neverovatna priča o usamljenom čoveku, koga neverovatno tumači Hoakin Finiks, i njegovoj ljubavi sa operativnim sistemom kome glas pozajmljuje Skarlet Johanson. Reditelj Spajk Džonzi dokazuje da je maestro modernog filma. Detaljnu psihološku analizu pisao je i Psihobrlog. 

 1. Gravity (2013)

Odličan film reditelja Alfonsa Kuarona koji prati astronautkinju koja je ostala sama u svemiru i pokušava da se vrati na Zemlju. Sećam se da kada sam prvi put pogledao film pomislio sam da tadašnja oskarovska sezona počinje i završava sa ovim filmom.

 1. Lars and the Real Girl (2007)

Rajan Gosling tumači lik Larsa, čoveka koji ne voli društveni kontakt ali kome ipak nedostaje bliskost i razvija odnos sa Biankom, lutkom za odrasle koju porodici predstavlja kao svoju devojku. Neverovatno topla i neobična komedija, a možda se pojavi i ta „prava“ devojka do kraja. Detaljnu psihološku analizu pisao je i Psihobrlog.

 1. Lost in Translation (2003)

Film o usamljenosti dvoje ljudi u stranoj zemlji i njihovom zbližavanju. Bil Marej i Skarlet Johanson su prosto neodoljivi, a režija Sofije Kopole topla i precizna.

Samo za one najhrabrije, previše realni da bi se našli na listi, a nemoguće ih je ne pomenuti: strani film Contagion (2011)  o međunarodnom timu naučnika koji pokušava da suzbije pandemiju smrtonosnog virusa, i domaći film Variola Vera (1982) o epidemiji velikih boginja u Srbiji 1972. godine.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *