Gejmenova “Koralina”: Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari

Coraline_poster“Koralina” je možda najlepša Gejmenova knjiga, koja je 2009. godine i ekranizovana. Iako je u pitanju moderna priča, retka je koja je zadržala i neke osnovne elemente klasičnih bajki, što je verovatno i doprinelo njenom uspehu.

Prilagođavanje novom životu, u novom stanu daleko od prijatelja, dodatno je otežano dosadnim i nestimulativnim okruženjem, ili ga bar tako Koralina doživljava. Roditelji je zapostavljaju zbog posla, ne slušaju je i nemaju vreme za nju, koliko god se trudila da privuče njihovu pažnju. Ipak, samo spolja deluju nezainteresovano, jer je očigledno da oboje imaju i svoju nežnu i brižnu stranu. Zanimljivo je da je majka dominantna figura, dok otac deluje pasivnije.

Jednom prilikom Koralina pronalazi zaključana vrata, iza kojih se, na njeno razočarenje, kriju samo cigle. Tokom noći otkriva da je u pitanju tajni prolaz do drugog stana koji izgleda skoro identično kao njen, samo dosta privlačnije, toplije, bolje je uređen, igračke su lepše, hrana je ukusnija. U tom paralelnom univerzumu čekaju je Druga Majka i Drugi Otac koji su joj potpunosti posvećeni, udovoljavaju joj i ispunjavaju sve želje. Sve se vrti oko nje, pa tako joj i Drugi Otac posvećuje pesme a i cela bašta je uređena po njenom liku. Jedino što deluje čudno jesu njihove oči kao dva crna dugmeta.

Ova forma tajnog prolaza u svet mašte karakteristična je za dečju literaturu, jer omogućava jasnu granicu fantazije i realnosti, i lak povratak u istu.  Del Toro na sličan način kombinuje realizam i magiju u filmu Panov lavirint (o kojem smo pisali), a jasan je i Gejmenov omaž Alisi u zemlji čuda. I Alisu i Koralinu u zemlju čuda tj san, uvodi životinja; u magični svet ulaze kroz tajni prolaz u vidu vrata, a crna mačka koja se nesmetano kreće kroz različite svetove podseća na Češirsku mačku.

Priču o alternativnom svetu slobodno možemo da protumačimo kao san, a putem sna i fantazije je njeno nesvesno pokušalo da kompenzuje upravo ono što Koralini najviše nedostaje- bolji odnos sa roditeljima, pažnja. Zamišljena bolja verzija sveta u kojem živi je ispunjenje nesvesne želje o savršenoj porodici.

Ispostavlja se da taj paralelni svet u stvari kontroliše Druga Majka, koja je okrutna i zla, a njen pravi neljudski oblik podseća na pauka. Suočavanje sa ovim biće predstavlja metaforu Koralinine borbe sa sopstvenim demonima detinjstva i teškim osećanjima. Druga Majka podseća na lik maćehe ih klasičnih bajki, koji se tumači kao posledica dečjeg splitinga.  Postoji spliting majke na pravu i Drugu majku, a kako bi se očuvala slika dobre majke, sve loše što oseća prema njoj, projektuje se u Drugu majku. Dakle, umesto da Koralina bude otvoreno ljuta prema majci koja je zapostavlja, negativne emocije je projektovala u lik iz fantazije po imenu Druga majka. Paukoliko biće je mamilo decu u svoj svet, špijunirajući ih kroz oči lutke, upravo onim što najviše vole i što im je potrebno. Simbolika vađenja očiju u zamenu za dugmad, može se protumačiti kao oduzimanje duše, a čin Druge Majke- kao “gušenje” ljubavlju u pravom smislu te reči. Verovato je upravo to i poruka koju će svako dete razumeti čitajući knjigu ili gledajući film- pazi šta želiš, možda će ti se i ostvariti.

Koralina na kraju izlazi kao pobednik, a njeno putovanje se završava i višim razvojnim nivoem. Shvata da je previše očekivala i previše mislila na sebe, prerasla je svoje detinjaste želje. Prihvata realni svet koji nije idealan, ali ga svakako vidi novim očima. Roditelji više ne deluju tako loše, prihvata ih sa njihovim manama. Čak i rečenica kojom majka saopštava da će otac i ona to veče provesti sami da proslave poslovni uspeh, upućuje i da celu priču možemo videti kao svojevrsno razrešenje Elektra kompleksa, gde se Koralina bori sa majkom za očevu pažnju- zato je upravo majka čudovište koje svojom paukovom mrežom kontroliše paralelni svet. Koralininu avanturu i pouku možemo zaokružiti rečenicom iz još jedne popularne dečje priče: “Nema mesta kao što je dom”.

 

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *