Novogodišnja bibliomanija 2019: 10 knjiga o psihologiji koje treba da pročitate tokom praznika

Nastavljamo da uživamo u čitanju i učenju i delimo sa vama knjige koje su na nas ostavile najsnažniji lični i stručni utisak u 2019.

1.Trauma – naša priča, urednici Tijana Mirović i Marko Tomašević

Izdavač: Centar za shema terapiju Beograd, 2019.

Uvek je pravo vreme i pravo mesto za priču o traumi i njenom potencijalu za razaranje ali i ljudskom potencijalu za oporavak i napredak. Doprinos ovoj knjizi dali su terapeuti kalibra Vladana Beare i Jelene Golden, a sadrži i rezultate eksplorativnog istraživanja ”osmišljenog sa ciljem da nam da uvid u to šta je trauma i u kojoj meri su traumatska iskustva prisutna u našim životima”. Must read.

2.Schema therapy, a practitioner’s guide, Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko & Marjorie E. Weishaar

Izdavač: Guilford Press, 2006.

Ovaj svojevrsni vodič star je preko petnaest godina i s te strane ne može se reći da je novo otkriće na psihološkom i psihoterapijskom planu, ali verujte nam na reč, nama je bio otkriće. Kada jednom prođete osnovnu obuku iz shema terapije, ostane vam nejasno kako ste do tada živeli – i kako ljudi i dalje žive – bez neophodnih znanja o tajnama kognicije kao što su, recimo, mod Distanciranog zaštitnika ili šema Defektnosti (izdvojeni slučajnim izborom, ostali koncepti su podjednako genijalni). Preporučujemo i obuku i knjigu!

3.Cognitive behavioral treatment of borderline personality disorder, Marsha Linehan

Izdavač: Guilford Press, 1993.

Još jedan oldie but goldie, još jedna zaljubljenost u novi tretman i novu edukaciju, još jedna Biblija. Poremećaji ličnosti su možda ipak izlečivi (zapravo, ako uopšte postoje nezavisno od onoga što je spoj biološke ranjivosti i reakcije na traumu, ali to je šira priča), a to nam niko nije rekao na osnovnim studijama. Važna informacija ne zbog poremećaja ličnosti, već zbog vere u moć ljudskog i terapijskog odnosa.

 4. Joy Division, Pol Morli.

Izdavač: Kontrast izdavaštvo, 2019.

Priča o bendu Joy Divison takođe je priča o traumi – stigmi, bolesti, gubitku ne samo glavnog člana nego i svih potencijalnih svirki, albuma, intervjua, koji se nikada nisu dogodili. Nesumnjivo je, kaže Pol Morli, da su, posle samoubistva u mojoj porodici, moji tekstovi o muzici, Mančesteru i sebi, bili pisani sa osećanjem potrebe i važnosti, kao da bih na taj način mogao da izbegnem taj svirepi udar na svoj svet. Nije li to ono što svi pokušavamo u sudaru sa životom, a neki od nas već decenijama baš uz pomoć muzike Joy Division?

 5. Čarobnjakov šešir, Tuve Jonson.

Izdavač: Narodna knjiga

Tek odnedavno smo se dokopale prevoda knjiga Tuve Janson i hvala svim izdavačkim kućama koje su se setile da nam i na ovaj način približe čarobni svet Mumijevih. Tuve Jonson analizira emocije sa takvom uviđavnošću i uvažavanjem (Mahao je šapama i govorio nepovezano tako da ga niko nije uspevao da razume, ali bilo je jasno da je veoma ljut ili uplašen, ili pak ljut zbog toga što se uplašio) da su njena promišljanja bliska, a i neophodna svakom odraslom detetu, roditelju, da ne pominjemo stručnjake koji rade sa decom. Između redova promiču i takvi saveti kao što je: I nemojte da im dosađujete predstavama, pesmama i takvim stvarima, nego ih pustite da se sami zabavljaju.

6. Kako razgovaramo: Problemi i rešenja, Fridman Šulc Von Tun

Izdavač: Laguna, 2018.

Pravo iznenađenje u izdanju Lagune! Fridman Šulc Von Tun je ozbiljan nemački psiholog i autoritet na polju psihologije komunikacija. U ovoj ozbiljnoj knjizi ali ipak prilagođenoj široj publici, kroz svoj kvadratni model komunikacije, pojašnjava kako nastaju smetnje i problemi u svakodnevnoj komunikaciji kao i kako da ih uklonimo.

 

7. Psihologija romantične ljubavi, Robert Džonson

Izdavač: Zavod za udžbenike, 2008.

Koristeći jungovski pristup, Džonson tumači mit o Tristanu i Izoldu, a zatim kroz njega objašnjava razliku između romantične, idealizovane ljubavi koju nam nameće moderna kultura, i očovečujuće, prave, zrele ljubavi. Zanimljiva je njegova metafora „mešanja ovsene kaše“ koja kaže da dvoje spuštaju svoju ljubav iz vazdušnih visina uzbuđujućih maštarija i pretvaraju je u zemaljsku, praktičnu neposrednost. Zrela ljubav je spremna da se bavi čak i „kašastim“stvarima, jer je u vezi sa osobom, a ne projekcijom.

8. Sajberpsihologija, Katarina Kacer

Izdavač: Laguna, 2019.

„Biti čovek u stvarnom životu nije jednostavno – a virtuelni svet ne može toga da nas spase“, kaže Katarina Kacer u svojoj knjizi koja sistematizuje istraživanja i ono što smo do sada saznali o tehnologiji i Internetu. Na momente previše (subjektivno i selektivno) naginje ka isticanju negativnih strana interneta, ali bar za jednu zvezdicu joj diže ocenu najvažniji deo knjige, onaj o privatnosti i zaštiti podataka na Internetu. To je nešto što svi zanemarujemo čak i kada pričamo o sajberpsihologiji.

9. Protecting the Self: Defence Mechanisms in Action, Phebe Cramer

Izdavač: The Guilford Press, 2006

Psihoanalitički koncepti kroz naučna istraživanja? Vau! Knjiga nažalost nije, i verovatno nikada neće biti prevedena kod nas. Ukoliko ste u prilici da je nabavite, učinite to jer ćete saznati gomilu novih stvari koje nemate gde da pročitate. Autorka detaljno govori o mehanizmima odbrane poricanju, projekciji i identifikaciji posebno u kontekstu razvojne psihologije. Informacije koje pruža su zasnovane na relevantnim istraživanjima, koje je uglavnom radila sama Krejmerova.

10. Kako deci postaviti granice, Najdžer Lata

Izdavač: Psihopolis, 2015.

Verovatno nema roditelja koji već nije nabavio ovu knjigu! Iako u nama budi ambivalentna osećanja, odlučili smo da je ipak stavimo na listu jer šalju odličnu poruku roditeljima i oslobađa ih tereta bespotrebne krivice.  Knjiga će vas nasmejati, aplaudiraćete autoru na iskrenosti, hiljadu puta ćete uzviknuti u sebi „Tako je“, međutim ponekad će vas i zaprepastiti, ili je bar po našem mišljenju što se saveta tiče na momente previše surova. Na stranu to što te iste savete zasniva isključivo na ličnom iskustvu i anegdotama (za koje nikad ne znate koliko su prenaduvane a koliko dosledne istini).

 

Ostale knjige o kojima smo tokom godine detaljnije pisale:
  1. Sve je ovde divno, Mira Li
  2. Lovac na umove, Džon Daglas
  3. Cveće za Aldžernona, Danijel Kiz
  4. Soba čuda, Žilijen Sandrel
A koje knjige su obeležile vašu 2019. godinu?
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *