Stvari koje možete naučiti iz “How to train your dragon 2”

how_to_train_your_dragon_two_ver7_xxlgDrugi deo predviđene trilogije Kako da dresirate svog zmaja više ne govori o dresiranju. Štaviše, u jednoj reklami eksplicitno se kaže Training is over. U letnjem bioskopskom hitu, jednom od retkih ove sezone, implicirane su životne poruke za koje biste verovatno želeli da ih usvoji i vaše dete – ili ne biste? Psihobrlog ih je za vas sažeo u nekoliko bitnih stavki.

Kad izgubiš nogu, izgubio si nogu, to je sve. Na kraju prvog dela filma How to train your dragon Hiccup (u srpskoj sinhronizaciji zgodno preveden kao Štucko, a u knjigama pompeznije nazvan Hiccup Horrendous Haddock III) se budi iz kome i shvata da je u finalnoj borbi izgubio nogu i da mu je ona zamenjena protezom. Na početku drugog dela filma, Štucko, (ne)očekivano, nosi – protezu. Nema čarobnog štapića koji će učiniti da mu noga ponovo izraste, nema amnezije scenarista. Hiccupova nedostajuća noga se ni u jednom trenutku ne potencira niti ga ometa u jahanju zmajeva, osvajanju devojaka, pobeđivanju zlikovaca, zbog čega će ga verovatno voleti svi roditelji dece sa fizičkim hendikepom – o deci da i ne govorimo. I inače, film je kao nastavak veran prvom delu i prati razvoj likova – Hiccup je stariji i zreliji, Stoick je ponosan na svog sina, i njihov odnos je ”sazreo” u odnosu na tinejdžerske godine, što takođe može prepoznati svaki roditelj koji se patio u odnosu sa petnaestogodišnjakom da bi shvatio da mnogo bolje izlazi na kraj sa dvadesetogodišnjakom. U tom smislu trilogija How to train your dragon ima obeležja coming of age filma. Čak i zmaj Toothless se razvio i potpuno prilagodio ljudskom društvu. Takođe, zmaj ima hendikep, što se u jednom delu filma simbolično pocrtava, kad Hiccup pokazuje svoju protezu u kontekstu zmajeve proteze na repu: Right, bud? You couldn’t save all of me, could you? You just had to make it even. So, peg leg!

Postoje majke koje se druže sa zmajevima dok im deca odrastaju. Kada se Hiccup posle gotovo dvadeset godina ponovo susretne sa svojom majkom Valkom, ispostavlja se da je nije na silu odneo zmaj, već je, gle čuda, sama odlučila da tih dvadeset godina provede sa zmajevima u Dragon Sanctuary umesto sa sinom. Sa zmajevima Valka gradi kompleksne odnose, a u potpunosti preskače prve godine, period latence i tinejdžersko doba svoga sina. Njen izgovor ”bolje vam je bez mene” labav je i tanušan pred licem materinstva kako ga doživljava naša kultura. Valka i fizički prkosi stereotipu majčinske figure, mršava, bleda, različita od vikinških žena. Valka je primer žene sa vizijom, koja se posvetila izučavanju nepoznate životinjske vrste i borbi za prava ugnjetavanih, i koja jednostavno ne spada u grupu žena koje su mogle da imaju sve, te je svojoj viziji žrtvovala brak i materinstvo. Nema mnogo ovakvih ženskih likova u crtanim filmovima, gde je uloga odsutnog roditelja rezervisana za očeve, i Valka je važna upravo radi preispitivanja rodnih stereotipa. Oh. Well, rekla bi ona… At least I’m not boring. Right?

Genetika je moćna, iliti krv nije voda. Kad smo kod Valke, Hiccup ju je poslednji put video dok je bio beba u kolevci, a odgajio ga je Stoic, u vikinškom selu u kome se cene fizička snaga i hrabrost. Međutim, Hiccup i fizički a i po ponašanju i interesovanju za zmajeve podseća na majku. On ”razmišlja pre nego što dela” i veoma je pametan, a po opažanju meštana i sopstvenog oca koji se iznosi tek u drugom delu  ”bandoglav na majku”.

Ljudski je praštati. U trenutku kada Valka kaže Hiccupu da joj pruži još jednu šansu, Hiccup joj jednostavno pruža šansu. Možda zato što razume njenu opsesiju zmajevima, možda zato što je jednostavno suviše željan majčinske ljubavi. Vrlo brzo nakon toga, Hiccup oprašta i svom voljenom zmaju koji ga je vođen zmajevskom prirodom izneverio. Kao i borba sa jednom nogom, opraštanje se podrazumeva, niko ga ne prenaglašava, i možda zato poruka ima još veću dubinu i snagu. Da bismo oprostili nekome koga volimo, potrebna je snaga a Hiccup pokazuje veću snagu ovde nego čak i na bojnom polju, opraštajući onda kada se čini da će tragedija prekinuti veze koje su izgledale neraskidive.Međutim, oproštaj je moćno oružje i pomaže Toothlessu da se otrgne od čini zle Alphe, bolje nego ijedan čarobni štapić.

tumblr_n6yja4TTRb1rqxwego1_1280

Rituali pomažu u tugovanju. Porodični terapeuti ovo odavno znaju; da bi se gubitak odtugovao, neophodno je da imamo rituale koji nam pomažu da ga shvatimo, otplačemo i damo smisao nastavku života. Scena Stoicove sahrane jasno ukazuje na to.  Drevna vikinška sahrana prikazana je svedeno, ali verno. Naime, ovaj ritual predstavlja polaganje tela preminulog u čamac ili brod i zatim njegovo spaljivanje dok plovi. Prizor goruće barke koja plovi je istovremeno užasan i utešan prizor. Čak i kod neustrašivih vikinga, priča o smrti izazivala je strah, a naročito da umrli, ako ne bude sahranjen na adekvatan način, neće moći da nađe mir koji zaslužuje. Vrstu rituala da bi se dao smisao gubitku predstavlja i podizanje Stoickove statue kao simbola novog vremena i povezanosti sa starim vremenom. Hiccup ponosno naglašava da umesto oružja selo Berk ”ima zmajeve”, što predstavlja i prihvatanje realnosti s obzirom na činjenicu – SPOILER AHEAD – da mu je oca ubio zmaj. Takođe, preuzimanje očeve uloge je nešto sasvim novo za Hiccupa koji preuzima očevu odgovornost uprkos ranijim strahovima da neće biti dostojan očev naslednik.

Zmaj je zmaj, makar i pripitomljen. Realno, sa ovim saznanjem se suočavaju svi koji zastupaju marginalizovane grupe, koje u ovom filmu simbolizuju upravo zmajevi. Nije dovoljno primeniti uopštenu priču o ljubavi, dobroti, demokratiji i pravima, na bilo koje specifične grupe – moraju se uzeti u obzir stvarne, a ne fabrikovane potrebe zmajeva, i moraju se uzeti u obzir rizici. U drugom delu filma Bezubi, koji je u prvom delu ličio na pitomu igračkicu i poslužio da se ispriča priča o važnosti kućnog ljubimca za neprilagođenog tinejdžera – pokazuje svoju zmajsku prirodu. Svoju ljutnju, svoju prikrivenu agresivnost, svoju tendenciju da slepo sluša Alfu, koja ledenim pogledom komanduje svim zmajevima, osim bebama zmajevima, koje su imune na njene zlokobne moći. U krajnjoj liniji, koliko god da i ovaj film protežira politički korektnu premisu o životinjama koje su surove kao rezultat ljudske surovosti, smrtne posledice agresivnosti zmaja pokazuju da se, koji god da je razlog, sa zmajevima nije šaliti.

Da bi se coming of age drama dovela do savršenstva, u animiranim filmovima obično je neophodno da jedan roditelj umre, i obično je to majka, mada ima časnih izuzetaka poput crtanog Lion king. I u tom smislu ovaj film očijuka sa polnim stereotipima – obično je jača veza između majke i deteta i scenaristi igraju na tu kartu, ali u How to train your dragon Stoick je samohrani otac i ključna roditeljska figura, čija smrt ugrožava sržne konstrukte i ideje o svetu kod njegovog sina.Takođe, u prvom delu filma, Hiccup je imao jedan ‘’dečji’’ zadatak – da on, i cela njegova zajednica, prevladaju strah od čudovišta. U drugom delu filma, pošto su monstrumi pod kontrolom, zadaci su zreliji – kako tretirati agresora s kojm se ne može pregovarati. Takođe, Hiccup saznaje da zajedno sa moći dolazi i odgovornost. Borba između dobra i zla nije pojednostavljena, štaviše, svi mogući sporedni efeti se zaista i dese, ali upravo to dovodi do sazrevanja karaktera i transformisanja Hiccupa u heroja nacije i zmajeva. U jednom od ključnih trenutaka filma Hiccup veli I uh… I was so afraid of becoming my dad. Mostly because I thought I never could. How do you become someone that great, that brave, that selfless? I guess you can only try. A chief protects his own. We’re going back.

 

Marica Prelević Stijepović, porodični terapeut

Please follow and like us:

One Comment on “Stvari koje možete naučiti iz “How to train your dragon 2””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *