“The Theory of Everything”: Kako terminalna bolest utiče na ljubav i brak?

Piše: Sanja Dutina

Na Stiven Hokingovu genijalnost ne treba trošiti reči. Takođe, svi znaju da pati od amiotrofične lateralne skleroze (Lu Gerigove bolesti) i da i pored loših prognoza koje se vezuju za ovu bolest, Hoking i dalje živi i stvara.  Film The Theory of Everything fokusira se na Hokingov odnos sa bivšom ženom- Džejn, koja je bar jednim delom zaslužna za njegovu istrajnost u borbi sa hendikepom, kao i za profesionalne uspehe. Možda nam ova priča pomaže da bolje razumemo ili se bar zapitamo- kako terminalna bolest utiče na ljubav, brak i porodicu?

Od samog početka je jasno da su Hoking i Džejn dve suprotnosti. On je ateista, fizičar, opsednut svemirom, dok je ona izrazito religiozna, ljubitelj poezije i književnosti. Onda kada se pojave prvi simptomi i kada saznaje dijagnozu, Hoking pada u depresiju i izoluje se od bliskih ljudi. Džejn je ta koja ga navodi da se trgne i bori, obećavajući da će ostati uz njega te, navodne, samo još dve godine očekivanog života. Vrlo brzo potom su se venčali, dobili prvo dete, a Džejn u potpunosti preuzima ulogu negovateljice. Hrani ga, oblači, vodi računa o profesionalnim gostovanjima i radu.

Lu Gerigova bolest postepeno je narušavala Hokingovu motoriku, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, što je neminovno dovelo do promene odnosa u braku. Sa druge strane, njegovo mentalno stanje je ostalo očuvano kao i seksualno funkcionisanje. Upravo mogućnost održavanja seksualnog odnosa je od izuzetnog značaja za supružnike koji prolaze kroz terminalnu i hroničnu bolest, jer je upravo takva vrsta intimnosti jedini način da održe bračne uloge, da osete normalnost u inače potpuno izmenjenoj svakodnevnici. Negativan uticaj bolesti svakako je dodatno umanjio dobar kvalitet odnosa koji su imali pre nego što su simptomi eskalirali. Tokom večere sa vođom crkvenog hora, Džonatanom, očigledno je da su i Džejn i Hoking uspeli da održe humor kojim normalizuju situaciju i prevazilaze različitosti.

Ali nekada ni to nije dovoljno. Mnogi su osetili bes prema Džejn kada postaje očigledno da se zaljubljuje u Džonatana.  Ipak, osećaj tereta i depresija za koju ni sam Hoking nije imao previše razumevanja, postepeno su se povećavali. Jedan od problema je što se Džejn sa svim teškoćama nosila sama, bez podrške socijalne mreže, jer Hoking nije želeo da se drugi mešaju. Čak ni njegovi roditelji nisu bili mnogo od koristi. Džejn u nekoliko navrata plače u tajnosti i bezuspešno pokušava da podeli breme sa Hokingom. Kako se odgovornosti nagomilavaju, dok se uporno trudi da mu pruži najbolju moguću negu, Džejn postaje izmorena, uplašena, pod velikim stresom koji drugi ne primećuju. Hoking je dobio priznanje za svoj rad, dosegao slavu i postao priznat kao fizičar, dok je Džejn žrtvovala svoju karijeru. Hokingova neosetljivost i nerazumevanje, učinili su da se udalje. Takođe, postalo je sve teže pomiriti ulogu ljubavnice i žene sa ulogom negovateljice. Stoga ne čudi da Džejn oseća privlačnost prema Džonatanu koji je razume i koji joj pomaže oko dece i svakodnevnih obaveza. Našli su se u ljubavnom trouglu i ona je potiskivala svoja osećanja i ostala uz Hokinga, iako je on njenu preljubu sasvim podržavao:

„Razumem da ti je potrebna pomoć. I ako postoji.. neko.. ko je spreman da ti je pruži, neću se protiviti, sve dok… sve dok nastaviš da me voliš.“

theory-of-everything1

Zanimljivo je da uzrok razvoda nije bio Džonatan, već medicinska sestra Elejn, koju je Džejn zaposlila da vodi računa o Hokingu, onda kada je izgubio i moć govora. Elejn deluje kao jaka žena, na prvi pogled očarana Hokingovim umom i duhovitošću. Mudro preuzima Džejnine odgovornosti do momenta kada mu ona više i nije bila potrebna. Prilično neočekivano, Hoking jedne noći saopštava Džejn da odlazi u Ameriku bez nje- sa Elejn. Džejn po prvi put objašnjava da ga je volela, i da nije uspelo iako se trudila. I najvažnije- očekivala je da njihov brak traje dve godine. Rečenica koja zvuči surovo,  ali iskreno, i treba se shvatiti u kontekstu njihove situacije, gde je neminovno bilo da bar prećutno uz strah i tugu, oseća dozu prezira prema ogromnim obavezama i žrtvovanju. Razvode se i oboje ulaze u novi brak, ali ostaju prijatelji.

Film je rađen po Džejninoj autobiografiji, ali Hoking je izjavio da prilično verno dočarava sve kroz šta su prošli. Elejn ne igra preveliku ulogu, iako znamo da se i Hokingov drugi brak završio razvodom, uz spekulacije da je doživeo psihičko i fizičko zlostavljanje (koje on negira). Prateći tešku i bolnu priču o Džejninoj i Hokingovoj ljubavi koja nije opstala, ipak možemo zaključiti da je to bio skladan i uspešan brak, bez koga on možda ne bi bio ono što je danas.

 

 

 

 

Referenca:

Atkins, L. et al. (2010). Marital relationships in amyotrophic lateral sclerosisAmyotroph Lateral Scler, 11(4), 344-350.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *