HAPPY TUESDAY: 10 POZNATIH LIČNOSTI KOJE PROMOVIŠU ZDRAVE STAVOVE O FIZIČKOM IZGLEDU

O smrtnosti poremećaja ishrane i njihovoj povezanosti sa socijalnim medijima već smo pisali ovde, dok u ovonedeljnom Happy Tuesday promovišemo zdravije stavove o izgledu, uz pomoć žena koje se otvoreno bore protiv mainstream medija i rodnih stereotipa, naročito onih koji se tiču izgleda. O ženama pišemo ovom prilikom jer su prema svim statistikama većina (85 do 90%) obolelih od poremećaja ishrane upravo žene, mada je trend takav da među obolelima ima i muškaraca.

1128319-adele-617-4091. Adele – bucmasta pevačica navodi da ‘’pokušava da ne brine’’ toliko o svom izgledu i da ne želi da bude “skinny minnie’’: The first thing to do is be happy with yourself and appreciate your body — only then should you try to change things about yourself.

 

 

 

mykita-beth-ditto

2. Beth Ditto – slika govori više od reči – Beth se ne pokorava stereotipima bilo koje vrste. Pevačica, članica grupe Gossip, slikala se obnažena za naslovnicu magazina Love, što je izazvalo brojne reakcije, čak i kod Germaine Greer, koja je navela da se tela kao Dittino obično kriju, i da bi trebalo da se slika potpuno gola, ne samo obnažena Ekscentričan pevačica izjavila je: I have no control over what people think of me but I have 100% control of what I think of myself, and that is so important. And not just about your body, but so many ways of confidence. You’re constantly learning how to be confident, aren’t you? You’re constantly reprogramming yourself.

Ashley-Judd-ashley-judd-145447_1024_7683. Ashley Judd, glumica koju su u medijima prozivali zbog ‘’obraščića’ (puffy cheek’’)’, uzvratila je kritikom, prozivajući medije zato što posmatraju žensko telo kao “a source of speculation, ridicule, and invalidation, as if they belong to others.”

 

 

 

Amanda+Palmer+2860795185500b7e74ffee2500o4. Amanda Palmer, pevačica i umetnica, nekadašnja članica senzacije Dresden dolls, supruga Neila Gaimena, revidira pojmove o ženskoj lepoti na ekstremne načine. Amanda ide daleko u svom eksperimentisanju i preispitivanju društveno uslovljenih normi ženske lepote; između ostalog, ne brije pazuhe.

 

 

 

lenaDenham213x3505. Lena Dunham – kada su pitali Lenu, producentkinju, kreatorku i glumicu u HBO seriji ‘’Girls’’, zašto je u toliko scena gola, odgovorila je: I realized that what was missing in movies for me was the presence of bodies I understood. Lena kaže da će živeti 105 godina i svakog dana pokazivati svoje butine.

 

 

 

 

jennifer_lawrence_7-wide6. Jennifer Lawrence, zvezda serijala Hunger games, veoma otvoreno govori o borbi protiv kulture dijeta i pritiska da bude neprirodno mršava. If anybody even tries to whisper the word ‘diet, I’m like, ‘You can go f*ck yourself  reče Jennifer u jednom intervjuu. Takođe je izjavila: The world has this idea that if you don’t look like an airbrushed perfect model… You have to see past it. You look how you look, you have to be comfortable. What are you going to do? Be hungry every single day to make other people happy? That’s just dumb.”

 

hm_jennie_runk_17. Jennie Runk je zaštitno lice H&M kampanje za kupaće kostime iz 2013. U intervjuu aktivističkoj grupi SPARK, Runk je rekla: I remember often feeling like I should be unhappy with my body, but it was confusing, because I never thought there was anything wrong with it until people started talking about it.

 

 

 

Tina Fey8. Tina Fey, američka glumica, komičarka, često se osvrće na rodne stereotipe, a o telesnoj težini rekla je sledeće: I go up and down a few pounds with a relative amount of kindness to myself. And I have a daughter, and I don’t want her to waste her time on all of that.

 

 

 

Beyonce-Album-4-Outtake-beyonce-32623421-1280-9609. Beyonce – njen spot za pesmu Pretty hurts vredi pogledati. U spotu, kao i pesmi, Beyonce govori o pritiscima sa kojima se žene suočavaju da bi bile lepše po standardima društva, kao i o očajničkim merama kojima pribegavaju, uključujući pilule za mršavljenje. U spotu ‘’sudije’’ premeravaju pevačicin stomak i butine. Tekst pesme je takođe indikativan:Blonder hair, flat chest, TV says, “Bigger is better. South beach, sugar free, Vogue says, “Thinner is better.” Zajedno sa spotom lansiran je i sajt  http://www.whatispretty.com/#/, čije ime govori dovoljno o pokušaju da se demonstrira čuvena izreka ‘’lepota je u oku posmatrača’’. Beyonce je uvek otvoreno govorila o svojim problemima sa održavanjem težine, pa je jednom prilikom izjavila: I am a natural fat person, just dying to get out. I go through agonies to keep my stomach as flat as possible—though it is never flat enough for me.

TrinaTeach310. Trina Hall je ‘’debela’’ instruktorka joge. No sama je izjavila da za nju ‘’debelo’’ nije definicija već proizvoljna reč koja se koristi da bi se povredila druga osoba, a ona nije ‘’u ratu’’. Trina je namerno prestala da drži dijetu kao socijalni eksperiment i sledstveno tome, ugojila se, ali je primetila da je doživela pravu krizu identiteta, samopouzdanja, i došla do spoznaje da duboko u sebi veruje da ne zaslužuje da bude voljena. Nakon ovog puta samo-otkrovenja, Trina zaključuje: I’m not fat, I’m awesome.

 

I za kraj, malo slam poezije (jer kako reče Robin Williams u Dead poets society, No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world):

Pesma Shrinking women Lily Myers prava je Internet senzacija, a govori o poremećajima ishrane. Ceo tekst možete pročitati ovde.

 

Marica Prelević Stijepović, porodični terapeut

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *