HAPPY TUESDAY: 10 poznatih ličnosti koje su otvoreno progovorile o preživljenom nasilju

U poslednje vreme se umesto izraza ‘’žrtva’’ za ljude i decu koji su bili izloženi bilo kom obliku nasilja, radije koristi izraz ‘’preživeli’’. Ovaj izraz baca svetlo na snažne i neporažene delove ličnosti osobe koja je pretrpela nasilje, fokusira se na snage a ne na teškoće. Pokazatelji da se osoba suočila sa teškim iskustvom i da je stekla kontrolu nad njim su i sublimacija kroz pomoć drugim žrtvama nasilja, umetnička dela, javno govorenje o nasilju, jer pored destruktivnosti nasilnih činova, njihovoj toksičnosti doprinosi i tišina i stigma koje se pojavljuju oko žrtve – preživelog. Psihobrlog je za vas izabrao deset ličnosti koje nisu pristale da ćute o svojim iskustvima, i koje tako posredno i neposredno pomažu i drugim žrtvama nasilja da shvate da nisu usamljene.

christina-aguilera-that-grape-juice21. Christina Aguilera

Christina je javno govorila, i pevala, o nasilju u porodici kome je prisustvovala i koje je obeležilo celo njeno detinjstvo. Njen otac je bio nasilan prema majci, i Christina je s majkom boravila u skloništu za žrtve nasilja. U decembru 2003. posetila je ponovo jedan ovakav centar da bi osnažila žene koje se bore sa ovim problemom. Njena pesma ‘’I’m okay’’ govori o ovom iskustvu, kao i pesma ‘’Fighter’’.

fiona-apple-watc2. Fiona Apple

Na uzrastu od dvanaest godina, pevačica je doživela silovanje dok se vraćala iz škole, a o tome govori u nekim svojim pesmama, kao na primer ‘’Sullen girl’’. Fiona je rekla da je jedini razlog što je progovorila o tome to što nije želela da izgleda kao da se stidi zbog svog iskustva, ili da je iskustvo nešto čega se treba stideti. Kao dete, imala je opsesivno-kompulsivne tendencije, i išla na psihoterapiju.

Halle-Berry-Widescreen-Wallpaper-halle-berry-8535926-1920-12003. Halle Berry

Glumica koja je osvojila Oskara imala je slično iskustvo kao svedok porodičnog nasilja kao i Christina Aguilera. Otvoreno govori i o posledicama koje je to imalo na njene kasnije odnose sa muškarcima, ali i način na koji je to uspela da prevaziđe. “I saw my mother battered, and could not do anything to stop it – my father was tyrannical, lashing out at her for no reason. I felt the effects that had on our family — I’ve experienced what these women have gone through… I never had to run to a shelter, but I did choose the wrong partners. Not always good men. Luckily, in recent years, I have been smart enough to hit the door when violence even becomes a possibility. That is something I will not tolerate.’’

502390-tina-turner-617-4094. Tina Turner

Tina Turner, poznata pevačica, bila je godinama u kontrolišućem braku sa Ikeom Turnerom, koji je jedno vreme bio i njen menadžer, tako da je kontrolisao sve aspekte njenog života. U to vreme, sama priča o nasilju muškarca nad ženom bila je još veći tabu nego danas. U biografskom filmu, What’s Love Got To Do With It, pevačica iznosi jezive detalje zajedničkog života sa Ikeom. Bili su u braku 16 godina pre nego što je Tina skupila hrabrost da ga napusti.

rihanna5. Rihanna

Šokantni ‘’slučaj’’ porodičnog nasilja izbio je 2009. kada je Chris Brown, tadašnji Rihannin partner, pretukao pevačicu i udario njenom glavom u prozor. Ona je o tome govorila otvoreno, a postoje i slike sa kojima je javnost upoznata. Međutim, uprkos tome bilo je ljudi koji su podržavali Chrisa Browna i navodili da je Rihanna ‘’izazvala svađu’’.

whitney-houston-106. Whitney Houston

Whitney je bila u turbulentnom braku sa Bobbyjem Brownom, koji je svakako bio veoma disfunkcionalan. Pričalo se da Bobby tuče Whitney, ali je ona tvrdila da je u stvari obratno (!) i u jednom intervjuu izjavila: “Contrary to belief, I do the hitting, he doesn’t. He has never put his hands on me. We are crazy for one another. I mean crazy in love, love, love, love, love. When we’re fighting, it’s like that’s love for us. We’re fighting for our love.” Ova njena izjava, u svojoj šokantnosti, zapravo je primer ambivalencije koju žrtve nasilja osećaju prema zlostavljajućem partneru, kao i o čestom postojanju pozitivnih emocija čak i u destruktivnim vezama. Međutim, nekoliko godina kasnije Brown je uhapšen zbog toga što ju je pretukao, a par se konačno i razveo 2007.

charlize-theron-wallpaper-47. Charlize Theron

Charlize Theron je primer poznate ličnosti koja o svojim teškim iskustvima jedva da i govori otvoreno, ali je našla način da sublimira svoja teška iskustva kroz pomoć drugima. Sada je ambasador mira pri Ujedinjenim nacijama. Kao dete, u Južnoj Africi, živela je sa ocem koji je bio alkoholičar i zlostavljao njenu majku. Majka je pucala u oca i ubila ga u samoodbrani kada je Charlize bila stara 15 godina. Charlize je takođe osnovala dva centra u Južnoj Africi za pomoć žrtvama silovanja u krizi, s obzirom na to da je u Južnoj Africi veoma prisutno nasilje u intimnim vezama. Takođe je učestvovala u V-Day Project Eve Ensler.

Bill_Clinton_in_the_Oval_Office8. Bill Clinton

Bill Clinton, koji je nekada bio predsednik Sjedinjenih država to jest najmoćniji čovek sveta, odrastao je u okruženju punom porodičnog nasilja. Kada mu je bilo osam godina, Billova majka udala se za Rogera Clintona, koji je sudeći po Clintonovoj biografiji bio sklon alkoholu i izlivima besa. Navodno mu je Bill na uzrastu od 15 godina zapretio da nikada više ne sme taći njegovu majku i polubrata, što je za njega bio dramatičan momenat u razvoju, kako je sam kazao časopisu TIME.

mary-j-blige9. Mary J Blige

Mary je takođe aktivista i zagovornica beskompromisne borbe protiv nasilja u porodici i prema ženama. Mary je tvrdila da je njen otac, koji je napustio porodicu kada je ona imala pet godina, bio nasilan prema majci, i otvorila je sklonište za zlostavljane žene u Njujorku. Interesantno je da se u jednom njujorškom klubu suprotstavila svom tadašnjem partner rečima ‘’What you’re going to do, Chris Brown me?’’ aludirajući na ono što se desilo Rihanni.

eminem10. Eminem

Poznati reper je bio žrtva vršnjačkog zlostavljanja, a imao je i turbulentan odnos sa majkom. U svojom pesmi koja je bila duet sa Rihannom, Love the way You lie, opisao je ‘’krug nasilja’’, česti interpersonalni obrazac u intimnim vezama, mada je po nekim teorijama ova pesma i nesvesno romantizirala neke aspekte odnosa u kome postoji nasilje.

Autor: Marica Stijepović

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *