HAPPY TUESDAY: 10 poznatih ličnosti sa dijagnozom bipolarnog poremećaja

 

1. Russell Brand

russell_brandPoznati komičar i glumac, kao dete je dobio dijagnozu ADHD, a nakon što je ostavio drogu, 2002. godine, i zvaničnu dijagnozu bipolarnog poremećaja. Od adolescencije se sumnjalo da je bipolaran i hipermaničan, međutim, lečen je samo od depresije. Takođe je patio i od bulimije i samopovređivanja.

 

 

 

 

 

 

 

2. Vivien Leigh

Vivien_Leigh_Gone_Wind_RestauredTokom snimanja filma Caesar and Cleopatra, 1944. godine, otkrila je da je u drugom stanju, a zatim je doživela pobačaj. Pala je u duboku depresiju, a kako njeni prijatelji navode, znala je i verbalno i fizički da napada supruga Laurence Oliviera, dok ne bi plačući pala na pod. Nakon ovih ispada, Vivijen se ne bi ničega sećala, osećala bi krivicu i stid. Upravo bipolarni poremećaj je igrao presudnu ulogu u kasnijem raspadu njihovog braka.

Znake upozorenja je pokazivala i ranije, još tokom 1937. godine. Konkretno 1939. godine, dok je pod stresom snimala film Gone with the wind, predozirala se pilulama za spavanje. Njena sobarica je napisala pismo Olivieru koji je odgovorio: “How dare you take four pills like that you hysterical little ninny (and I know perfectly well you knew people would get alarmed and ring me up and put the fear of God into your poor old Larry at five o’clock in the morning)…Oh my Vivling. What did your poor three friends think, hey? Poor Sunny was demented. I’m afraid you lead your loving ones one hell of a dance and that’s terribly naughty. You’re awfully spoilt yes you are, and it’s all because you’re so pretty.”

Postoje brojna svedočenja njenog nestabilnog ponašanja tokom maničnih epizoda: nimfomanija, fizičko nastranje na druge ljude (najpoznatiji je slučaj kada je pred kraj braka istukla Oliviera mokrim peškirom po licu, zbog čega je on izgubio kontrolu i gurnuo je na pod; licem je udarila u noćni stočić i sutradan se u javnost pojavila sa crnim povezom preko oka). I u poslovnom životu je dobila reputaciju nekoga sa kim je teško raditi, a usled bolesti je često imala neaktivne periode.

Ponekad ljudi koji pate od bipolarnog poremećaja dožive i psihotičnu epizodu. U slučaju Vivien, desila se 1953. godine tokom snimanja filma Elephant walk. Toliko je bila pod stresom da joj je suprug napisao u pismu: “Darling, it seems asking for the moon is a simple request compared to talking with you by phone”. Tada su je poslali u Englesku gde je Laurence Olivier odveo u ellitnu mentalnu ustanovu na lečenje. Zadržana je nekoliko meseci, a kao deo tretmana prepisana joj je i elektrokonvulzivna terapija.

Olivier u jednom trenutku više nije mogao da se nosi sa tolikim stresom i njenom bolešću i sve više počinje da koristi posao kao koping mehanizam, što rezultira njihovim udaljavanjem. Negde pred kraj života, tokom gostovanja u emisiji, dok je pričao o svom životu i karijeri, objasnio je šta ga je navelo da se razvede od Vivien: “I think I likened it to someone reaching out to someone else in a life raft, and I said ‘No, I’m sorry. I can’t pull you out. If I pull you out, you’ll pull me in. It sounds so easy to say something like that. Flip–glib. But it actually took some years to formulate that image.”

Nažalost, u to vreme nije bilo adekvatne terapije, a litijum kao lek se još uvek nije koristio. ‘Today, she would be diagnosed as bipolar and there are drugs that would help, but in those days people did not know how to deal with a star who tore off all her clothes and ran out of her house,’, tvrde izvori.

3. Kurt Cobain

Photo of Kurt COBAIN and NIRVANANe zna se sa sigurnošću da li je Kurt Cobain ikada formalno dobio dijagnozu bipolarnog poremećaja. Njegova rođaka, Bev Cobain, medicinska sestra, tvrdi da jeste: “Kurt was diagnosed at a young age with Attention Deficit Disorder [ADD], then later with bipolar disorder [also known as manic-depression].”

Tokom celog života je bio depresivan, i kao dete se, tražeći utočište, zatvarao u ormar. Često je pričao o samoubistvu i ranoj smrti. Tokom maničnih faza je bio imulsivan, bez ikakve kontrole, znao je da uništi scenu i hotelsku sobu. Navodno, nikada nije prihvatao tretman.

Njegova depresija je svakako bila očigledna u tekstovima pesama i intervjuima. Mnogi veruju da je dokaz bipolarnog poremećaja upravo pesma Lithium, s obzirom da je to bio najvažniji lek za tretiranje ovog poremećaja. Ipak, pesma je napisana pre nego što su ozbiljniji problemi počeli da uzimaju maha, i ne postoje dokazi da je Kurt ikada uzimao litijum. U jednom intervjuu je objasnio da je to u stvari pesma o “breaking up with girlfriends and having bad relationships, feeling that death void that the person in the song is feeling – very lonely, sick.” Kombinacija mentalnih problema i zloupotreba supstanci dovela je do toga da oduzme sebi život u 27. godini, bez obzira na veliki uspeh benda Nirvana.

4. Carrie Fisher

Leia_1204530cGlumica Carrie Fisher, najpoznatija po svojoj ulozi Princeze Leje u Star Wars trilogiji, imala je izuzetno turbulentan život. Godinama se borila sa manijom i depresijom, a dijagnozu bipolarnog poremećaja je dobila u dvadesetčetvrtoj godini. 2002. godine u intervjuu za USA Today izjavila je da živi normalan život i da je njeno stanje stabilizovano zahvaljujući litijumu, iako nije uvek sve bilo jednostavno: “I hacked off my hair, got a tattoo, and wanted to convert to Judaism,”– opisuje jednu svoju maničnu epizodu.

Dugo je mislila da insomniju i maniju može da opravda životom u Holivudu. Usled zavisnosti od droge, nije prihvatala tretman. Tek kada je imala prvu psihotičnu epizodu, 15 godina nakon dijagnoze bipolarnog poremećaja, shvatila je da nešto stvarno nije u redu. U javnosti je o ovome prvi put pričala 2000. godine u intervjuu sa Diane Sawyer. Od tada je postala uzor mnogima koji su se našli na istom putu. “The best part of it is I am able to get a lot of people coming up to me that are having a lot of problems, that don’t know what to do, that don’t have a good doctor, people who are suicidal, and I’m able to in some way help. If I’m seen as sort of a poster recovery person for bipolar, then, OK.”

Iako danas kroz smeh priča o teškim danima, kaže da je ključ za borbu protiv bipolarnog poremećaja- biti trezan. “You can’t even determine if someone’s bipolar unless they’re sober, so that has to be treated first, because all addiction and alcoholism looks like manic depression.”

5. Stephen Fry

stephen2012. godine pokušao je da izvrši samoubistvo, ali ga je spasio producent koji ga je našao onesvešćenog u sobi. Glumac, tv lice, pisac- boluje od bipolarnog poremećaja. Prvi put je pokušao da oduzme sebi život u sedamnaestoj godini. Predsednik humanitarne organizacije MIND kaže: “I am the victim of my own moods, more than most people are perhaps, in as much as I have a condition which requires me to take medication so that I don’t get either too hyper or too depressed to the point of suicide.”

“I would go as far as to tell you that I attempted it last year, so I’m not always happy – this is the first time I’ve said this in public, but I might as well. I’m president of Mind, and the whole point in my role, as I see it, is not to be shy and to be forthcoming about the morbidity and genuine nature of the likelihood of death amongst people with certain mood disorders.”

“If unmedicated, there are times when I am so exuberant, so hyper, that I can go three or four nights without sleeping and I’m writing and I’m doing stuff and I’m so grandiose and so full of self-belief that it’s almost impossible to deal with me. I can’t stop speaking, I’m incredible, I go on shopping sprees.” A ovo prate depresivne epizode. “There are times when I’m doing QI and I’m going, ‘Ha ha, yeah, yeah,’ and inside I’m going ‘I want to fucking die. I … want … to … fucking … die.'”

“I always heard voices in my head saying what a useless bastard I am, but the voice is my own,” says Stephen Fry. “It is my own voice, telling me what a worthless lump of shit I am.”

Danas se bori protiv stigamitacije. U dokumentarcu The Secret life of Manic Depressive, priča sa ekspertima i drugim poznatim ličnostima koji boluju od ove bolesti, uključujući Carrie Fisher i Richarda Dreyfussa.

“It’s tormented me all my life with the deepest of depressions while giving me the energy and creativity that perhaps has made my career.”

“Once the understanding is there, we can all stand up and not be ashamed of ourselves, then it makes the rest of the population realise that we are just like them but with something extra.”

6. Amy Winehouse

amy-winehouse-that-grape-juiceAmy je patila od duboke depresije koja je dovela do zloupotrebe droga, alkohola i duvana. Takođe je imala i dijagnozu bipolarnog poremećaja. Naziv albuma Back to black njenu životnu borbu sjajno ocrtava. Većina akcentuje narkomaniju kao uzrok njene smrti jula, 2011. godine. Međutim, iza narkomanije, kao važniji izvor treba navesti bipolarni poremećaj. Tokom promocije albuma izjavila je: “I do drink a lot, I think it’s symptomatic of my depression, I’m a Manic Depressive, I’m not an alcoholic”. Nažalost, nikada nije uzimala lekove, nikada nije uspela da ostavi drogu i alkohol. Ujedno je bila sklona samopovređivanju (jednom prilikom je isekla svoju ruku od ramena do zgloba), ali i poremećaju ishrane.

 

7. Virginia Woolf

Virginia-Woolf-001Jedan od najpoznatijih istorijskih slučajeva bipolarnog poremećaja. Veruje se da je ova bolest uticala na formiranje njenog jedinstvenog stila pisanja. Prvu depresivnu epizodu je imala sa 15 godina, nakon smrti njene majke. Drugu- nakon smrti oca, kada je kratko bila i hospitalizovana. Razvoju bolesti je doprinelo i seksualno zlostavljanje od strane polubrata. Promene raspoloženja su najčešće počinjale migrenama, nesanicom, vizuelnim i auditivnim halucinacijama.

Nakon što je napisala svoju poslednju knjigu Između činova, ponovo je pala u depresiju. U isto vreme, njen dom u Londonu su uništile nemačke bombe tokom Drugog svetskog rata. U poruci koju je ostavila mužu pre smrti, napisala je: “I feel certain that I am going mad again. I feel we can’t go through another of those terrible times. And I shan’t recover this time. I don’t think two people could have been happier ‘til this terrible disease came.” Izvršila je samoubistvo 1941. godine.

8. Catherine Zeta-Jones

1.1635742011. godine objavila je da se godinama bori sa bipolarnim poremećajem. Negde u to vreme se i sama prijavila na hospitalizovano lečenje. Stanje se pogoršalo nakon što je njen suprug, Michael Douglas dobio dijagnozu raka grla. Za magazin People je izjavila: “This is a disorder that affects millions of people and I am one of them. If my revelation of having bipolar II has encouraged one person to seek help, then it is worth it. There is no need to suffer silently and there is no shame in seeking help.”

 

 

 

9. Jeremy Brett

ACF347919EA13F489BF394B6EE17DGlumac, poznat po ulozi Sherlock Holmesa, umro je od kardiomiopatije, a njegovo srce su dodatno oštetili toksični lekovi koje je uzimao za tretman bipolarnog poremećaja. Jeremy je pokazao da njegov život, uprkos bolesti, nije bio tragičan. Ništa ga nije sprečilo da vodi ispunjen život, prepun divnih momenata i sećanja, okružen ljudima koji su ga cenili i voleli. Želeo je da i druge žrtve ovog poremećaja postanu dovoljno snažne da se bore za svoje snove, kao što je i on radio. Pred kraj života je učestvovao je u različitim progamima koji su za cilj imali upoznavanje javnosti sa ovim poremećajem.

 

 

 

10. Kim Novak

salPoznata glumica, takođe je otkrila da pati od bipolarnog poremećaja. Izjavila je: “I’m bipolar… but there’s medicine you can take for this now. I was not diagnosed until much later. I go through more of the depression than the mania part.” Bolest je imala veliki uticaj i na njenu odluku da se povuče iz Holivuda i posveti slikarstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *