HAPPY TUESDAY: POZNATE LIČNOSTI SA ZANIMLJIVIM FOBIJAMA

Ako patite od oblika anksioznosti koji se manifestuje kao specifična fobija, možda će Happy Tuesday posvećen poznatim ljudima sa fobijama donekle normalizovati vaše iskustvo.

Fobija je oblik anksioznog poremećaja koju karakteriše intenzivan strah od specifičnog objekta ili situacije. U to smislu postoji veoma široka podela fobija na socijalnu fobiju, agorafobiju (strah od otvorenog prostora) i ”konkretizovane” fobije.  Fobija, u smislu intenzivnog i nekontrolisanog straha koji osobu navodi da izbegava draži i situacije povezane sa strahom, može se razviti bukvalno u odnosu na bilo koju pojavu na planeti. Dakle, fobija nije ”samo” strah već snažan strah koji parališe osobu i tera je da pribegava izbegavajućim manevrima koji neupućenoj okolini mogu delovati suludo; no fobije imaju svoju iracionalnu logiku kojom utiču na svakodnevni život ljudi.

Evo nekih ljudi koji pate od različitih oblika fobija:

von-trier1. Lars von Trier. Ekscentrični Danac pati od različitih oblika strahova i fobija, ali možda je najpoznatiji njegov strah od letenja, koji ga sprečava da putuje avionom. Von Trier, tako, nije stupio nogom na tle Sjedinjenih Američkih Država što mu nije smetalo da osmisli čitavu trilogiju filmova koji kritikuju američki život od kojih su za sada snimljena dva – Dogville i Manderlay. Sa festivala u Kanu 2011. gde je proglašen personom non grata zbog aluzija koje su protumačene kao nacističke, von Trier se vratio kolima, zajedno sa svojim sinom, i u velikom strahu od svoje žene i njene reakcije. Takođe, zbog ovog straha većina von Trierovih filmova je snimana u Švedskoj ili Danskoj.

 

depp

2. Johnny Depp se panično plaši klovnova. Ovaj strah, naučnog naziva coulrophobia, jedna je od najčešćih fobija, I iskorišćena je u horror romanu Stivena Kinga It, a takođe i u filmu snimljenom prema knjizi. “There always seemed to be a darkness lurking just under the surface, a potential for real evil,” izjavio je Johnny na ovu temu. “I guess I am afraid of them because it’s impossible — thanks to their painted-on smiles — to distinguish if they are happy or if they’re about to bite your face off.” Od ove fobije pate i neustrašivi Harry Potter – Daniel Radcliffe, kao i opasni  reper P. Diddy.

 

Pamela_Anderson_353. Pamela Anderson se plaši ogledala. Zbog njene izjave da pored straha od ogledala ne voli da gleda ni sebe na televiziji, spekulisalo se da se Pamela plaši sopstvenog odraza, a ne ogledala. Pamelin strah je generalizovan i odnosi se ne samo na ogledala već na sve reflektujuće površine. Ova fobija je inače veoma retka i veoma personalizovana, a uzroci joj mogu ležati u arhetipskom shvatanju da su ogledala povezana sa natprirodnim silama.

 

 

Carmen-Electra-Hot4. Carmen Electra, još jedna zvezda Baywatch serije, čije se snimanje odvijalo uglavnom na obali okena, panično se plaši vode. “I get terrified anywhere near it and have a panic attack,” iskreno veli Electra, te se samo možemo nadati da je snimanje ‘’vodenih’’ scena za nju predstavljalo vid terapije, koja se, ironično ili ne, naziva preplavljivanje  – flooding.

 

 

 

 

woodyallen5. Woody Allen je pravi šampion u broju fobija i strahova. Interesantan  je podatak da već 40 godina ide na psihoanalitičke seanse koje mu očito ne pomažu mnogo. (Možda da se setio da pokuša sa kognitivno-bihejviroalnom terapijom?) Allen se plaši paukova, sunca, hotelskih kupatila, karcinoma i ostalih bolesti,jelena, pasa, visine, gužve, dece, uz to je klaustrofobičan i pati od treme pred javni nastup.

 

 

 

madonna-dancing-emag

 

6. Madonna se plaši grmljavine i munja.

 

 

 

 

 

 

 

sarah-michelle-gellar_l7. Sarah Michelle Gellar se plaši groblja. Složićemo se da retko ko voli da obitava na groblju, ali imajmo na umu da se plavuša proslavila ulogom u seriji Buffy the Vampire Slayer, kao strah i trepet za vampire. Sarah ima košmare u kojima je živa sahranjena. Iz ovog razloga nikada nije snimala ”Buffy” scene na pravim, već na veštačkim grobljima. Sama Buffy je izjavila da su je ”naterali” da odglumi scenu u kojoj je živa sahranjena i da je histerično vrištala od straha zbog toga.

 

 

 

 

 

 

Uma-thurman-smoking8. Uma Thurman je klaustrofobična. O snimanju scene u filmu Kill Bill 2 gde biva živa zakopana, izjavila je: There was no acting required. Real screams available.

 

 

 

 

matthew_mcconaughey_true_detective9. Matthew Mcconaughey se plaši kružnih vrata i tunela. “I don’t like revolving doors, and I really don’t like that blindspot when you’re driving and go into a tunnel. You know that spot where you can’t see for about 10 feet. You can’t see what’s in front of you or if someone’s broken down or something in front of you.”  Baš kao I Johhny Depp, u pokušaju da nekako obajsni svoju fobiju Matthew je dotakao samu srž – strah od nepoznatog I od nemogućnosti da imamo potpunu kontrolu nad situacijom.

 

Scarlett-Johansson-pic10. Strah od insekata čest je i u neku ruku očekivan. Scarlett Johanson, na primer, plaši se bubašvaba, ali Nicole Kidman baš je preterala: ona ima fobiju od leptirova. Jednom je pokušala da pogleda izložbu leptirova i morala je da odustane. Ovo je još jedna od odlika fobije koja je generalizovana: osoba koja pati od fobije plaši se ne samo da vidi objekat straha uživo već I njegove simboličke reprezente (slike, sculpture) a neki se plaše da samo pomenu objekat kojeg se plaše.

 

 

 Marica Prelević Stijepović, porodični terapeut

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *