Film “The Beaver”- Spliting kao borba sa depresijom

MV5BMzc0Nzc0MjA4OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTEyOTYxNA@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_AL_Volter ima sve tipične simptome depresije- uglavnom spava, pije, ne može da se koncentriše na posao, nezainteresovan je za život. Sve se to odražava i na njegovu porodicu za koju i sam kaže da izgleda kao da je konstantno u žalosti- žena skreće misli sa problema poslom, mlađe dete se izoluje u školi, stariji sin živi u strahu da ne postane kao otac. Volterovim rečima, depresija je kao mastilo koje uprlja sve što dodirne, crna rupa koja proguta sve koji joj se približe. Pokušao je sa psihoterapijom, farmakoterapijom, čak i self-help literaturom, ali bezuspešno. Pretpostavljamo da je i njegov otac bolovao od depresije, a možda čak i izvršio samoubistvo, jer prilikom zajedničke večere, Meredit (supruga) objašnjava sinu šta se desilo sa Volterovim ocem: “He got sad… and…died in an accident.”

Meredit ubrzo gubi strpljenje, diže ruke i traži od njega da se odseli. Iste noći, kupujući karton alkohola, u smeću pronalazi lutku dabra. Vidno alkoholisan, penje se na balkon sa ciljem da oduzme sebi život, i u tom trenutku mu se lutka prvi put obraća. Glas je naravno Volterov, sa promenjenim akcentom i drugačijom, suprotnom ličnošću- kao oštar glas realnosti: “I’m the Beaver, Walter, and I’m here to save your goddamn life!”. Koja je simbolika dabra, objasnila je sama Džodi Foster (rediteljka filma) u jednom intervjuu: “The beaver, I think, was the perfect metaphor for somebody who builds and destroys at the same time.”

Od tog momenta, Volterov pristup životu počinje da se menja. Pun je energije, zainteresovan je za ženu i decu, inspirisan da spasi kompaniju koju je nasledio od oca- od bankrota.Sve to liči na fazu manije koja karakteriše bipolarni poremećaj, ili maničnu odbranu od depresije. U tolikoj meri počinje da se oslanja na lutku, prepušta joj sve razgovore, da onda kada Meredit insistira da za godišnjicu braka komuniciraju bez lutke- posledice su razočaravajuće za oboje.

Film je zanimljiv iz razloga što interpretira depresiju na jedan drugačiji način, ili bar samu borbu sa depresijom. Ipak, korišćenje lutki nije nešto što u realnosti ne postoji u psihoterapiji. Posebno dečji psiholozi ih koriste kako bi stvorili distancu između klijenta i problema. Naravno, bilo bi malo preterano poslati ih kući sa lutkom na ruci sa ciljem da je integrišu u život. Zato i samo Volterovo pravdanje prisustva lutke kao nečeg što je prepisao psiholog, zvuči sumnjivo i ubrzo pada u vodu kada Meredit nazove njegovog bivšeg terapeuta.

Sam nastanak alter ega u vidu lutke dabra je očajnički pokušaj izlečenja od depresije, nakon što ništa drugo nije urodilo plodom. To je poseban vid splitinga, gde je sve svoje dobre i funkcionalne ali ugušene delove ličnosti projektovao spolja, dok su loši delovi ličnosti ostali u defektnom Volteru.

Takav spliting ne može da traje predugo, mehanizmi odbrane popuštaju onda kada se porodična situacija pogorša, shvata šta je sve žrtvovao i depresija se ponovo vraća. Izgleda da film dok odbacuje pojednostavljena objašnjenja depresije koje nudi popularna psihologija, negde akcentuje da je problem više u kogniciji i načinu na koji gledamo na život i iskustva, jer samo prisustvo dabra je dokaz da svi imamo zdrav glas u nama i da uz dovoljno snage možemo da utičemo na naše emocije, i koliko god se loše osećamo, fizički smo u stanju da se pokrenemo- što bi bila bihejvioralna aktivacija koju bi kao jedno od rešenja ponudila i kognitivno bihejvioralna terapija.

p.s. SPOILER: Kada Volter najzad odluči da se vrlo morbidno oslobodi dabra, krajnjem cilju prethodi borba sa sopstvenom rukom koja podseća na fenomen o kojem smo pisali- tj na anarhičnu ruku 😉

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *