HAPPY TUESDAY: 10 poznatih ličnosti sa dijagnozom shizofrenije

P_67_TomHarrell-b

 

1. Tom Harrell, eminentni jazz muzičar i kompozitor, od strane Entertainment weekly nazvan najboljim izvođačem na trubi svoje generacije, je ”John Nash Jr.’’ džeza. Boluje od šizofrenije i godinama konzumira Stelazin, ‘’klasični’’ antipsihotik koji kontroliše njegove paranoidne ideje i deluzije, ali istovremeno izazivaju spazme u njegovim mišićima. Nedavno je Harrell prešao na drugu terapiju, ali i dalje muči muku sa sporednim efektima lekova koji drže simptome šizofrenije pod kontrolom.

 

 

 

John_Forbes_Nash,_Jr._by_Peter_Badge

 

2. John Nash je matematički genije, koji je u mladosti razvio punu kliničku sliku šizofrenije,ali je uspeo da 1994. godine dobije Nobelovu nagradu za postignuća u matematici. Njegov život ovekovečen je u filmu Beautiful mind, koji je postao holivudski blokbaster i za ulogu u kojem je Russel Crowe dobio Oskara.

 

 

 

 

 

 

Vivien_Leigh_Gone_Wind_Restaured3. Vivien Leigh – lepotica koja je ovekovečila čuvenu Scarlett O’Haru u ekranizaciji romana Prohujalo sa vihorom, bila je poznata i po seriji nervnih slomova koji su po simptomima podsećali na šizofreniju i zbog kojih je bila hospitalizovana u mentalnim institucijama.

 

 

nijinsky1900x0564. Vaslav Nijinsky – smatraju ga najuspešnijim igračem baleta I koreografom svih vremena, čuven je po svojoj retkoj sposobnosti da pleše ‘’en pointe’’. Njegova karijera završena je zbog šizofrenije i ostatak života proveo je u mentalnim institucijama. Tokom boravka u sanatorijumu u Švajcarskoj, neuspešno ga je lečio Eugen Bleuler. Nijinsky je od rane adolescencije pokazivao frapantan nedostatak socijalne inteligencije, a u kasnijim godinama kliničku sliku činile su ideje veličine, kontrole i proganjanja. Imao je trideset godina kada se klinička slika razvila i još trideset godina je živeo sa šizofrenijom.
Syd-Barrett-syd-barrett-31467537-386-277

5. Syd Barrett – bio je glavni pevač i napisao je većinu pesama za rane albume Pink Floyda. Razvojem kliničke slike šizofrenije povukao se iz benda, medija, a nedugo potom i celokupnog društvenog života. Sumnja se da je ‘’okidač’’ za njegovo stanje upotreba psihodeličnih supstanci koje su ga i inspirisale da stvara psihodelične albume.
 

20130516-jim-x306-1368736421

 

6. Jim Gordon – dobitnik Grammyja, popularni bubnjar, ubio je svoju majku kao odgovor na ‘’nagovaranje’’ glasova koje je čuo u glavi.  Nakon zločina završio je u zatvoru a sledstveno tome postavljena mu je dijagnoza šizofrenije.

 

 

 

Fleetwood Mac Peter Green7. Peter Green – čuveni bluz gitarista, ovekovečen čak i u Balaševićevoj pesmi, član Fleetwood Maca, dobio je dijagnozu sedamdesetih godina prošlog veka, tako da je bio tretiran elektrokonvulzivnom terapijom da bi pomogao njegovom stuporu.
 

 

14687888. Bob Mosley – bio je član mnogih garage i punk bendova, od kojih su najpozantiji the Misfits i the Frantics.  Primljen je u marince u Americi i odatle otpušten sa dijagnozom paranoidne šizofrenije. Postao je i beskućnik ali je u nekom trenutku skupio snagu i ponovo se priključio bendu.

 

 

 

Brian_Wilson_The_Beach Boys_Portrait9. Brian Wilson – glavni tekstopisac I pevač popularne grupe Beach boys postao je jedan od najuspešnijih muzičara svih vremena kada mu je karijera završena usled ekscentričnog ponašanja koje je zapravo bilo posledica šizofrenije.  Zanimljivo je da je Wilson smatrao da su I njegovea uditivne halucinacije izazvane psihodeličnim drogama, i da je jedno vreme išao na tretmane kod kontroverznog psihologa Eugene Landy, koji je po nekima dodatno pogoršao Wilsonovo stanje.

 

 

 

 

DJ_50thBday-310. Daniel Johnston, indie pevač sa direktnim i iskrenim tekstovima, u toku svojih depresivnih i epizoda šizofrenije izbegavao je svaki kontakt sa ljudima. Poštovali su ga Kurt Cobain i Wayne Coyne. Njegovi tekstovi su himne mentalno ”troubled” ljudi:
Every morning he got up
Dreading each moment he had to be awake
He’d look at the floor and scribble on gum wrappers
He never found a better way to joke around
The clock would tick, time was slow
There wasn’t anywhere that he wouldn’t go to avoid
Having to see anyone.

 

Marica Prelević Stijepović, porodični terapeut

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *