Večni sjaj psihopatskog uma

Neuronaučnik Jim Fallon, koji već nekoliko decenija istražuje um serijskih ubica, u jednom intervjuu otkriva svoju mračnu tajnu. Evo prevoda kratkih isečaka iz intervjua za NPR.

Fallon je istraživao i ispostavilo se da je jedan od njegovih direktnih predaka Thomas Cornell, ubio svoju majku 1600-te godine, a i sama porodica Cornell iznedrila je još sedam ubica.

Fallon: “Postoji ceo odred veoma nasilnih ljudi, ubica koji završava sa Lizzy Borden!”

Fallon na PET skenu pokazuje izgled mozga normalnih ljudi i ubica. Pokazuje na orbitalni korteks. Potpuno je mračan. To je deo mozga koji je odmah iznad očiju, i za koji Fallon i drugi naučnici smatraju da je povezan sa moralnim ponašanjem, etikom i kontrolom impulsa. “Osobe koje u ovom delu imaju nisku aktivnost ili su sociopate ili imaju jako izraženu slobodnu volju.”

Fallon je napravio PET skenove mozga 10 svojih bliskih rođaka i uporedio ih je sa slikama mozga ubica. “Zatim sam napravio PET sken svog mozga i uočio nešto prilično uznemirujuće o čemu nisam hteo da govorim.” Ono što nije hteo da otkrije je to da  njegov orbitalni korteks izgleda kao neaktivan. Fallon međutim upozorava da je ovo još uvek mlado naučno polje. Naučnici tek po malo počinju da shvataju ovaj deo mozga. Ipak, sve više se nagomilavaju dokazi koji pokazaju da je mozak nosi predispozicije za nasilno ponašanje i da se tendencije ka psihopatiji mogu prenositi sa generacije na generaciju.

Fallonova žena nema potrebe da bude zabrinuta s obzirom da naučnici smatraju da je pored genetike i strukture mozga potreban još jedan faktor koji nekoga čini psihopatom, a to je: zlostavljanje u detinjstvu. Na svu sreću, Fallon tvrdi da je imao sjajno detinjstvo. “Nikad se ne zna. Da sam bio zlostavljan, mi verovatno danas ne bi sedeli ovde. Nesreća je kada se kod nekoga sva tri faktora preklope, i smatram da treba saosećati sa takvim ljudima.”

Ispod možete pronaći TED govor Jim Fallona gde ukratko opisuje svoj rad i svoju porodicu.

Please follow and like us:

0 Comments on “Večni sjaj psihopatskog uma”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *