PsihoMisterije | Žena koja je umesto ljudskih lica videla zmajeve

Piše: Sanja Dutina

Dragons-game-of-thrones-dragons-34476249-515-660The Lancet je prošle godine objavio studiju slučaja žene, 52 godine, koja je umesto ljudskih lica videla zmajeve. Naime, prvobitno je bila u stanju da percipira i prepozna ljudsko lice, ali nakon nekoliko minuta, ono se pretvaralo u „crne, dugačke, šiljate uši i isturenu njušku, prikazivalo je reptilsku kožu i velike svetlo žute, zelene, plave ili crvene oči“. Zmajolika lica su takođe po nekoliko puta dnevno izvirala iz „zidova, električnih utičnica ili kompjuterskog ekrana“, ili mraka. Iako je od ovog poremećaja patila još od detinjstva, izolovana i depresivna, ipak je uspela da završi srednju školu, da se uda, dobije dete i da se zaposli kao školski administrator.  Lekaru se obratila tek kada su se simptomi dodatno pogoršali.

U njenoj anamnezi zabeležene su učestale glavobolje, infekcije urinarnog trakta, osećaj zastrašujućeg prisustva stranog tela u bliskom okruženju, halucinacije pokreta u perifernom vidnom polju i povremene zoopsije (halucinirala je velike mrave koji joj se kreću po rukama).  Pored toga, psihijatrijski i neurološki nalazi su bili uredni, i žena je bila svesna halucinatorne prirode svoje percepcije. Jedino se pokazala abnormalnost u okviru bele moždane mase, blizu sočivastog jedra i u semiovalnom centru.

Autori su pretpostavili da se radi o slučaju prozopometamorfozije. Ovaj poremećaj je prvi opisao Bodamer 1947. godine, izveštavajući o pacijentu koji je video ljudska lica drugačijim nego što jesu u stvarnosti- bila su otečena, groteskna, izdužena, ravna, sa iskolačenim očima, ili su delovala starije, ružnije sa hostilnim izrazom. Prozopometamorfozija je poremećaj percepcija lica, i može da ubuhvati kompletno lice ili samo neke delove, najčešće središnje. Obično se pripisuje promenama u mozgu ili funkcionalnim poremećajima poput epilepsije, migrene ili bolesti očiju. Sličan poremećaj je prozopagnozija, koji uključuje teškoću ili potpuni izostanak mogućnosti prepoznavanja poznatih lica. Od prozopagnozije inače pati i Oliver Saks, jedan od ko-autora studije slučaja o kojoj pišemo.

Konkretno ovaj vizuelni poremećaj pacijentkinje pripisali su abnormalnoj elektrofiziološkoj aktivnosti u okolnim regijama mozga, koje su specijalizovane za lice i boju, u ventralnom okcipito-temporalnom korteksu. Druga mogućnost je da se radi o halucinozi (penducular hallucinosis). Ipak, deluje da je slučaj i samim autorima ostao potpuna misterija.

Nakon što su joj prepisali lek protiv demencije po imenu Rivastigmin, uspeli su da drže pod kontrolom vizuelne simptome i da joj omoguće da normalno funkcioniše u svakodnevnom životu. Moglo bi se zaključiti da je uz malu pomoć, ova žena uspešno ukrotila zmajeve koji su je opsedali.

 

 

 

Reference:

Blom, D. J. et al (2014). Prosopometamorphosia and facial hallucinationsThe Lancet384(9958).

Bala, A. et al. (2015). Visual disorders, the prosopometamorphosia and prosopagnosia type in the early days after the onset of brain hemorrhagic stroke- a case reportNeurocase, 21(3), 331-8.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *