HAPPY TUESDAY: 10 poznatih ličnosti sa dijagnozom Alchajmerove bolesti

Piše: Sanja Dutina

 

Mnogobrojne poznate ličnosti borile su se sa Alchajmerovom bolešću ali su i iskoristile svoj uticaj da skrenu pažnju na ovu bolest, potpomognu istraživanja i doprinesu destigmatizaciji. Uzroci Alchajmera nam još uvek nisu dovoljno jasni i za sada ne postoji lek. Tipični simptomi su teškoće sa pamćenjem i pronalaženjem reči, česte promene raspoloženja. Na ovoj listi se nije našao Džek Nikolson, s obzirom da su se tek skoro pojavile insinuacije da se povukao iz glume usled ranih simptoma Alchajmera, ali još uvek nema zvaničnih potvrda.

reagan_flags

1. Ronald Regan

Šest godina nakon što je okončao svoj drugi predsednički mandat, Ronald Reganu je zvanično dijagnostifikovana Alchajmerova bolest. Njegov sin je kasnije tvrdio da su se rani znaci Alchajmera videli još dok je bio predsednik. Do ove pretpostavke je između ostalog došao nakon evidentne očeve zbunjenosti tokom debate 1984. godine, a i nakon što 1986. godine nije mogao da se seti imena kanjona u Kaliforniji, tokom avionskog leta. Reganov drugi sin kao i  medicinsko osoblje Bele kuće, odbacili su ovakve tvrdnje i nagađanja.

sugar-ray-robinson-window-1947-archival-photo-sports-poster

2. Šugar Rej Robinson

Nekoliko godina pre Robinsonove smrti, uz dijabetes, dijagnostifikovana mu je i Alchajmerova bolest koja i inače često pogađa boksere.

dsk04005_lzn2

3. Peri Komo

Popularni pevač, patio je od Alchajmera poslednje dve godine života. Simptomi su se toliko pogoršavali da u jednom trenutku nije bio u stanju da prepozna svoje prijatelje. Iz istog razloga, vreme je uglavnom provodio zatvoren u kući, prestao je čak i da igra golf koji je veoma voleo.

pratchett

4. Teri Pračet

Pisac Teri Pračet, 2007. godine je dobio dijagnozu posteriorne kortikalne atrofije (Bensonov sindrom), retke forme Alchajmera.  Sindrom utiče na deo mozga koji je odgovoran za prepoznavanje vizuelnih simbola, tako da Pračet ponekad nije bio u stanju da vidi ni šolju koja se nalazila ispred njega. Drugi simptom je nespretnost, pa mu se dešavalo da pogrešno proceni udaljenost od stola i ispusti šolju. Teško je razlučiti šta je posledica starosti a šta pripada bolesti. Pre dve godine, dao je intervju za Telegraph, kada je delovalo da mu je kognicija jako dobro očuvana. Izjavio je: „Jedna od prvih stvari koja je otišla je kucanje. Malo iritantno, pomislio sam. Na sreću, tehnologija mi je pritekla u pomoć.“ Nastavio je da piše knjige tako što je diktirao asistentu ili kompjuterskom programu za prepoznavanje glasa. Ipak, izjavio je da mu je tako i bolje i lakše i da bi nastavio da govori i kad bi mu se povratila funkcija. „Da ne znate da nešto nije u redu sa mnom, ne biste ni znali da nešto nije u redu sa mnom. Bolest se kreće polako, ali znate da je tu.“ Koliko su se simptomi pogoršavali, svedoči to što je propustio Disksvet konvenciju prošle godine.

Od tada je donirao više od pola miliona funti za istraživanje ove bolesti. Uporno je tvrdio da Alchajmer zavređuje veću pažnju javnosti. Uprkos dijagnozi, napravio je dva televizijska dokumentarca, nastavio je promociju svojih knjiga i postao zagovornik eutanazije.

Naš voljeni pisac Teri Pračet umro je prošle nedelje, u šezdesetšestoj godini života. Njegov izdavač je izjavio da se borio javno i hrabro sa Alchajmerovom bolešću.

Umesto da dozvolim da Alchajmer uzme mene, ja ću da uzmem njega. Živeću život punije nego ikada i umreću, pre nego što bolest porkrene svoj poslednji napad, u mom domu, na stolici na travnjaku, sa brendijem u mojim rukama da spere koju god modernu veziju „Brompton koktela“ kojom bi me snabdevao neki korisni lek. I sa Tomasom Talisom na mom iPod-u, rukovaću se sa Smrću.“

Annex - Hayworth, Rita (You Were Never Lovelier)_03

5. Rita Hejvort

Glumica Rita Hejvort umrla je od Alchajmerove bolesti u maju, 1987. godine. Dijagnozu je dobila 1980. godine, a godinu dana kasnije brigu o njoj je preuzela ćerka, princeza Jasmin, koja je majčino stanje koristila kako bi podigla svest o ovoj bolesti. 1985. godine, Jamin je pomogla da se organizuje Alzeimer’s Disease International, a na kraju došla i na mesto predsednika ove grupe. Predsednik Regan je pohvalio „hrabrost i iskrenost“ gospođice Hejvort i njene porodice.

Rita je imala poteškoće sa pamćenjem scenarija još od 1960. godine, ali pošto je imala problema sa alkoholom, lekari su ovaj simptom pripisivali alkoholizmu. Pored sve veće konfuzije i gubitka pamćenja, 1972. godine je uspešno glumila u filmu „The Wrath of God“. Bolest je zvanično dijagnostifikovana tek 1979. godine. Postala je prvo javno lice Alchajmera, i pomogla da budući pacijenti ne prođu nezapaženo i da se ukloni stigma koja je pratila ovo stanje.

James-Stewart-007

6. Džejms Stjuart

Popularni glumac je umro u julu 1997. godine nakon duge bolesti i borbe sa respiratornim problemima. Takođe je patio od Alchajmera.

etta-james1

7. Eta Džejms

2009. godine dijagnostifikovana joj je Alchajmerova bolest, a prethodne godine i kancer. Prema lekarima, nije bila u stanju ni da se potpiše a pomoć joj je bila potrebna i u svakodnevnom funkcionisanju (oko ishrane, oblačenja, higijene). Nakon što se Bijonse Nouls predstavila u ulozi Ete Džejms u filmu, i otpevala na jednoj svečanosti njenu baladu At Last, Eta je izjavila: „Ne mogu da podnesem Bijonse.“ Kasnije je ipak povukla izjavu ukazujući da je u pitanju šala: „Čak i kao dete, uvek sam imala taj stav komedijaša.“ Njen sin je objasnio da je Alchajmer zaslužan za tu nekolegijalnu opasku. Umrla je 2012. godine.

AVT_Vincente-Minnelli_4060

8. Vinsent Mineli

Režiser Vinsent Mineli, otac Lajze Mineli, takođe je patio od Alchajmera. Umro je u osamdesettrećoj godini života, jula, 1986. godine od emfizema i upale pluća.

otto-preminger-466503l

9. Oto Preminiger

Još jedan režiser koji se nekoliko godina borio sa Alchajmerom. Umro je 1986. godine u Njujorku, od raka pluća.

rosa_parks_ap_img

10. Roza Parks

Nazvana je „majkom modernog Pokreta za ljudska prava“ nakon što je odbila da ustupi svoje sedište u autobusu belom putniku. Tokom 70tih godina vodila je računa o majci koja je umrla od kancera i Alchajmera. Kasnije je Rozino zdravlje bivalo sve lošije kao i njene mentalne sposobnosti, i umrla je od Alchajmerove bolesti 2005. godine, u u devedesetdrugoj godini života.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *