Psihobrlog preporučuje 11/04/2014

Linkovi ka zanimljivim tekstovima iz sveta psihologije u protekloj nedelji:

73528_496141948967_677288967_7011841_6359412_n

Zašto volimo da radimo online testove ličnosti (a i popularne BuzzFeed testove).

O stomatološkoj anksioznosti tj strahu od zubara, zašto je i dalje prisutan i pored moderne stomatologije, prevencije, lokalne anestezije i sl.

Švedski istraživači su pronašli sličnost u dopaminskom sistemu visoko kreativnih ljudi i šizofreničara.

Pisali smo o poremećaju čupanja dlaka (kose) kroz film Young Adult. Ovde možete pročitati kako to izgleda iz prvog lica, ispovest devojke koja pati od trihotilomanije.

Gde smo danas stigli sa tumačenjem snova? Zašto sanjamo i koju funkciju imaju snovi?

Izuzetno kontroverzan članak, na prvi pogled šokantan. Elektrokonvulzivna terapija u lečenju autizma?! Ispovest majke autističnog deteta.

Profesor Richard Wiseman (često ga pominjemo), tvrdi da može da kontroliše naše snove i to putem najnovije aplikacije po imenu Dream App. O čemu se radi, pročitajte ovde.

Kako da razgovarate sa decom o smrti?

Kent Cochrane, u psihologiji i neuronaukama poznatiji kao K.C., čovek koji je patio od posebne vrste amnezije, preminuo je prošle nedelje u 62. godini života. Pročitajte kako nas je K.C. naučio kako sećanja postaju lična.

Ispovest devojke koja je rođena u mentalnoj instituciji (majka je bolovala od šizofrenije). Postavlja pitanje, da li su sve mentalne bolesti urođene?

Da li je moguće voleti previše? Kako da prepoznate zdravu ljubav u odnosu na zavisnost?

Geek news! Najnovija istraživanja pokazuju da nije sadržaj video igre taj koje izaziva agresiju, već koliko uspešno savladate tehniku u prvih 20 minuta (setite se Flappy Bird i sve će vam biti jasno).

Šta u stvari izaziva nasilje? 1.Mentalna bolest ili 2. agresija? Zaokružite odgovor pod 2.

Sećate se šimpanze Santino o kojoj smo pisali? Evo još jedan dokaz njihovih kognitivnih sposobnosti- u zoološkom vrtu u Kanzas sitiju, sedam šimpanzi je napravilo improvizovane merdevine od drveta i uspelo da pobegne iz kaveza 😉 .

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *