PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 16/02/2015

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

Zašto je Vejkfildovo istraživanje o povezanosti vakcinacije i autizma veća glupost nego što ste mogli da zamislite.

Šta psiholozi kažu o antivakcinacijskom lobiju? Ključna reč: narcizam.

Kako javljaju Slobodni mediji stopa samoubistva u Srbiji je najveća u Evropi!! “Jedna od najvećih problematika srpskog modernog društva jeste visoka stopa samoubistva u Srbiji. Srbija je na prvom mestu na Evropskoj listi po broju samoubistva i čak 11. na svetskoj listi što dodatno upozorava!

Virtuelna zamena tela može umanjiti rasne predrasude.

Da li rezultati naučnih istraživanja o ljubavi i ljubavnim odnosima mogu spasiti vaš brak?

“Pogledaću samo još jednu epizodu!” Ako ste u stanju da provedete ceo dan i noć gledajući svoju omiljenu seriju, možda ste depresivni.

Zanimljiv, humorističan ali realan prikaz sveta prema socijalno anksioznim ljudima.

Kako Politika javlja, žene prijavljuju nasilnika tek posle sedmog prebijanja! “Nasilje prijavljuju uglavnom žene koje imaju podršku okoline i koje su ekonomski obezbeđene.”

Pratite li seriju The Flash? Ukoliko je odgovor potvrdan, u ovonedeljnoj epizodi ste imali priliku da čujete nešto što je nateralo psihologe da reaguju. Naime, pominje se standardni mix lekova za tretiranje disocijativnog poremećaja identiteta, koji u stvarnosti ne postoji.

Olivera Milenković za Vice Moje dete ima autizam ali nije “autistično”: “„Vojislav Koštunica vodio je autističnu politiku”, „vlast je autistična”, „autistično ponašanje”, izrazi su koji se svakodnevno koriste u našem javnom govoru, kako bi označili neku karakternu osobinu, negativnu, naravno. Šta o tome ima da kaže neko čije je dete autistično, ali ne i „autistično”?”

Oliver Saks uskoro izdaje svoje memoare, a po korici knjige možemo da zaključimo i da je bio jako dobar frajer u mladosti.

Koje su loše strane izuzetne fizičke lepote?

Sindrom hroničnog umora možda dobije novo ime.

Udruženje Roditelj nas obaveštava da će sledeće nedelje američki stručnjak Daglas Doman, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković, održati predavanje na temu “Kako razvijati potencijal kod dece?”.  “Fondacija “Novak Đoković” u saradnji sa Institutom za ostvarivanje ljudskih potencijala iz SAD u Beogradu, 22. februara u hotelu Crowne Plaza,organizovaće predavanje na temu – Kako podstaći razvoj inteligencije kod najmlađih, uz praktične savete za njihovo pravilno i kvalitetno odrastanje.”

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *