PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 19/12/2014

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

Nauka kaže da su muškarci idioti. Dakle ne mi, nego nauka.

Kako da se oslobodite tereta prošlosti? “Tuga, krivica, žaljenje zbog događaja iz prošlosti neće nas daleko odvesti, a neće ni nestati sami od sebe.”

10 iznenađujućih stvari za koje je nauka potvrdila da utiču na seksualni život.

Zašto pogrešno čujemo tekst pesme? Inače, postoji i reč za to: mondegreens.

Zašto su zablude o mozgu štetne?

Vodič za novinare ali i vodič za sve. Kako da interpretirate rezultate istraživanja koji koriste funkcionalnu magnetnu rezonancu.

Visoke štikle zaiste čine žene privlačnijim.

Razlika u godinama partnera je skoro pa dovoljna za procenu verovatnoće razvoda braka.

Koje su dobre a koje loše strane korišćenja time-out tehnike u vaspitanju dece.

Deca počinju da lažu u proseku od druge godine života. Evo kako da ih podstaknete da govore istinu.

Šta da radite kada vam fejsbuk prijatelj ostavi uvredljiv komentar na zidu?

Šta možemo naučiti iz konflikata na poslu? “Da li ste ikada pomislili da konflikt na poslu – koliko god težak i nepodnošljiv izgledao – može u stvari voditi do nečega konstruktivnog?”

Da li su svi psihoterapeuti nenormalni?

Zašto je korisno za celu porodicu da deca veruju u Deda Mraza?

Aleksandar Baucal i Ksenija Krstić za Peščanik, “Biti ili ne biti (decu), pitanje je sad”: “Zlostavljanje i nasilje su zakonski već zabranjeni i sa tim se slažu i zagovornici fizičkog kažnjavanja, ali javna debata pokazuje da postoje podele oko toga da li treba zabraniti sve vidove fizičkog kažnjavanja uključujući i one najblaže – npr. blagi udarac otvorenim dlanom po guzi?”

Na istu temu piše i Politika: “Zašto je 130 psihologa i pedagoga, optužilo poznatog psihijatra zbog njegovih stavova o kažnjavanju dece”.

Zatim, za Nedeljnik piše Nevenka Lovrinčević- Zašto ne batine? “Najjednostavniji odgovor bi bio: zato što prenose dve veoma loše poruke: “Udaranje slabijeg je u redu” (u odnosu roditelj dete nema sumnje u to ko je jači, a ko slabiji) i “Udaranje je način rešavanja problema”.

I  telesno kažnjavanje još jednom. “Porast vršnjačkog nasilja u Švedskoj je u međuvremenu objašnjavan porastom (gle!) PRIJAVLJIVANJA nasilja, logičnom posledicom uvođenja zakona o zabrani i razvojem NULTE TOLERANCIJE, gde nove generacije znaju da prepoznaju nasilje, svesne su da je neprihvatljivo, znaju da ga mogu i imaju kome prijaviti, i prijavljuju ga. Ogromna je razlika između porasta nasilja i porasta u prijavljivanju nasilja.”

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *