PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 23/02/2015

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

AlJazeera Balkans prenosi priču o pacijentu- kustosu u Muzeju psihijatrije u Zagrebu. “Uz Galeriju Slava Raškaj, nazvanu po slavnoj hrvatskoj slikarici koja se liječila i umrla u toj bolnici i u kojoj se izlažu slike duševnih bolesnika, zatim Muzej primarijusa Stanislava Župića, koji također izlaže sličan sadržaj, te spomen-biblioteke, u studenome je, povodom 135 obljetnice bolnice, u sklopu kompleksa, otvoren i Muzej Klinike za psihijatriju Vrapče, odnosno – Muzej psihijatrije.”

Top 5 pitanja za psihologiju sporta. Šta psiholozi mogu da nam kažu o sportu, fanovima i sportistima?

Zašto često pogrešno interpretiramo poruke putem e-maila ili mobilnog telefona? Ukratko, naša sopstvena osećanja oblikuju način na koji ih čitamo.

Zašto nas privlače tračevi o poznatim ličnostima? Kako reaguje naš mozak?

Psihologija crnog humora.

National Geographic Serbia je postavio zanimljiv infografik koji predstavlja jedan tipičan dan u životu Frojda i Kanta.

Zašto muškarci žensku druželjubivost i stidljivost interpretiraju kao flert?

Politika o promeni zakonske definicije silovanja. “Odrednica o „obaveznom” pružanju otpora žrtve moraće da se menja. – Mučno dokazivanje, nedostatak odgovarajuće podrške žrtvama.”

Skarlet Johanson je izgleda prihvatila ulogu u filmu “The Psychopath Test“. Radi se o ekranizaciji knjige Džona Ronsona, i verovatno možemo da očekujemo nešto slično filmu “Lucy”, jer koliko god bila zabavna, zapamtite sledeće: “Oni koje je Ronson kontaktirao tokom sakupljanja materijala za svoju knjigu ostali su iznenađeni jer je knjiga sadržala “slobodne” i izmišljenje priče o njihovom susretu sa njim.”

Oliver Saksu je utvrđen terminalni rak jetre. Za New York Times piše o tome kako se nosi sa ovim saznanjem i kako namerava da provede vreme koje mu je preostalo. Potresno ali u isto vreme i inspirativno.

Priča o “kraljicu neuronauka” i njenoj Nobelovoj nagradi-  upoznajte May-Britt Moser.

b92 o najstarijoj psihijatrijskoj bolnici: “Najstarija psihijatrijska bolnica na svetu, u blizini Londona, ove nedelje otvorila je muzej i umetničku galeriju, u kojima će biti prikazan istorijski razvoj lečenja mentalnih bolesti.”

Koji je danas vodeći razlog samoubistva?

Zašto nesvesno otkrivamo o sebi više nego što bismo voleli?

Ima li istine u izjavi “ako prevari jednom, prevariće opet“?

Nova vrsta ljubavnih odnosa- dejting partneri.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *