PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 26/01/2015

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

Ispovest mladića koji pati od jednog vida paranoidne shizofrenije- deluzije Trumanov šou (o kojoj smo i mi pisali ovde).

Muf o savršenim očevima. “Društvena je percepcija očeva i vrednovanje uloge koju igraju u životima svoje djece i dalje, određenim pomacima usprkos, potpuno shizofrena. Unutar ustaljenih patrijarhalnim obrazaca, naizgled paradoksalno, očevi su često ti koji izvlače deblji kraj prilikom definiranja uloge koje igraju u životima svoje djece, a osobito onoj emocionalne prisutnosti ili otuđenosti.”

Član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević pozvao je Ministarstvo zdravlja, Lekarsku komoru Srbije, Srpsko lekarsko društvo, institute za javno zdravlje i medicinske fakultete da ukažu građanima na značaj i važnost vakcinacije. “Milisavljević je povodom kampanje koja se na društvenim mrežama povela protiv vakcinacije, rekao da se građanima moraju dati prave informacije, kao i da razume strah i opreznost roditelja “kada čuju da postoji mogućnost da neko dete posle vakcinacije dobije autizam”.

Podešavanje privatnosti na Fejsbuku i nije baš za narcise. Izgleda da više vole da održavaju “otvoren” profil, jer naravno da svi žele sve da znaju o njima.

Kad smo već kod Fejsbuka, evo na jednom mestu svih najzanimljivijih psiholoških rezultata o društvenim mrežama.

Da li je treći ponedeljak u januaru zaista najdepresivniji dan u godini, aka Blue Monday? Spoiler, ali svakako pročitajte: naravno da NE.

Narativ centar za savjetovanje o vrednostima u psihoterapiji tj rodno senzitivnoj porodičnoj terapiji. “Poznata je definicija da se ‘’muškost’’ dokazuje kroz separaciju, a ‘’ženskost’’ kroz povezivanje, i to povezivanje emocionalne prirode. Porodični terapeuti se razlikuju prema tome koliko ove razlike i očekivanja uzimaju u obzir.”

Nova Apple aplikacija– pozajmite svoje oči slepima!

Kako samoubistvo klijenta utiče na psihoterapeuta i sve ostale pomažuće profesije.

Ako mislite da ste debeli, rizikujete da vam se desi samoispunjavajuće proročanstvo i stvarno postanete.

Tri ključne stvari o oba pola koja bi trebalo da znate.

Najbolji način da prestanete opsesivno da brinete je da svoje brige podelite sa nekim.

Knjiga o bebi kaktusu koja nas uči o empatiji, slobodnoj volji i pripadanju.

Za one koji prate rijaliti show Keeping up with the Kardashians, evo jedan članak o tome koliko se i porodica i producenti pogrešno postavljaju prema kliničkoj depresiji Rob Kardašijana.

Zašto su muškarci skloniji samoubistvu u odnosu na žene?

Novo istraživanje je pokazalo da novac ne može da nas učini srećnijima, ali može da nas učini manje tužnim.

Upoznajte ženu koja nije u stanju da oseća strah.

Pregledom 300,000 erotskih priča psiholozi su izdvojili najerotičniju reč na svetu (pogađajte!).

Please follow and like us:

0 Comments on “PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 26/01/2015”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *