PSIHOBRLOG PREPORUČUJE 28/11/2014

10510194_10152608382218968_689962039_nLinkovi ka raznim zanimljivim tekstovima o aktuelnim temama u psihologiji:

Psiholog Pol Blum o dečjem moralu.

Narativni pristup sa decom žrtvama nasilja.

Ne pravi sebi idola! “Potreba društva za idolima je samo produžavanje infantilne, nerazvijene svesti u život i iskustveni svet odraslih, “zrelih” građana.”

Iluzija koja vam omogućava da iskusite kako je to imati Parkinsonovu bolest.

Anti-socijalne mreže i u realnom životu. Zašto volimo da mrzimo neke prijatelje?

Istraživanje je pokazalo da kada žene prestanu da uzimaju kontraceptivne pilule, postaju manje zadovoljne svojom romantičnom vezom, pa čak im je partner i manje privlačan.

Verovatno vas nije zaobišla priča o Barbi rivalu, lutki Lammily, koja izgleda kao prosečna tinejdžerka sa aknama, celulitom, i realnim telesnim proporcijama. Evo zašto je to više lutka koja zadovoljava želje roditelja nego dece.

Razočarenje i neuspeh nas guraju napred, služe kao “gorivo” za buduće uspehe. Tačnije, kako da neostvarena očekivanja pretvorite u korisne životne lekcije.

Aleksandar Vajzner za Politiku, o telesnom kažnjavanju dece. “Ono što decu podučava agresiji nije „nenasilje” već permisivnost, odnosno popustljivost roditelja prema neprihvatljivom ponašanju deteta”.

Znali smo to i ranije, ali sada je i potvrđeno. Kada roditelji kritikuju svog tinejdžera, njegov mozak pokazuje veću aktivnost u oblastima koje vezujemo za negativne emocije, a manju u oblastima koje uključuju emocionalnu kontrolu i postavljanje u “tuđe cipele”.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *