PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: April, 2017

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Žarko Trebješanin psihoanalizira neke likove u dramskoj literaturi – Šta povezuje Raskoljnikova, Ričarda III i Ledi Magbet? “Zločinci zbog osećanja krivice su osobe koje čine prestupe i kriminalna dela, ali ne zato da bi od toga imali neke materijalne koristi, nego zato što ih muči nesvesno osećanje krivice. Taj paradoks Frojd objašnjava time što oni, činenjem inkrimisanih dela, zapravo nesvesno traže kaznu, ispaštanje i patnju.”

The Atlantic – Zašto su američki koledži opsednuti liderstvom?

The Peninsula – Video igre vam mogu pomoći u borbi sa depresijom.

Quartz Media Čarls Dikens i Čarls Darvin su radili po 4 sata dnevno. Možda bismo isto trebali da ih sledimo.

The Guardian – Bil Hejs govori o svom životu sa Oliverom Saksom. U pitanju je isečak iz njegovih memoara u kojima se priseća svog partnera, zajedničke večere sa Bjork, Saksovih poslednjih nedelja života.

TelegraphMerlin Monro na kauču. Za doktora Ralfa Grinsona, Merlin Monro je bila mnogo više od pacijenta.

Vreme – Tatjana Ristić piše o deci izbeglicama i migrantima i teškim psihološkim posledicama sa kojima se suočavaju usled iskustva kroz koje prolaze. “Pre neko veče sam uzeo brijač i posekao se po rukama. Već neko vreme gledam druge kako to rade. Uvek sam im govorio da prestanu, da to nije u redu. A onda jedno veče nisam znao šta da radim sa sobom i uradio sam isto.”

Ukoliko bolujete od depresije vredi znati da je u Srbiji je pokrenuta aplikacija za besplatan razgovor sa stručnjacima za mentalno zdravlje.  “Ciljevi ovog projekta i servisa, koje je pokrenulo udruženje “LekarInfo”, su: da se opšta javnost bolje informiše o depresiji, njenim uzrocima i mogućim posledicama, uključujući i samoubistvo, kao i kakve su mogućnosti za njenu prevenciju i lečenje; pomoć osobama koje misle da su depesivne; podrška porodici i prijateljima koji žive sa depresivnim osobama.”

Roditelji.meZašto sve mora da se ponovi deci 100 puta i kako to prekinuti? “Svako ljudsko biće odbija kontrolu i djeca se po tome uopšte ne razlikuju. Što više se osjećaju kontrolisano i pod komandom, više će se buniti.”

NedeljnikIstraživanje o emocionalnim problemima mladih: Koja je tvoja najveća tajna? “Mladi stručnjaci u sastavu Mia Popić, Milena Ristić, Tijana Mirović, Daniel Mešković i Milena Oparnica iz Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj bavili su se emocionalnim problemima mladih, studenata Univerziteta u Beogradu, u okviru projekta “Sve naše tajne” u kojem su predstavili strahove, patnju i sve ono što ti uskoro odrasli kriju duboko u sebi, u onoj mračnoj komori koja izlazi na površinu kroz emocionalne krize kada se prepuni tamnim mislima.”

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *