PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Februar, 2017

PsihoBrlog LOGO kolorOvomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Reddit je otvorio odličnu diskusiju o tome kako je to biti autističan. Čitajte odgovore iz prve ruke.

New York Times – Da li je moguće imati dijagnozu shizofrenije i biti uspešan?

BBC – Šta nas Petar Pan uči o memoriji i svesti?

BBC – Kako sprečiti astronaute da ne polude? Kako ćemo se nositi sa svemirskim misijama koje će trajati godinama?

Telegraph – Naučnici su pomoću kompjutera uspeli da pročitaju misli ljudima sa locked-in sindromom (sindrom “zaključanih u telu”). Pacijenti su rekli – da su srećni.

Psychology Today –  Pročitajte intervju sa stručnjakom za kultove i saznajte šta osobu čini vulnerabilnom da postane član kulta, šta je im je zajedničko i kako je i sama preživela takvo iskustvo.

Aeon – Frans de Val, profesor na Emori Univerzitetu bavi se odnosom misli i jezika (Vigotski, Pijaže, anyone?). Da li je moguće da ćemo ikada razumeti koncept misli bez jezika?

Vreme – Odličan tekst i komentar Jovane Gligorijević – “Medijski trgovci ljudskom nesrećom“: “Od ljudskih sudbina bitniji je stajling, frizura i – senzacija. Samo nek je skandalozno, samo nek je intrigantno, pa makar to značilo da psihički razorenu ženu dovedemo pred kamere i pustimo je da priča, da bismo sutra mogli da pokažemo da smo opet najgledaniji.”

Independent – Grupa američkih psihologa i psihijatara poslala je pismo urednicima Njujork tajmsa u kojem tvrde da Donald Tramp nije sposoban da obavlja funkciju predsednika. Pa, i u Americi ima “raznih” psihologa.. Pročitajte zašto su takve tvrdnje potpuno neetičke, i zašto je opasno brkati izraze “psihički nepodoban” i “mentalno oboleo” sa prostom činjenicom da je neko zao ili bezobrazan ili bilo šta slično tome.

Guardian – Možda ćete se prepoznati: Istraživanje sa Durham Univerziteta tvrdi da petina čitaoca izveštava o tome da čuje glasove junaka iz knjige koju čitaju, čak i kada ostave knjigu po strani. Fiktivni junaci se mešaju sa našim realnim životom.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *