PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Jul, 2019

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

iThriveGames – Za sve kliničke psihologe i psihoterapeute koji u svoj terapijski rad sa tinejdžerima žele da uvrste video igre, evo nekih smernica koje su sastavili stručnjaci za mentalno zdravlje.

Nature – U vreme kada su i psiholozi u neku ruku zvezde čije knjige/govore čitaju/slušaju milioni, da li psihologija ima problem sa konfliktom interesa?

LetGrow – Evo kako da razvijete empatiju kod svog deteta.

Vice – Dva istraživača su pokušala da dokažu propuste u istraživanjima vezanim za povezanost nasilja i igranja video igrica – i za to su platili određenu cenu.

ShrinkTank – Kit Harington tokom emitovanja poslednje sezone “Igre prestola” završio je na rehabilitaciji. Pročitajte koliko pritisaka i stresa je za njega nosila uloga Džona Snoua.

Science for Work – Koji faktori u radnom okruženju dovode do toga da na “vlast” dođu loši lideri?

Behavioral Scientist – Najdosadnije prakse vezane za selekciju zaposlenih, zapravo su najefikasnije. A koje su – otkriva Laslo Bok bivši direktor za ljudske operacije u kompaniji Google.

The Atlantic – Dvadeset godina i milioni dolara bačeni su na istraživanje genetskih faktora depresije, iako je zasnovano na potpuno pogrešnim/nepostojećim osnovama. Kako se to desilo?

BPS Research Digest – Sećate se onih kul dečjih knjiga po principu “biraj sam svoju avanturu”? Šta ako naši izbori mogu da se iskoriste, analiziraju i pruže precizne i tačne podatke o našoj ličnosti? Da, i to se desilo – u pitanju je novi pristup konstruisanja testova ličnosti.

Abc – Tri crte ličnosti određuju da li ste dobra osoba – da li ih vi posedujete?

Psychological Science – Skloni smo da više zavidimo drugima na stvarima koje im se još nisu dogodile, nego na onima koje jesu.

The Guardian – Zašto toliki broj mediokriteta postaju lideri? Iliti zašto na najboljim poslovima nisu najbolji ljudi?

Aeon – Psihijatar R.D. Lang jedan je od osnivača Filadelfijskog udruženja gde ljudi sa akutnim mentalnim problemima žive u zajednici, dok ih redovno posećuju psihoterapeuti. Ta kuća postoji i danas.

Kotaku – Koje su psihičke posledice rada na razvijanju nasilnih igrica poput Mortal Combat-a?

Psychology Today – Trenutno se na polju psihologije dešava revolucija. Evo o čemu je reč.

The Guardian – Ana Frojd Centar nekada davno bio je utočište mladog dečaka izbeglice, Pitera Fonagija. Taj isti Fonagi danas je direktor ovog centra i pokreće revoluciju u pristupu mentalnom zdravlju.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *