PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Maj, 2017

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Psychology Today – Tri razloga zašto motivacioni govornici nisu u pravu (i zapravo ne motivišu).

The Guardian– Novi statusni simbol – nije stvar u tome koliko trošite već koliko radite! Nekada su se bogataši hvalili koliko troše na stvari koje im nisu potrebne. Danas je novi simbol moći – javni hvalospev o produktivnosti.

BizLife – Sve o burnout sindromu tj kako da ne sagorite na poslu: “Prema rečima psihologa Gorana Bogdanovića osobe koje su izložene sagorevanju često su jako negativno nastrojene, te je i njihova komunikacija uglavnom usmerena na iznošenje negativnih komentara na račun posla i kolega, kritizerstvo i samosažaljevanje.”

Quartz – Edipov kompleks na predsedničkim izborima u Francuskoj – on je oženio svoju majku, ona je ubila svog oca.

Quick and dirty tips – Da li ste introvertni ili socijalno anksiozni? Postoji razlika.

Aeon – Stidljivost se ne može izlečiti – svet ne bi bio tako kreativno mesto da nema stidljivosti.

Danas – Za slučaj da ste nekim čudom prespavali dramu vezanu za peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije, informišite se detaljno u dnevnim novinama Danas: – “Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen – zaključuje Žarko Korać za Danas”.

VremeJovana Gligorijević se takođe bavila peticijom: “Imala sam priliku da vidim šta su tvorci peticije naveli kao argumente. U atmosferi pseudodemokratskog dijaloga, taj tekst na prvi pogled nije besmislen. Ali, to vam je onaj tip argumentacije koji stoji čvrsto kao kuća, sve dok ne primetite da nema temelj.”

Nedeljnik – Još jednom o peticiji (koja nas je očigledno pogodila) iz ugla Nedeljnika“Nažalost, živimo u vremenu i društvu u kojima naučnici ne mogu sami da se suprotstave tolikom broju neprijatelja znanja i invazivnim taktikama pseudonauke.”

Spectator – Kao pohvalu kreativnosti, spontanosti, i razigranosti, Donald Vinikot je razvio posebnu “igru” pomoću koje je komunicirao sa decom. Ili, kako naslov kaže – zašto je Vinikot voleo škrabanje/crtkanje (eng. doodle).

Vice – Moje dete ima autizam ali nije „autistično“ – iz ugla majke autističnog deteta“Zašto je tako teško našim lekarima da izgovore ono što vi već znate? Zašto je i među defektolozima koji bi trebalo da budu stručnjaci broj jedan toliko teško naći nekog dovoljno hrabrog da izgovori reč „autizam”? Zato što naš sistem nema pojma kako na tu dijagnozu da odgovori. Ne zna se ni koliko nas ima. Nijedna ustanova niti ministarstvo ne raspolaže tim podatkom.”

Discover Magazine – Koje vrste tajni čuva prosečna osobe? Koje su najčešće tajne koje skrivamo od drugih ljudi?

Radio Jadran – Vesto iz komšiluka: u Institutu Igalo u Crnoj Gori otvorena senzorna soba: “Senzorna soba je proširenje terapijske usluge Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo i namijenjena je pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, kao i Centra za djecu sa posebnim potrebama u Domu Zdravlja Herceg Novi.  Ova terapija ima pozitivan efekat na psihomotorni razvoj djece sa smetnjama ponašanja, autizmom i drugim vrstama poremećaja razvoja.”

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *