PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Oktobar, 2017

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Inc – Zašto je šef koji ogovara svoje zaposlene – loš šef.

The Psychologist – Psiholog Čarls Fernihof govori o saradnji sa tvorcima igrice Hellbladesve sa ciljem da se sruše stereotipi o auditornim halucinacijama.

The Guardian – Premionuo je Artur Džanov, psiholog koji je postigao slavu idejom da potisnute dečje traume dovode do psihičkih tegoba, a najpoznatiji je po svojoj knjizi “Primalni krik”.

Ted Ideas – Zašto treba da prestanete drugima da govorite: “Tačno znam kako se osećaš.”

The Guardian – Zavirite u do skoro tajnu lokaciju na kojoj je CIA brutalno mučila zatvorenike, a u centru priče je uloga psihologa u kreiranju sramnih programa ispitivanja i saslušavanja.

Aeon –  Stoici su odlično znali kako da se suzdrži bes (kao privremeno ludilo).

The Atlantic – Da li razlike u kulturi utiču na to kako proživljavamo i doživljavamo depresiju?

Danas – Dnevni list Danas predstavlja knjigu Analiza snova: Beleške sa seminara K. G. Junga održanog 1928 – 1930, koju je priredio Vilijam Makgvajer, a na našem jeziku je objavljena u izdanju “Fedona”. San je “najkraći i najbolji put za upoznavanje nesvesnih zbivanja” (Jung).

The Guardian – Ispovest žene od 54 godine koja nikada nije bila u ljubavnoj vezi.

Vaš Psiholog – O osećaju krivice kao sredstvu emocionalne manipulacije: “..osobe koje lako skliznu u osećanje krivice imaju veoma razvijenu svest o sopstvenoj odgovornosti što im onemogućava da shvate da se odgovornost obično deli na više osoba ili više faktora.”

 

 

Please follow and like us:

One Comment on “PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Oktobar, 2017”

  1. Za 2 knjige je isti naziv “The Guardian”. Pretpostavljam da ste slucajno pogresili. Da li mozete da date tacan naziv knjiga? Bilo bi od koristi kada bi pored naziva naveli i autore. Hvala najlepse i samo tako nastavite. Blog je fantastican!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *