PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: Septembar, 2018

Ovomesečne aktuelne psiho-teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Science for Work – Emocionalna inteligencija može da predvidi učinak na radnom mestu, ali ne tako dobro kao što se misli.

Discover magazine – Od neuro-napitaka do neuro-golf kluba: vodič kroz neuro-proizvode

Five Books – Psiholog i pisac Čarls Fernihof preporučuje najbolje stručne knjige i romane toka svesti. 

American Scientist – Mnogo kultura, jedna psihologija? Akumulirana saznanja o kulturnim razlikama tresu temelje psiholoških istraživanja.

Science for Work – Pripadnici različitih generacija možda vide svet drugačijim očima, ali imaju iste stavove prema poslu. Pročitajte zašto su generacijske razlike na radnom mestu (uključujući i milenijalce), zabluda. 

Quartz – Možda imate godine iskustva, ali da li imate kvalitete koje traže poslodavci? Da li je broj godina iskustva dovoljan?

Guardian – Pisali smo o mikrodoziranju, a sada, kako javljaju strani mediji, počelo je prvo ozbiljno ispitivanje efekata mikrodoziranja LSD-a.

80000 hours – Da li možete da pogodite koje psihološke studije su replicirane a koje nisu, i to samo na osnovu kratkog opisa rezultata?

Retraction watch – Povučeno je jedno u nizu istraživanja poznatog istraživača koji se bavi vezom nasilja i video igara zbog plagiranja rezultata. Inače je jedan od zagovornika teze da video igre podstiču nasilje. Pouku izvucite sami.

Guardian – Ništa Mitrovićeva Zadruga. Takmičenje u deprivaciji sna – e to je bio rijaliti! Danas ne bi bilo izvodljivo zbog etičkih pitanja, ali pročitajte barem kako je to nekada izgledalo.

Foundation PSP – Pre nedelju dana preminuo je psiholog Džon Darli, poznat po svojoj teoriji i istraživanjima efekata posmatrača.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *