PSIHOBRLOG PREPORUČUJE: April, 2020

Ovomesečne aktuelne psihološke teme i najbolji tekstovi iz svetskih i domaćih medija:

Time – Dok se svi u vreme karantina zatvaraju u kuće, žrtve porodičnog nasilja gledaju kako da pobegnu.

Hemofarm FondacijaPsihološki profil pandemije u Srbiji, piše i istražuje sjajna Kaja Damnjanović: “Pošto ne možemo da izmislimo vakcinu, niti da lečimo, za šta je potrebno i vreme, mi psiholozi možemo da razumemo kako se ljudi osećaju i ponašaju u ovim situacijama i da pomognemo u daljem toku pandemije, koja će neminovno trajati i u toku koje će se medicinari boriti i na terenu, ali i u laboratorijama tražeći lek i vakcinu. “

Medium – Feedback vezano za učinak na poslu ne bi trebalo da bude toliko komplikovan koliko ga činimo.

Mašina.rs – Potrebno zaštititi žene koje preživljavaju nasilje i u toku pandemije: “Zabrinute smo da će izbegavanje socijalnih kontakata i samoizolacija omogućiti nasilnicima da pojačano kontrolišu i zlostavljaju žrtve i onemogućiti žrtve da stupe u kontakt sa pružateljkama usluga za podršku i institucijama koje pružaju zaštitu.”

Los Angeles Times – Podsetimo se da je tim advokata Harvija Vajnštajna kao svedoka pozvao profesorku Elizabet Loftus... koja već decenijama proučava lažna sećanja.

John Ballard blog – Posao i život u doba koronavirusa.

The Chronicle of Higher Education – Zašto treba da ignorišete sav taj pritisak vezano za produktivnost, a inspirisano koronavirusom i izolacijom.

Stanford – Nikolas Blum je profesor na Stenfordu i istražuje benefite rada od kuće. Međutim, u trenutnoj koronavirus-situaciji, predviđa pad produktivnosti.

Upworthy – Psihološkinja specijalizavana za traumu i PTSD, komentariše koji su rizici od “motivacionih pritisaka” tokom koronavirusa.

The guardian – Ključna poruka je da će Covid-19 imati ogromne posledice na mentalno zdravlje ljudi, i sada i u budućnosti, i pod hitno je potrebno da se upravo na tu činjenicu fokusiramo.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *