Batlerove laži: Regulisanje online dostupnosti

NOTICED-articleInlineMalo ko danas nema pametni telefon koji mu omogućava da bude stalno konektovan. Samim tim lako ostvaruje komunikaciju sa drugima, što podrazumeva i obrnuto, da i drugi ljudi imaju mogućnost da iniciraju kontakt. Takva dostupnost i izloženost koju su omogućile nove tehnologije, može biti ometajuća i iritantna. Neke od nas navodi na potrebu za „odmorom“ uz  gašenje mobilnih telefona, kompjutera i tableta na određeno vreme. Činjenica da bilo ko u bilo kom trenutku može doći do nas, primorava nas da smišljamo „bele laži“ o tome da li smo slobodni ili da li smo online.

Nekada želimo da završimo chat razgovor jer nam je dosadan ili želimo da se posvetimo nekoj drugoj aktivnosti, a nekada prosto hoćemo da izbegnemo razgovor u potpunosti ili da ga odložimo za kasnije. Za to nam služi i postavljanje statusa busy ili away, pa kada ni to ne uspe pribegnemo dobrom starom appear offline (bar tamo gde je to moguće, kao na Skajpu ili Google chatu). Ovakvo ponašanje koje nam omogućava da kontrolišemo kada i kako ćemo ostvariti interakciju sa drugima, zovemo upravljanjem dostupnošću. Problem je što čak i tada volimo da budemo pristojni i ljubazni, i da ne zvučimo previše grubo. Lako je bilo pre ere Interneta, kada je fiksni telefon mogao beskrajno i uzalud da zvoni ukoliko nismo kod kuće ili nećemo da se javimo, i kada je glavni način interakcije bio dogovor o vremenu i mestu nalaženja.

Termin batlerove laži prvi put su upotrebili istraživači sa Kornel Univerziteta 2009. godine kako bi opisali „pristojne“ laži kojima iniciramo i završavamo razgovore putem Interneta. Recimo to je ono kada kažemo „Ok, moram da idem sada, došli su mi neki gosti“ , a u stvari nam se više ne priča. Ili „Moram da nastavim da radim, izvini“. Nazvali su ih batlerovim, jer imaju istu ulogu socijalnog bafera kao i batler koji smišlja ljubazne izgovore i opravdanja  kada poslodavac ne želi da se sastane sa osobom pred vratima („Gospodin je trenutno zauzet“). Dakle, jedan od načina upravljanja online dostupnošću, ali na pristojan i ljubazan način, jer želimo da održimo pozitivan utisak ali i da zadržimo osećaj autonomije. Stvaramo virtuelnu barijeru između sebe i neželjenih razgovora.

Uglavnom pričamo moguće ali netačne priče, nekada za buduće interakcije (kada završimo razgovor sa obećanjem o skorom viđenju za koje obe strane znaju da se verovatno nikada neće dogoditi), nekada i kako bismo opravdali prošlo ponašanje („Tek sad vidim propušten poziv…“, „Nisam čuo telefon, bio je u drugoj sobi“).  U slučaju SMS poruka, najčešće batlerovski pokušavamo da izbegnemo neželjena viđanja.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da iako očekujemo ovakav tip laži, ne uspevamo baš uvek da ih prepoznamo jer se kao i ostale bele laži teško detektuju. Ispitanici su u 90% slučajeva smatrali da su izgovori istiniti, a bili su u samo 73%- očekujemo ih ređe nego što se u stvarnosti dešava. Sa druge strane, čak i kada se laž otkrije, ne utiče negativno na odnos.

Jedna od deset poruka sadrži neki vid obmane, a 20% njih su batlerove. Ne postoje razlike u godinama, polu ili iskustvu korišćenja tehnologije- svi ih podjednako koristimo, i to najviše u odnosu sa ljudima sa kojima najviše komuniciramo. Zato se, kada lažemo o dostupnosti, osećamo gore nego osoba kojoj je laž upućena, jer ipak brinemo o tome da li ćemo povrediti nečija osećanja.

miss-nettiquette-4-625x1000

Problem je što nas tehnologija sama izdaje, tako što šalje obaveštenja gde smo, šta radimo (šta smo lajkovali) ili kada i da li smo pročitali poruku (famozno Fejsbukovo „seen“). Neke od mogućnosti su nam statusi na Skajpu i Google-u, koji opet, ograničavaju i razgovor sa onim ljudima za koje smo uvek spremni da izdvojimo bar malo vremena, jer nemamo mogućnost podešavanja statusa samo prema određenoj grupi. Izuzetak je Fejsbuk chat sa posebnim grupama. Kako Aoki i Woodruff smatraju, moderne tehnologije bi trebalo da ostave prostora korisnicima da odluče kada i sa kim žele interakciju, i poštede ih nemira koji izaziva stalna dostupnost i posledični osećaj krivice dok samo želimo malo mira bez ometanja.

 

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *