PsihoMisterije | Čovek koji je verovao da je umro i postao pas

Piše: Sanja Dutina

Likantropija se u psihijatrijskoj literaturi pominje kao uverenje ili deluzija obolele osobe da se pretvorila u određenu životinju. U jednoj od prethodnih Psihomisterija  o tome smo detaljnije pisali kroz studiju slučaja o čoveku-psu i ženi-zmiji. Još jedan veoma redak poremećaj je Kotardov sindrom, kada osoba poriče svoje postojanje ali i postojanje sveta koji je okružuje. Ukratko, osoba veruje da mrtva. Kako izgleda prvi ikada zabeležen slučaj čoveka koji je istovremeno patio od likantropije i Kotardove deluzije, opisali su 2005. godine iranski psihijatri Nejad i Toofani.

„Pričam, dišem i jedem ali sam mrtav.“

Muškarca od 32 godine, porodica je uputila na lečenje nakon što je uznemiren i plačljiv dve nedelje odbijao da radi. Tvrdio je da „niko ne obraća pažnju na njega i da ga se ljudi klone jer je mrtav“. Imao je i adekvatno objašnjenje svoje smrti. Neko vreme je osećao nemir u telu a zatim čudan osećaj poput električnog šoka, nakon čega mu se kompletno telo promenilo i – shvatio je da je mrtav. Sve je to bila kazna za njegove grehe, i sada više ne želi da bude grešno biće. Dodatni dokaz, kako tvrdi, je neuspeli pokušaj rodbine da ga otruje cijanidom rastvorenim u čaju. Bog ga je zaštitio i učinio da „nikakav otrov ne može da mu naškodi“. Uz sve to, osećao je kako mu se „vilica automatski pokreće“ i zaključio da se transformisao u psa. Ali i njegova žena i tri ćerke su takođe mrtve. Žena je, kao i on, postala pas, a miris ćerkinog urina ga je naveo da zaključi da su se ćerke transformisale u ovce. Usled nekontrolisanih seksualnih impulsa, kako bi sprečio incest sa ćerkama, trudio se da što manje spava ili da spava daleko od njih.

Psihijatrima je tokom intervjua priznao da je u mladosti imao jedan seksualni kontakt sa ovcom, zbog čega ga je proganjao osećaj krivice. Ostali simptomi uključivali su mirisne halucinacije, deluzije besmrtnosti i proganjajuće deluzije.

Pored Kotardovog sindroma i neobične likantropije koja je uključivala i njegovu porodicu, pacijentu je pripisana dijagnoza bipolarnog poremećaja raspoloženja sa psihotičnim simptomima. Ostaje pitanje, kako je moguće da ovako retki poremećaji u isto vreme pogode jednog istog čoveka? Jedno od objašnjenja je da Kotard i likantropija dele jedan simptom koji ih je povezao, a to je deluzija besmrtnosti. Prema Kotardu, pacijent je ostao kao neuništivi živi mrtvac, dok se pretvaranje u psa može povezati sa bliskim rođacima vukovima- a veruje se da su i vukodlaci besmrtni.

unnamed

Drugo objašnjenje vuče korene iz njegovog iskustva zoofilije u mladosti. Psihijatri su se oslonili na psihodinamsko tumačenje. Opterećujuća krivica kao posledica seksualnog kontakta sa ovcom prevazišla je njegove koping mehanizme i izražena je na primitivan način kroz simptome likantropije. Zoofilični nagoni sa mogućim incestuoznim nagonima doveli su do psihotične odbrane u kojoj ćerke identifikuje sa ovcama. Psi čuvaju ovce, pa tako i on štiti svoje ćerke od sopstvenih impulsa. Uz to, prema persijskim legendama, pas se vidi kao simbol nečistoće, što objašnjava kako su seksualni gresi doveli do transformacije u psa.

Nakon šest tretmana elektrokonvulzivnom terapijom, glavni simptomi su nestali, i pacijent se oporavio.

 

 

 

Referenca:

Nejad, A. G. & Toofani, K. (2005). Co-existence of lycanthropy and Cotards syndrome in a single caseActa psychiatrica Scandinavica, 111(3), 250-252.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *