PsihoMisterije | Opasni sendviči

Piše: Marica Stijepović

Da li ste nekada pomislili da hrana može i da boli? Naša ovonedeljna misterija govori upravo o tome. Dvadesetpetogodišnja žena čiji je slučaj opisan u Lancetu imala je kratke (oko deset sekundi) napade vrtoglavice koje su ponekada bile praćene i mučninom. Tokom tih napada bilo joj je iznenada veoma loše i to toliko da nije mogla da ignoriše simptome. Ponekad bi mislila da gubi svest a par puta se zaista i onesvestila. Međutim ovi trenuci u kojima je kolabirala nisu ličili na epileptične napade. Ponekada bi imala i nekoliko napada u toku nedelje, i to je trajalo deset godina. Nije nađeno logično medicinsko objašnjenje mada je u dva navrata, u toku tih deset godina, bila hospitalizovana radi ispitivanja!

Rađeni su joj svi testovi –od kompletnih testova krvi, funkcije tiroidne žlezde, pregleda srca. Meren joj je i nivo šećera kao i različite vrste netolerancije na hranu. Čak i elektroencefalogram pokazao je da nema epilepsiju, ali je potom upućena da se nedelju dana snima uz pomoć eksternog loop sistema, i pokazalo se, kao i ranijim praćenjem EEG, da u toku napada postoji pauza od dve do pet sekundi. Pacijentkinja je pritiskala snimanje EEG u trenucima kada joj je loše.

Njena medicinska istorija i porodična anamneza bile su bez osobenosti. Od lekova je uzimala samo kontraceptivne pilule, nije pušila niti pila. Negirala je i upotrebu droge. Podrobnijim ispitivanjem ispostavilo se da su napadi bili češći kada je pila gazirana pića ili kada je jela određenu vrstu hrane, recimo, sendviče. Jednom je kolabirala kada je zagrizla sendvič dok je vozila kola. Kao rezultat, počela je da izbegava da jede i bila je na ispitivanju zbog niske telesne kilaže. Pri tome nije pokazivala simptome anoreksije niti gastrointestinalnih oboljenja. Imala je samo 46 kilograma. Istraživači su je zadržali u bolnici, merili joj krvni pritisak i puls, a onda su joj ponudili sendvič. Krvni pritisak joj nije pao, ali je dobila antrioventikularni blok i izgledalo je kao da će se onesvestiti – ali nije. Međutim, dijagnostikovana je sinkopa – nagli pad krvnog pritiska, prilikom gutanja, pacijentkinji je ugrađen pejsmejker i nakon toga više nije imala ove epizode a jela je sendviče u slast.

MeanSandwichSinkopa gutanja je prolazno stanje kada krvni pritisak padne zbog gutanja. Povezana je sa mnogim bolestima od refluksa do ishemijskog infarkta ili raka pluća, ali kod ”naše” pacijentkinje, kao što vidimo, nije bilo komorbiditeta. Ovakav poremećaj je prilično nepoznat u medicini i teško se dijagnostikuje. Međutim, koliko god redak bio, u medicini jesu zabeleženi slučajevi, tokom niza godina, pa i kod jedne šezdesetogodišnje žene koja je takođe gubila svest kada proguta zalogaj – sendviča! Stoga se zamislite kada sledeći put poručite ili sebi napravite – sendvič. 🙂

 

PhotoCredit: Flickr/Ben Guthrie

Reference:

Boos, J. C. et al. (2008). Dangerous sandwichesThe Lancet, 372(9656), 2164.

Mitra, S. et al. (2011). Swallow Syncope: A Case Report and Review of the LiteratureClin Med Res, 9(3-4),

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *