Nevin sa 50 godina. Da li je moguće?

Piše: Sanja Dutina

Poslednji put sam poljubio devojku pre 50 godina. Samo jednom u životu sam bio na dejtu, i nikada nisam bio u ljubavnoj vezi.

Čovek koji deo svoje intime poverava  New York Magazinu ima 58 godina i verovali ili ne – nevin je.

Psihički je sa njim sve u redu, prosečnog je izgleda, a u njegovom životu nije se desilo ništa spektakularno što bi moglo da dovede do ove drame. Verovatno je dakle kriv samo splet okolnosti. On je među svega tri posto muškaraca na svetu, starijih od 25 godina, koji nikada nisu imali seksualne odnose. Ne radi se o aseksualnim ljudima, niti o onima koji se iz religijskih ubeđenja lišavaju seksa. Oni, štaviše, žude sa njim, često i do očaja. Najčešće im i sama pomisao na seks predstavlja mučenje.

U svetu u kojem se sve više spušta granica prihvatljivog uzrasta za upuštanje u seksualne aktivnosti i u kojem je seks pre braka postao norma, nevinost je tabu, sramota, što sa sobom nosi i određenu društvenu stigmu. Film American Pie odlično odražava stereotipe o neprilagođenosti koji se vezuju za nevine adolescente, i dočarava pritisak koji klinci osećaju da steknu takvo iskustvo kako bi se uklopili i delovali  „normalno“.

Poznom nevinošću obično se karakterišu oni koji nisu imali seks do tridesete godine, što se smatra alarmamom za “zrelost”. Bez obzira na to, u ovakvim slučajevima, krajnje je neprikladno određivati šta je normalno i očekivano.

O odraslim devicama generalno se jako malo zna. Retko ko će o tome otvoreno pričati, posebno zbog straha od osuđivanja, nesigurnosti, neprijatnosti… Pripadati bilo kom ekstremu – bez ili sa previše ovog iskustva, podleže nerazumevanju i etiketiranju  okruženja.

Istraživanje Kinzi Instituta, objavljeno u martu ove godine u žurnalu The Journal of Sex Research, ispitivalo je kakav uticaj ima razvojno zakasneli prvi koitus, zatim stigmu koju nosi seksualno neiskustvo, kao i diskriminaciju prilikom upuštanja u ljubavne veze. Uzorak je činilo 560 ispitanika, uzrasta od 17 do 71 godina. Rezultati su pokazali da pored etikete koju dobijaju od okruženja (više nego promiskuitetni), seksualno neiskusni i sami sebe stigmatizuju. Nevinost  utiče na procenu sopstvene privlačnosti, ali i budućih prilika za stupanje u ljubavnu vezu. Pored toga što su sebe smatrali manje privlačnim, nevini ispitanici su slične sebi ocenjivali kao nepoželjne partnere. Takvih stavova su bili posebno muškarci, što se kosi sa uverenjima da muškarci vole čedne devojke.
635978278483627678965245188_635916689316310423-1985093109_tumblr_nveolgvlzf1qj4315o1_500

Nismo sigurni zašto, osim da možda, ponekad, kada ste stigmatizovani, to i internalizujete i mislite da sa vama nešto nije u redu. Onda možda vidite i druge nevine ljude i pomislite da sa njima nešto nije kako treba“, pretpostavlja jedan od istraživača. Analiza definitivno podržava „novi socioseksualni skript da je nevinost odavno napuštena kao vrlina“, i umesto toga pokazuje da moramo imati bar malo seksualnog iskustva kako bi nas smatrali poželjnim seksualnim partnerom.

Oni koji nisu „skinuli mrak“ ni u poznim godinama često su viktimizovani, ismevani od strane vršnjaka, socijalno povučeni i neprihvaćeni, što im dodatno umanjuje šanse za gubljenje nevinosti. Istraživanja pokazuju da ih to čini depresivnim i da imaju slabije mentalno zdravlje. Kako smatra čovek sa početka teksta, muškarcima je teže jer se od njih očekuje da naprave prvi korak i iniciraju seks. Kada ostvare bliski susret sa potencijalnim partnerom, neretko ne umeju da prepoznaju pravi trenutak. Najčešće ostave utisak očajnika koji odmah nasrću na “onu stvar” ili sasvim suprotno, intimnost otežu u nedogled.

Ostala istraživanja pokušala su da dođu do nekih opštih karakteristika koje su zajedničke ljudima u ovoj situaciji.

Pojedini tako naivno zaključuju da muškarci imaju veće šanse da ostanu neiskusni ukoliko kasno stupe u pubertet ili ukoliko neodgovaraju uobičajenoj predstavi fizičke lepote. Takođe tvrde, da su device navodno gojazne, sa lošijim kognitivnim postignućem, i da češće idu u crkvu. Po drugima,  da  žena ostane nevina veća je verovatnoća ukoliko poseduje fakultetsku diplomu ili ne pije alkohol. Ostali nisu pronašli nikakve specifične zajedničke odlike, te je prihvaćen logičan zaključak da je populacija nevinih veoma heterogena, kao i da postoje različiti načini i (ne)prilike koje dovode do ovakvog statusa.

Mnogi ostaju nevini jer nemaju drugog izbora, i ne postoji jedinstven put ka nevisnosti. Kao i junak filma „The 40 Year Old Virgin“, možete biti beskrajno simpatični, ali to nikako ne garantuje da ćete sa nekim podeliti krevet.

 

 

Reference:

Gesselman, A.N. et al. (2016). Has virginity lost its virtues? Relationship stigma associated with being a sexually inexperienced adult. Journal of Sex Research, 16. 

Haydonn, A.A. et al. (2014). Prevalence and predictors of sexual inexperience in adulthoodArchives of Sexual Behavior,  43(2). 

Please follow and like us:

0 Comments on “Nevin sa 50 godina. Da li je moguće?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *