Amerika, zemlja….serijskih ubica?

Serijske ubice najčešće spadaju u kategoriju psihopatije- kliničke slike koja se nekada nazivala moralnim ludilom.

Definicija serijskih ubica:

„Serijski ubica je osoba koja ubije troje ili više ljudi u periodu dužem od trideset dana, sa periodom „hlađenja“ između svakog ubistva i čiji su motivi za ubistvo većinom bazirani na psihološkom zadovoljstvu. Obično je i seksualni delikt uključen u ubistvo. Ubistva su počinjena na sličan način i sve žrtve obično imaju nešto zajedničko, na primer: zanimanje, rasu, izgled, pol ili uzrast.

Serijski ubica nije isto što i masovni ubica koji počini više ubistava odjednom.“

Prema podacima koje iznosi FBI, 86% serijskih ubica je iz Amerike. U bilo kom periodu, 20-50 neidentifikovanih serijskih ubica je na slobodi, menjajući svoje metode i žrtve. Pored ovoga, i samim pregledom liste serijskih ubica po državama, jasno je da Amerika u tome prednjači (obratite pažnju da na ovoj listi nema Srbije ni Crne Gore). Prema nekim izvorima, druga po redu zemlja je Južna Afrika.

Postavlja se pitanje zbog čega je to tako? Zbog čega je Amerika “kolevka” takvih monstruoznih zločina? Da navedemo neke najpoznatije slučajeve: Ted Bandi, Dejvid Karpenter, Henri Li Lukas, Ričard Ramirez, Dejvid Berkovic, Zodijak. Da li zaista i možemo da verujemo u ovaj statistički podatak, ili Amerika prosto vodi bolju evidenciju kriminalnih aktivnosti od ostalih zemalja?

Evo šta kaže profesor David Schmid, autor knjige “Natural Born Celebrities: Serial Killers in American Culture”: “Aukcija ličnih stvari Teda Kaczynskog je tipičan primer industrije koja se popularno zove “murderabilia” , a ta industrija je sa druge strane pravi primer toga kako su serijske ubice postale slavne ličnosti i ikone u američkoj kulturi proteklih 20-30 godina.”

Amerika predstavlja serijske ubice kao drugačije, neuporedive sa ostatkom nacije, kao gnusne, monstruozne, vanzemaljska bića. Ipak, u isto vreme tretiraju ih kao zvezde.

Schmid: “Teško da možemo to da negiramo. Prikupljamo njihove fotografije, prljavu odeću, grickalicu za nokte…Pratimo suđenja, slušamo žrtve na vestima. Provodimo sate i sate prateći filmove i programe koji govore o njihovom životu i delu, čitamo stotine najprodavanijih knjiga o njima, iako znamo ishod i pre nego što ih otvorimo. To radimo zbog toga što se odupiremo ideji da su ove ličnosti, tako poznate i tako česte u Americi, uopšte imalo slične nama. ”

Fantazije i kompulzije su vrednosti duboko ugrađene u američku kulturu; to su vrednosti koje prožimaju institucije i zabave; potpuna i često brutalna nadmoć patrijarhalnih sistema belaca; mizogonija; anksioznost u vezi sa telom, polom, seksualnom orijentacijom; strast za nasiljem; strah od nemoći i gubitka kontrole, opsednutost poznatim ličnostima i slavom.

Vraćamo se na pitanje koje smo prethodno postavili. S ozbirom da su serijske ubice sociopate- poremećaj ličnosti koji se rasprostranjen svuda u svetu, logično bi bilo očekivati da i serijskih ubica ima svuda u svetu. Da li je razlika jednostavno u tome što se u Americi od njih pravi senzacija, što okupiraju medije?

Schmid iznosi metode i sredstva za koje Amerikanci koriste serijske ubice u svom kulturnom miljeu:

  1. Američki serijski ubica kao ikona kulture.
  2. Korišćenje serijskih ubica tokom istorije kao uznemirujući promotivni alat FBI.
  3. Uplitanje serijskih ubica u televizijske drame, Holivud.
  4. Mediji, slava i nasilje

Završićemo ovaj članak sa još jednim čestim pitanjem- da li postoje serijske ubice koje su ženskog pola? Iako retke, tačno je da postoje žene serijske ubice. Njihovi razlozi za zločine su često drugačiji nego kod muških “kolega”, tako da ih je teže uhvatiti i staviti iza rešetaka. Potrebno je u proseku 8 godina da se uhvati žena serijski ubica, što je duplo više vremena nego što je potrebno da se uhvati muški psihopata serijski ubica. Češće ubijaju ljude koji su im bliski i sa kojima su povezane.

Koji su najčešći motivi? Novac i materijalističke tendencije, potreba za pažnjom, potreba za moći, poremećaji ličnosti.

Listu 5 najpoznatih ženskih serijskih ubica možete pronaći ovde.

Autor: Sanja Dutina

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *