Izbrisali ste nekog iz prijatelja na Facebook-u? Vi mora da ste pasivno agresivni

Piše: Marica Stijepović

Da li ste ikad nekoga izbrisali sa liste prijatelja, ili, ne daj bože, čak i blokirali na Facebooku? Ako jeste, treba da znate i implikacije tog čina u realnom i virtuelnom životu.

Brisanje sa Facebooka je vrlo ličan čin; na stranu što je vrlo promišljen. Potrebno je da odete na profil osobe, pronađete dugme ‘’unfriend’’ i zaista ga kliknete. To ne može biti slučajno, i ne može biti masovno. To je jasno i osobi koju ste ‘’unfriendovali’ ili, još gore, blokirali. Ovim joj zvanično poručujete da ne želite više kontakte s njom ili njim, a uz to možete nastaviti da sedite zajedno u kancelariji, ili da budete porodica. Neki autori smatraju da je brisanje iz prijatelja na Facebooku ultimativna forma pasivne agresije: Facebook, a ni druga osoba, ne javljaju vam da ste izbrisani, dok sami toga ne postanete svesni. Ne moraju da imaju vašu dozvolu za razlaz i ne moraju uopšte da vam objašnjavaju svoje razloge.

Univerzitet u Koloradu obradio je ovu temu u okviru dve studije koje su se bavile pitanjima ko će među vašim prijateljima najverovatnije biti izbrisan sa liste kao i kako će ko emotivno reagovati na ovo ‘’brisanje’’. Studije se, doduše, zasnivaju na ispitivanju oko (ukupno) dve hiljade ‘’tviteraša’’, što jeste malo diskutabilna grupa sa stanovišta metodologije odnosno reprezentativnosti uzorka; ali istraživanja virtuelnog života možda i moraju da naprave kompromis sa standardnim preporukama o odabiru uzorka.

150708-facebook Prema prvoj studiji, najverovatnija žrtva potencijalnog brisanja iz prijatelja je poznanik iz srednje škole čiji vas politički ili religiozni stavovi smaraju ili ih smatrate suviše ekstremnim. Naime, prijatelji iz srednje škole pojma nemaju o tome kakvi su vam trenutni stavovi o društvenim pitanjima, a neprijateljstvo na društvenim mrežama često eskalira čak i brže nego u realnosti. Ostale kategorije prijatelja koji će lako biti izbrisani su ‘’other’’ (iliti ‘’tamo neko’’) i ‘’prijatelj prijatelja’’, kao i kolega sa posla. Faktori (online i offline) koji utiču na to da li ćemo nekoga izbrisati iz prijatelja imaju nekoliko kompomenti. Četiri se odnose na ponašanje dok smo online: nevažni a česti postovi, postovi koji ‘’polarizuju’’, neadekvatni i oni koji sadrže suviše detalja o svakodnevnom životu.

Recimo, drugo istraživanje je pokazalo da u toku palestinskog konflikta često je bilo brisanje iz prijatelja političkih neistomišljenika; ispostavlja se da je, možda, ‘’unfriending’’ nova forma političkog aktivizma. Istraživanje je sprovedeno na uzorku Izraelaca koji su korisnici Facebooka, i jedan od šest njih pribegao je ‘’unfriendingu’’ usled eskaliranja diskusija o ovom konfliktu, u 2014. Ovo istraživanje je, inače, značajno jer je uzelo u obzir uzrast ispitanika kao varijablu te je pronađeno da je verovatnije da će mlađi ispitanici izbrisati nekoga iz prijatelja nego stariji.

Osim online ponašanja, razlozi za brisanje iz prijatelja mogu biti vezani za, da se tako izrazimo, realan odnos: na prvom mestu ponašanje koje nam se ne dopada, ali i promene u odnosu mimo Facebooka. Oni učesnici ankete koji su rekli da su skloni brisanju iz prijatelja zbog offline razloga naveli su upravo ove razloge. Saradnike sa posla, na primer, češće ćemo izbrisati zbog razloga koji nemaju mnogo veze sa virtuelnim životom.unfriend-15

Druga studija Univerziteta u Koloradu se bavila reakcijama ‘’izbrisanih’’ prijatelja na ovo svojevrsno virtuelno odbacivanje. Odgovori su se mogli svrstati u nekoliko kategorija: izbrisani prijatelji su bili iznenađeni, ‘’smoreni’’, bilo im je zabavno, bili su tužni (tim redosledom) a najbolji prediktor tipa reakcije bio je – tip odnosa, to jest koliko bliski smatrate da ste sa osobom koja vas je izbrisala iz prijatelja. Što ste bliži nekada bili sa osobom koja vas je ‘’unfriendovala’’, to je verovatnije da ćete biti tužni ili zabrinuti, i uopšte da ćete negativno reagovati; utiče i to koliko bliskim uopšte smatrate osobe koje se nalaze na listi vaših prijatelja na FAcebooku.

Istraživanje je ipak pokazalo da se brisanje iz prijatelja dešava češće među ljudima koji jesu bili bliski nego među poznanicima. Brisanje iz prijatelja će lakše pasti onima koji su pre ili nakon što su bili izbrisani razgovarali o ovome i bili svesni teškoća koje postoje u nekom odnosu.

‘’Unfriendovanje’’, kažu istraživanja, ima efekte u realnom životu: oko četrdeset procenata ljudi izbegavaće osobu koja ih je izbrisala iz prijatelja na Facebooku. Stoga razmislite dobro pre nego što skrolujete ka unfriend dugmiću.

 

Featured Image: http://www.dailydot.com

Reference:

John, N.A. & Dvir-Gvirsman, Shira (2015) I Don’t Like You Any More”: Facebook Unfriending by Israelis During the Israel-Gaza Conflict of 2014, Journal Of Communication Volume 65, Issue 6, 953–974

Sibona, C. (2014) Facebook Fallout: The Emotional Response to Being Unfriended on Facebook, University of Colorado Denver, The Business School

Sibona, C. (2014) Unfriending on Facebook: Context Collapse and Unfriending Behaviors, University of Colorado Denver, The Business School

 

 

 

Please follow and like us:

0 Comments on “Izbrisali ste nekog iz prijatelja na Facebook-u? Vi mora da ste pasivno agresivni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *