Zabava povodom razvoda: obest ili potreba?

STN163006_413824kNakon raskida ljubavne veze ljudi prolaze kroz iste stadijume tugovanja kao kad je u pitanju smrt bližnjeg: poricanje, bes, pregovaranje, depresija i prihvatanje. Rituali – kao sahrane, parastosi, godišnjice itd. nam u slučaju smrti bližnjeg pomažu da preradimo gubitak i da prelazimo polako ove veoma teške stadijume. Razvod je takođe deo života, i jedini značajan događaj za koji ne ‘’posedujemo’’ odgovarajući ritual. Zbog toga su u svetu počele da se priređuju svojevrsne zabave i žurke, koje, po rečima organizatora događaja kao što je firma The Divorce Party Planner, poručuju da je razvod deo života, da je razvod ‘’okej’’, i da se na njega može gledati s humorom. Ne sumnjajte da su glavni hitovi na ovakvim zabavama Hit the road Jack i I will survive, a rade se i skulpture partnerovih glava koje su poput lovačkih trofeja okačene na zid. Potrebno je, kako kažu divorce planneri, da ovaj ritual bude obeležen na način koji je individualizovan i prilagođen svakoj osobi i kulturi iz koje ona dolazi. Jedan  Jevrejin, na primer, ‘’proslavio’’ je svoj razvod tako što je lepio polomljenu čašu, postupajući suprotno od jevrejske tradicije lomljenja čaše prilikom venčanja. Nekima pomaže da napišu ‘’razvodne zavete’’ i pročitaju ih pred porodicom i prijateljima. Cilj je da se osveste i pozitivni aspekti braka, i da se ublaže negativni aspekti razvoda, kroz simbolične radnje.

U Japanu su naročito postale popularne zabave povodom razvoda, gde se, osim što se potpisuje sporazumni razvod, pozivaju porodica i prijatelji. Na njima je atmosfera pogrebnička, supružnici se voze u različitim rikšama, dok ih gosti u tišini prate. Poludnevna ‘’razvodna tura’’ košta oko 55 hiljada jena, a dodatno se naplaćuju buketi i troškovi izrade slide show-a sa slikama para iz srećnijih vremena. Zdravice se drže sa – čajem, kako bi se izbegli izlivi emocija koje bi  alkohol mogao da pojača. Prilikom ovih zdravica drže se govori po strukturi diplomatski – objašnjava se krah braka činjenicom da su se supružnici ‘’odaljili’’, i uprkos pokušajima da se ‘’opet zbliže’’, osećaju da više nisu tako važan deo života jedno drugog. Simbolično se uništava venčani prsten i stavlja u činiju ili vazu u obliku žabe. I žaba je simbolična jer se ona u Japanu posmatra kao vesnik promene i boljih vremena. Izraz za žabu na japanskom, kaeru, homonim je za glagol koji znači ‘’menjati se’’. Ova ceremonija obeležava, tako, kraj jedne životne faze i početak nove. Ponekad se prstenje uništava čekićem koji je takođe u obliku žabe. Nakon ceremonije, supružnici se učtivo naklone jedni drugima i odu različitim putevima.

Važan aspekt ove ceremonije koji bi trebalo uzeti u obzir je da su supružnici zajednički domaćini, čime slave ono što su delili, ‘’mire’’ porodice i prijatelje koji osećaju da moraju stati na nečiju stranu, a takođe se trude da uklone stigmu koja još uvek prati poslerazvodnu priču.

Italijanski sociolog Laura Arosio primećuje da je stoga ovo prvi period u istoriji zapadne civilizacije kada se razvod posmatra kao tranzicioni period u životu ljudi. U ritualima koji prate razvod može se prepoznati karakteristika rituala koja je vezana i za ostale životne događaje – separacija, prelazak i re-inkoropracija. Zabava povodom razvoda stoga je hibridna mešavina egzorcizma momačke večeri i sahrane. Ova zabava nastaje kao potreba iz kombinacije faktora uključujući sve veće prihvatanje razvoda kao pojave ali i potrebe društva da se važni životni događaji obeleže ritualima. Pre pedeset godina, razvod je bio gotovo zabranjen, dok danas razvedene ljude ne posmatramo kao otpadnike već ih sažaljevamo ili im čak čestitamo.

_0018_divorce party

Za sad nije u potpunosti jasno koliko su popularne ove zabave jer su često intimne i uzimaju različite forme, od girls’ night out do pravih pravcatih ceremonija kojima prisustvuju oba supružnika i koji se ponekad crnohumorno zakazuju na Dan zaljubljenih.

 

Autor: Marica Stijepović

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *