Zašto žene vole muzičare?

Piše: Sanja Dutina

Slash_01Poznato je da rok gitaristi poput Leni Kravica, Sleša, Edi Vedera i Adama Levina, privlače horde obožavateljki. Uopšte, uvreženo je mišljenje da muzičari imaju „ono nešto“ što ih čini posebno privlačnim, a sudeći po brojnim istraživanjima- ovaj kliše ima i naučnu podlogu.

Čarls Darvin je ljudsku muzikalnost objašnjavao kroz koncept seksualne selekcije, što podrazumeva da muzika služi kao signal tj jedan od načina privlačenja seksualnih partnera. U skladu sa evolutivnom teorijom, Miler tvrdi da muzika igra ulogu u seksualnom udvaranju i da je u pitanju biološka adaptacija koju mužjaci koriste kako bi signalizirali svoju genetsku prednosti i kvalitete poput finih motornih veština, visokih kapaciteta za učenje ili bilo kojih drugih sposobnosti koje savladavanje određenog instrumenta zahteva. Takođe, studije potvrđuju da muzičke sposobnosti mogu biti odraz visokog nivoa prenatalnog testosterona. Testosteron povećava rast desne hemisfere i može podstaći muzičke sposobnosti, pa samim tim ima smisla povezivati ih sa dobrim genima i fertilnošću.

Dok ima onih koji ne podržavaju adaptivnu funkciju muzike, sve je više studija kroz različite kulture koje potrđuju isto, i navode na zaključak da muzika jeste deo seksualne selekcije, da posebno utiče  na ženske reakcije na pokušaje udvaranja i da muzičari imaju određene prednosti u odnosu na ostale muškarce.

Inicijalne dokaze je pružilo online istraživanje. Naime, Fejsbuk eksperiment je potvrdio da žene češće prihvataju zahtev za prijateljstvo ukoliko ga pošalje muškarac koji je na profil fotografiji prikazan sa gitarom. Jedno tumačenje bi bilo žene povezuju fotografiju sa predstavom uspešnog muzičara, a samim tim i konceptima poput statusa i bogatstva. Važnost socijalnog statusa su potvrdili i prethodni nalazi, recimo da žene češće daju broj telefona nepoznatom muškarcu na ulici ukoliko nosi uniformu vatrogasca ili ukoliko procene da poseduje automobil visoke vrednosti.

Fejsbuk istraživanje je kasnije replicirano tako da su uloge obrnute: žena je slala zahteve za prijateljstvo, dok je na profil fotografiji prikazana sa ili bez gitare. Međutim, prisustvo gitare nije imalo nikakavog uticaja na broj odobrenih zahteva, tako da izgleda da muzika nosi neke značajne informacije samo za ženski pol.

Dalje, u periodu kada su žene najplodnije, privlače ih muškarci koji su u stanju da komponuju kvalitetnu, kompleksnu muziku, međutim, ne za ozbiljnu vezu. Preferirale su kompozitore samo kao kratkokrajne seksualne partnere, i ovaj trend se nije potvrdio u slučaju vizuelnih umetnika. Na vrhuncu plodnosti, muzičku kreativnost su stavljale iznad statusa i bogatstva. Prema rezultatima, sposobnost stvaranja kompleksnih muzičkih komada može biti indikator naprednih kognitivnih veština i opet, žene veruju da muzičke sposobnosti ukazuju na bolje gene.

Novije istraživanje potvrđuje da muškarac ima veće šanse da osvoji ženu ukoliko nosi gitaru. Izuzetno zgodan muškarac (koji je od 14 žena prethodno dobio visoku ocenu fizičke privlačnosti), prilazio je sa osmehom mladim devojkama na ulicama jednog francuskog grada, noseći gitaru, sportsku torbu ili ništa i izgovarao: „Ćao, ja sam Antoan. Samo sam hteo da ti kažem da si jako lepa. Žurim na posao, ali pitao sam se da li bi mi dala svoj broj telefona. Nazvaću te kasnije pa možemo negde zajedno da popijemo piće.“ Od preko 300 žena, 31% je pristalo da mu da broj telefona ukoliko je nosio gitaru, 14% ukoliko u rukama nije nosio ništa, i samo 9% ukoliko je nosio sportsku torbu. Opet, efekat gitare se objašnjava seksualnom selekcijom, povezanošću muzičkih sposobnosti sa inteligencijom, fizičkom spretnošću, dobrim genima i fertilnošću.

adam-levine-and-guitar

Ipak, pitanje je da li bi se rezultati ponovili ukoliko bi muškarac bio manje fizički privlačan, kao i da li je poenta u gitari koja se asocira sa rok muzikom, ili muzikom uopšte. Kakvi bi bili rezultati da je mladić nosio violinu ili trubu? Da li je stvar samo u stereotipima ili u njima ima neke istine? Kako god, savet za muškarce: kupite gitaru i naučite da svirate. Nemojte da vas nedostatak talenta obeshrabri, svakodnevnim vežbanjem sve se može nadoknaditi. 😉

 

Featured Photo Credit: inbatmania.com

Reference:

Tifferet, S. et al. (2012). Guitar Increases Male Facebook Attractiveness: Preliminary Support for the Sexual Selection Theory of Music. Letters of Evolutionary Bihavioral Science, 3(1), 4-6.

Gueguen, N. et al. (2014). Men’s music ability and attractiveness to women in a real-life courtship context. Psychology of Music, 41(4), 545-549.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *